Nivelul de alertă teroristă în România este albastru precaut. Asta înseamnă că informaţiile serviciilor arată că pe teritoriul ţării nu va avea loc un atac terorist iminent. Ofițerii SRI au depistat însă în ultimul an şi jumătate cinci români care au și fost arestaţi pentru că plănuiau atentate. Unul dintre ei strângea date despre bazele militare americane de la noi iar ultimul capturat avea de gând să arunce în aer o secţie de poliţie. Psihologul criminalist, Tudorel Butoi, a făcut pentru DIGI 24 portretul teroristului român: tânăr, teribilist, marginalizat şi radicalizat pe internet: „Sunt imprevizibili, nu apar asociaţi în zonele pe care le monitorizează serviciile respective. Nu au inserţie socială şi trăiesc într-o zonă a hedonismului… aceştia abordează fel de fel de teme care să le creeze o satisfacţie”, a conchis psihologul criminalist.
Exact același lucru a declarat fostul președinte Traian Băsescu în vara anului 2015: ”Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă. Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri români eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic. Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală?”, scria fostul președinte Traian Băsescu pe contul său de Facebook.
Câteva luni mai târziu, activistul civic Cătălin Berenghi organiza proteste antu mega-moschee și intenta proces guvernului României în care cerea anularea hotărârii de guvern prin care Ponta a acordat teren în bulevardul Expoziției pentru a se construi mega-moscheea. Berenghi a reușit să transforme procesul de la CAB într-unul colectiv.
Autoritea religioasă din Turcia a și prezentat în luna ianuarie grandiosul proiect ce urmează să se construiască. Desigur că dacă turcii nu visau la cea mai mare moschee din Europa pe pământul Brâncovenilor, nu s-ar fi scandalizat nimeni, de vreme ce deja în Capitală funcționează mai multe moschei de dimensiuni normale și nu a existat nici cel mai mic incident. După ce presa a prezentat afluența de adeziuni în procesul lui Berenghi, Turcia a eliminat de pe site-ul Autorității religioase proiectul mega-moscheii.
Tenace și determinat, sufletul acestei mișcări este Cătălin-Ioan Berenghi, fost luptător în 4 războaie cu Legiunea Străină, în prezent activist al societății civile.