Comisia Europeană a avertizat cetăţeni europeni că trebuie să-şi închidă conturile de Facebook dacă vor să-şi ţină informaţiile private în siguranţă faţă de serviciile de securitate americane.
Potrivit avocatului Comisiei Europene, Bernhard Schima, citat de „The Guardian”, datele cetăţenilor europeni care sunt trimise către companiile americane nu pot fi sigure şi vor fi interceptate. Aşadar, dacă vă pasă de intimitatea voastră, ar trebui să vă închideţi conturile.
„Ar trebui să-ţi închizi contul de Facebook, dacă ai unul”, a spus Schima. Discuţia a pornit în contextul acordului Safe Harbour, dintre Statele Unite şi Europa, prin care se stabilesc regulile pentru folosirea datelor private ale utilizatorilor.
Potrivit prevederilor Safe Harbour, companiile din Statele Unite nu au voie să transfere datele utilizatorilor din Uniunea Europeană. Discuţia are loc în contextul în care, anul trecut, Edward Snowden a oferit informaţii despre programul de spionaj american numit PRISM, care folosea datele tuturor companiilor mari de pe internet. Aşadar, după aceste descoperiri, utilizatorii europeni nu mai pot fi siguri că datele lor nu vor fi colectate ilicit şi nu mai pot fi protejaţi de acordul safe Harbour.
Nu e prima oară când se menţionează că acordul Safe Harbour nu mai poate proteja cetăţenii.
În octombrie 2013 presa germană a anunțat că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost interceptat de serviciile de spionaj americane.
Biroul cancelarului german a comunicat că deţine informaţii care indică faptul că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de către serviciile secrete americane, conform revistei Der Spiegel.
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, a declarat că Merkel i-a transmis lui Obama că „în cazul în care aceste informaţii vor fi confirmate, situaţia este total inacceptabilă”.
„Între prieteni şi parteneri apropiaţi, aşa cum sunt de decenii Germania şi Statele Unite, asemenea acţiuni de monitorizare a comunicaţiilor unui lider al guvernului nu ar trebui să existe. Incidentul este în măsură să ştirbească gradul de încredere reciprocă între cele două state. Asemenea practici trebuie imediat stopate”, a mai declarat Seibert despre mesajul lui Merkel pentru Obama.
Ulterior s-a speculat că încă din 2002 telefonul Angelei Merkel ar fi fost ascultat de către NSA, prin Special Collection Service.