Ion Gheorhisan, avocatul ex-colonelului SPP, Gheorghe Trutulescu (n.r. – incarcerat din mai 1998 in vederea efectuarii unei condamnari definitive de sapte ani de inchisoare pentru introducerea ilegala in Romania, pe calea aerului, a peste 4.000 de baxuri de tigari de contrabanda), a anuntat ca, recent, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a admis cererea clientului sau de intrerupere a executarii pedepsei. Motivul admiterii acestei cereri de catre CEDO ar fi acela ca prin refuzul magistratilor romani de a-l elibera pe cientul sau, in vederea efectuarii unei operatii, acestuia i-au fost incalcate drepturile la viata si integritate corporala. Astfel, cat de curand, cererea lui Trutulescu va fi dezbatuta de completul CEDO, format din sapte judecatori. Avocatul a remarcat insa faptul ca judecatorii Curtii Europene au admis cererea lui Trutulescu numai dupa ce au cerut toate actele medicale, inclusiv radiografiile ex-colonelului SPP.
Gheorghisan a aratat ca in urma cu un an, mai precis la 6 iulie 2001, Trutulescu a solicitat Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti sa-i fie intrerupta executarea pedepsei de sapte ani de inchisoare, pe motiv ca trebuia sa fie operat la un picior, in vederea inlocuirii unei tije. In cererea adresata TMTB, Trutulescu mentiona ca ar prefera sa fie internat la Spitalul Militar Central si sa fie expertizat medical de Comisia aeronautica, deoarece ar vrea sa fie -redat societatii- si sa se reincadreze.
Cu toate motivatiile umanitare invocate de fostul coordonator al afacerii -Tigareta II-, cererea acestuia a fost respinsa de catre magistratii militari pe considerentul ca operatia invocata de Trutulescu se poate efectua si in Spitalul-penitenciar Jilava. Insa, conform declaratiei avocatului Gheorghisan, Spitalul-penitenciar Jilava nu are un medic ortoped, asa ca interventia chirurgicala era imposibil de efectuat. Pentru a motiva demersul lui Trutulescu de la CEDO, avocatul Ion Gheorghisan a mai remarcat faptul ca Legea 146/1996 privind asigurarile sociale permite oricarei persoane sa-si aleaga medicul, drept care i-a fost refuzat fostului colonel SPP de catre judecatori.
Considerand ca refuzul magistratilor de a-l elibera pentru a se opera reprezinta o incalcare de catre autoritatile romane a dreptului la viata si poate fi asimilat unui tratament inuman, Gheorghisan a insistat pe faptul ca -tija din piciorul lui Trutulescu ar fi trebuit scoasa acum patru ani-: -Cele noua suruburi s-au inglobat in calus, astfel ca, o interventie chirurgicala este mult mai dificila acum-. Gheorghisan a mai adaugat ca ultima cerere de intrerupere a executarii pedepsei facuta de clientul sau a fost judecata de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti la 18 iunie a.c., insa aceasta a fost respinsa. Astfel, saptamana viitoare, Curtea Militara de Apel va judeca recursul inaintat de Trutulescu vizavi de refuzul Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti de a-i intrerupe pedeapsa.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane