Prima zăpadă abundentă a creat serioase probleme în mai multe județe ale țării. Doi turiști – un bărbat și o femeie – au rămas blocați, sâmbătă după-amiază, pe Valea Caraiman din Munții Bucegi. În ciuda eforturilor depuse de salvatorii montani, aceștia au fost de negăsit. Mai mult, salvamontiștii iau în calcul varianta ca turiștii să fi căzut în vreo râpă, iar în acest caz, șansele să mai fie în viață sunt minime. Alți zeci de turiști, printre care și copii, au rămas blocați în zone montane, și în cazul lor fiind necesară intervenția jandarmilor și a salvamontiștilor. Zăpada a dat peste cap și circulația pe mai multe drumuri naționale și mai multe județe au rămas fără curent electric.
La mai bine de o zi de când cei doi turiști bucureșteni au anunțat, prin Dispeceratul Național Salvamont, că au rămas blocați în zona Hornul Văii de pe Valea Caraiman din Bucegi, salvamontiștii din Bușteni nu au descoperit nicio urmă care să le indice că aceștia ar fi trecut pe vreunul dintre traseele pe care salvatorii i-au căutat. Conform șefului Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, salvatorii montani au răscolit, practic, toată zona în care cei doi s-ar fi putut afla și nu au descoperit nicio urmă care să le indice că bărbatul și femeia ar fi trecut pe acolo. În aceste condiții, salvatorii montani nu exclud posibilitatea ca aceștia să fi căzut în vreo râpă, iar în acest caz, șansele ca ei să mai fie în viață sunt minime. În plus, pe munte au avut loc avalanșe de mici dimensiuni și vântul a viscolit zăpada, formând troiene, fapt care îngreunează considerabil acțiunea de salvare. Alți turiști, cazați la cabanele și hotelurile din zona Peștera – Padina – Zănoaga, au plecat însoțiți de jandarmi și salvamontiști. Printre aceștia se aflau 17 elevi și doi profesori, cazați la Padina. Copiii au plecat din zonă ieri după-amiază, cu trei mașini ale Jandarmeriei și Serviciului Salvamont Dâmbovița, care i-au dus până la Sanatoriul Moroieni, de unde au fost preluați de un autocar.
Record de tamponări
Ninsoarea abundentă din weekend a pus la încercare și abilitățile de șoferi ale brașovenilor. În decurs de doar câteva ore s-a înregistrat un număr record de tamponări în oraș, aproape 70 de șoferi ajungând la Poliție cu mașinile avariate. Dacă în Brașov Poliția a avut cel mai mult de furcă, în Bistrița-Năsăud și în Suceava, cele mai mari probleme le-au avut electricienii. Sute de familii din mai multe localități au rămas fără curent electric, după ce rețeaua de medie tensiune a fost afectată de căderile masive de zăpadă.
În plus, mai multe drumuri naționale au fost blocate sau se circula în condiții de iarnă, în ciuda intervențiilor utilajelor de deszăpezire. Numai în Pasul Tihuța a fost aruncată pe șosea o cantitate de peste 60 tone de material antiderapant, într-o singură noapte.