Romånia trebuie să ajungă la un consens politic care să îi permită să facă îndeajuns de mulți pași încåt să-și îndeplinească obiectivele pe care și le-a stabilit în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), convenit prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană, potrivit raportului pe 2009 al Consiliului Europei.
Concret, pe baza raportului pe Justiție, publicat de Comisia Europeană (CE) în iulie, miniștrii de externe ai UE, reuniți ieri la Bruxelles, au căzut de acord ca Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru Romånia și Bulgaria să fie continuat, cerånd Romåniei „un amplu consens politic“ pentru a permite justiției să funcționeze eficient.
Potrivit concluziilor discuțiilor, Mecanismul de Cooperare și Verificare, intrat în cel de-al treilea an de aplicare, „este un instrument adecvat care va rămåne în funcțiune depinzånd de rezultatele așteptate în acest cadru. În acest context, Consiliul reamintește că Mecanismul monitorizează eforturile Romåniei și Bulgariei de a implementa deplin politicile UE.
Consiliul va continua să acorde o atenție specială evoluțiilor din această zonă“, se arată în concluziile reuniunii, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Deși au salutat măsurile luate în ceea ce privește reforma sistemului juridic și administrativ din Romånia, miniștrii UE atrag atenția că „Romånia a adoptat un nou Cod Civil și Penal, iar eforturile procurorilor încep să fie completate de activitatea în justiție, însă „schimbările pozitive rămån fragmentate și nu au produs deocamdată rezultate practice pentru cetățenii romåni“.
„Pentru ca Romånia să aibă capacitatea să demonstreze un progres susținut, trebuie să existe un amplu consens politic pentru a permite sistemului juridic să funcționeze eficient și independent și pentru a consolida lupta împotriva corupției“, cred oficialii europeni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane