In perioada septembrie 1999 – februarie 2000, in Vama Arad s-au petrecut -fenomene paranormale-. Peste 400 tone de cafea au trecut prin vama fara sa lase vreo urma. Sau, desi este imposibil de crezut, poate ca masinile incarcate cu cafea au ramas in spatiul dintre Vama ungara si Vama romaneasca, -no man*s land- cum i se mai spune. Dar, cum nu exista nici urma de masini, nici urma de cafea, probabil aceasta fasie dintre cele doua vami s-a transformat in -triunghiul bermudelor- pentru cele 400 tone de cafea care figureaza ca export la unguri si nu apar in nici un document ca intrate in RomSnia.
-Export- in documentele unguresti, -gaura- la romani
Timp de sase luni, la punctul de trecere frontiera Nadlac -s-au pierdut- sute de tone de cafea. Aceasta cantitate a parasit Ungaria, figurand in documentele de iesire din Vama ca -export- cu destinatia Romania, dar nu se regaseste in documentele de intrare in Vama autohtona.
Detinem documente care confirma ca peste 250 de transporturi incarcate cu cafea au iesit din Ungaria cu destinatia Romania, dar cele mai multe transporturi nu figureaza ca intrate in Romania nici la Vama si nici la Politia de Frontiera Nadlac.
Transporturi -fara urme-
Urmatoarele transporturi apar in documentele Vamii ungare ca -export- pentru Romania, iar la Politia de Frontiera si Vama Nadlac nici macar nu figureaza. Din documentele pe care la detinem, va prezentam numerele de inmatriculare, data iesirii din Ungaria si cantitatea de cafea transportata:
A EU68MF, in 09.11.99, incarcata cu 2.286 kg cafea;
A MH02BGZ, in 16.11.99, incarcata cu 2.619 kg cafea cu cofeina;
A AR03AVI, in 29.02.00, incarcata cu 600 kg cafea;
A TR0441, in 23.01.00, incarcata cu 1.090 kg cafea;
A TM30BIA, in 05.01.00, incarcata cu 927 kg cafea prajita;
A EUEG884, in 12.12.99, incarcata cu 9.889 kg cafea;
A MX7837M, in 13.10.99, incarcata cu 756 kg cafea. Exemplele pot continua.
Urmatoarele masini apar in documentele vamale unguresti cu mult mai multe transporturi decSt la Politia de Frontiera Nadlac. Din aceleasi documente, va prezentam numerele de inregistrare ale masinilor, numarul transporturilor efectuate in cele sase luni si cantitatile de cafea transportate:
A OA-AX-168, din 27 de transporturi pentru 80.433 kg cafea, apar doar doua transporturi;
A OA-AX-604, din noua transporturi pentru 26.592 kg cafea, apare un singur transport;
A TM06MHX, din 11 transporturi pentru 6.360 kg cafea, apar doar trei transporturi;
A TM06HWY, din opt transporturi pentru 5.525 kg cafea, apar doar trei;
A OACP443, din cinci transporturi pentru 12.364 kg cafea, apar doar doua;
A TM06NZX, din opt transporturi pentru 5.486 kg cafea, apar doar trei. Exemplele pot continua.
Un caz aparte este cel al masinii inregistrate cu RO – AFA, care apare in evidentele Vamii ungare cu 64 transporturi in sase luni, avand 7.266 kg cafea, dar care nu figureaza deloc in evidentele Vamii romSnesti. Aceasta masina apare inregistrata in documentele de la unguri, chiar cu patru transporturi intr-o singura zi.
Sase milioane de dolari – teapa la buget
Aceasta afacere de anvergura -a extras- de la buget cel putin sase milioane de dolari. Cum importatorii celor peste 400 tone de cafea s-au sustras de la plata taxelor si accizelor, se estimeaza o frauda lunara de circa un milion de dolari pe luna. Acesti bani se impart, probabil, intre cei care -protejeaza- aceste afaceri. Pentru ca, din moment ce institutiile abilitate nu s-au sesizat si nu au luat nici o atitudine pentru a stopa contrabanda din Vama Arad, banuim ca protectia -vine de sus-. De undeva de la Directia Regionala Vamala Arad, Ministerul Finantelor sau chiar Directia Generala a Vamilor.
Este curios cum aceste sute de transporturi nu apar in documentele Vamii, ale Politiei de Frontiera sau ale Serviciului Fitosanitar din Frontiera. Nu este vorba despre cateva masini care trec Vama cu cSteva kilograme de cafea. Este vorba despre afaceri de contrabanda cu sute de tone de cafea, cu un -profit- realizat dintr-o evaziune fiscala de miliarde de dolari.
Dar, probabil, afacerea fiind finalizata, iar banii varsati unde trebuie, nimeni nu mai doreste sa dezgroape mortii. Ce importanta mai are acum ca, timp de sase luni, importatorii de cafea au trecut prin Vama Arad ca -voda prin loboda-, iar institutiile abilitate nu au luat nici o atitudine? Noi putem afirma doar ca cei sase milioane de dolari furati de la bugetul statului ar fi folosit la ceva, intr-o perioada in care romanii au inlocuit termenul -buget- cu sintagma -buget de austeritate-.