Marian Tutilescu contrazice afirmațiile fostului secretar de stat Valentin Fătuloiu privind creșterea traficului de droguri în ciuda investițiilor de sute de milioane de euro în securizarea granițelor, explicând că ruta drogurilor în zona Balcani vine prin sudul țării, nu prin frontierele Schengen.
Marian Tutilescu, șeful Departamentului Schengen din MAI, a declarat ieri pentru Mediafax că nu pot fi ignorate progresele României în acest domeniu și că, deși a crescut consumul de droguri, „după cum era de așteptat“, au crescut și capturile și s-a investit în modernizarea echipamentelor de supraveghere la graniță.
El a dat exemplul Sistemului SCOMAR de la Marea Neagră, cu ajutorul căruia se face o analiză de risc aprofundată a tuturor navelor care intră în porturile românești.
Secretarul de stat a explicat că analiza aceasta cuprinde date privind antecedentele navei respective (dacă a fost implicată în infracțiuni), ultimele zece porturi în care aceasta a ancorat, precum și date despre echipaj. Astfel, activitatea Poliției de Frontieră este mult mai bine adaptată cercetării ambarcațiunilor, a spus Marian Tutilescu.
„Am rămas stupefiat (de afirmațiile lui Fătuloiu – n.r.). Nu poți să arunci asemenea vorbe. Unele persoane au vorbit prea mult în ultima vreme și s-a văzut unde au ajuns“, a afirmat șeful Departamentului Schengen din MAI.
Acesta a susținut că nu crede că aderarea României la Schengen ar putea fi afectată de cele mai recente evenimente din MAI, recunoscând că ar putea exista totuși unele semne de întrebare.
Tutilescu a adăugat că votul statelor membre pentru aderarea Românei la Schengen este unul politic, dar a subliniat că factorul decisiv este cel tehnic. El și-a exprimat speranța ca schimbările din MAI să crească încrederea statelor membre în România, precum și pe cea a opiniei publice și că, astfel, se va rezolva situația.
Dan Valentin Fătuloiu a menționat, în 10 noiembrie, că Uniunea Europeană a investit peste 600 milioane de euro în securizarea frontierelor României, însă traficul de droguri este în creștere, iar numărul capturilor scade.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane