După ce informația că DNA derulează o anchetă penală a apărut în presă miercuri dimineață, Poșta-Română a încercat să o bagatelizeze trimițând o precizare „că o parte dintre documentele solicitate recent de DNA au o vechime de peste 30 de ani”. Instituția este condusă de un an de secretarul general adjunct al PNL, Valentin Ștefan (foto dreapta), un apropiat al lui Sebastian Burduja (foto stânga).
La scurt timp după această precizare, ziarul Libertatea a publicat chiar adresa prin care DNA solicita 16 seturi de documente: contracte de muncă, contracte de achiziții, decizii ale conducerii, deconturile privind deplasările directorului general și ale consilierilor săi în străinătatepe banii companiei.
Potrivit surselor Libertatea, cercetările sunt in rem, adică se referă doar la fapte, fără să fie indicate, la acest moment, persoanele suspectate. Ce a cerut DNA La primul punct din cele 16 seturi de documente vizate de DNA se solicită contractele de muncă și „statul de plată a salariilor și a altor drepturi bănești acordate” pentru 18 persoane din cadrul Poștei Române, consilieri ai directorului general sau diverși șefi, majoritatea PNL-iști.
DNA a mai cerut și documente privind anumite achiziții directe recente. Citește pe larg ce a cerut DNA în ziarul Libertatea.
Câteva ore mai târziu, nemulțumit de titlurile apărute în presă privind acțiunea DNA la Poșta-Română, Valentin Ștefan a emanat o nouă „precizare” în care a anunțat cu tupeu „că documentele solicitate vizează activitatea companiei, și nu a directorului general al Poștei Române”, de parcă activitatea companiei nu e efectuată prin oameni, ci prin sedii. În plus, conform Legii 31/1990, directorii și administratorii răspund pentru ceea ce se întâmplă în companie.
Prin aceeași „precizare”, directorul general anunță cu emfază că „Poşta Română îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă orice publicaţie, instituţie sau persoană care face acuzaţii nefondate la adresa companiei, aducându-i astfel prejudicii de imagine și prejudicii comerciale.” Serios?
Acuzațiile nu sunt făcute de jurnaliști, ci așa cum chiar directorul general a declarat astăzi „este o sesizare din interiorul companiei” făcută la DNA, iar presa a spicuit din adresa DNA de ridicare de documente, emisă în baza unei ordonanțe semnate de un procuror anticorupție.
Este evident că angajații de la Departamentul de Comunicare din Poșta-Română nu au citit decizia CEDO în cauza Bladet Tromsø şi Stensaas contra Norvegiei care prevede că dacă cineva citează acuzații „cuprinse într-un raport oficial redactat de către un funcţionar al statului în exercitarea atribuţiilor sale de control”, nu are obligația de a mai verifica nimic.
Acum poate înțelege și directorul general Valentin Ștefan că e provizoriu în funcție, că limitele de exprimare le stabilește CEDO și nu el și că amenințările cu procese nu opresc jurnaliștii să scrie.
DACA E PRETIN CU burduja bancorex E CLAR…
Oare de ce s-o fi supărat asa tare Valentin? O avea un motiv , la cite abuzuri s-au facut și se fac în Poșta de cind este el la conducere. Se considera proprietarul Postei , bine ca s-a gindit cineva sa îl mai oprească.