DISTRIBUIŢI

Ion Niţă, un apropiat al lui Daniel Tudorache, acuzat că ar fi intermediat mita care ar fi fost primită de fostul primar al Sectorului 1, a fost condamnat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă rezultantă de 9 ani şi 2 luni închisoare pentru trafic de influenţă. Un complet de cinci judecători a respins, ca nefondate, apelurile declarate de Ion Niţă şi DNA, fiind menţinută sentinţa dată pe 26 aprilie de un complet de trei judecători.

Ion Niţă se află în prezent în Penitenciarul Rahova, unde execută o condamnare de 7 ani şi 10 luni închisoare, primită în mai 2022 în dosarul de corupţie al fostului primar general Sorin Oprescu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță, aflat în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, Niță se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

În activitățile descrise, Niță, care și-a traficat influența ar fi fost sprijinit de inculpatul Tudorache Daniel. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.
De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de Niță.
În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 – martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.
Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute în mod nelegal, acesta ar fi procedat la:
– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
– acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
– achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.
– restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro;
Într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1. În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului Tudorache Daniel și soției acestuia, identificate la percheziția domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii și pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei și sumele de 11.210 euro și 4.235 USD, precum și asupra mai multor bunuri imobile aparținând soției inculpatului.

3 ARII

  1. Pai daca intermediarul a primit o pedeapsa de 9 ani si 2 luni asta inseamna ca expediatotul respectiv destinarul mitei ar trebui sa primeasca o pedeapsa cel putzin dubla fatza de intermediar,caci ei aveau interes in afacerea asta nu caraushul,ei au pus la cale o lovitura ce urma sa fie data primariei de sector si implicit locuitorilor sectorului unu.
    Poate shtie cineva de la „Curentul” la cati ani de puscarie cu executare a fost condamnat domnul Tudorache,sau poate i se tot amana judecarea cazului de catre judecatori si astuia pana se ajunge la prescriere,adica speciali ashtia de judecatori vor sfida inca odata principiul de drept in favoarea a inca unui infractor angajat politic si a partidului care l-a sprijinit cand era primar si il sprijina si acum la greu;caci asta este formula penalilor din politica,ei nu au recunoscut niciodata ca au furat de-au rupt cat au fost in functzii daia spun ca au dat de belea pentru ca au confundat bani pe care ii aveau de administrat in folosul alegatorilor(asha cum le-a si promis inainte de alegeri) cu bani lor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.