Home Actualitate Ultima zi de traseism politic

Ultima zi de traseism politic

DISTRIBUIŢI

Astazi este ultima zi in care alesii locali isi mai pot exprima optiunea politica, fara a fi supusi sanctiunilor Legii pentru stoparea migratiei politice.

In mod mai mult sau mai putin surprinzator, pe ultima suta de metri, alesii isi schimba declaratiile de apartenenta politica. Sunt insa si partide care au inceput sa traga linie si sa socoteasca ce-au avut si ce-au pierdut, in cazul social-democratilor, si ce zestre au castigat, in cazul pedistilor.

Prin urmare, in urma bilantului estimativ, PD se poate lauda cu cel mai mare numar de nou-veniti, iar PSD se poate plange de pierderile considerabile (din punct de vedere numeric, evident! – n.r.) suferite in urma traseismului politic accelerat de Legea 294/2006.

UDMR este partidul care s-a evidentiat prin -buna purtare-, cum s-ar zice la scoala, adica prin numarul mic de emigranti. Chiar daca nu s-au inghesuit foarte multi sa faca parte din Uniune, teoria -jumatatea plina a paharului- ii face pe udemeristi sa se mandreasca cu membri fideli.

Desi in PNL nu s-a facut bilantul, secretarul general Dan Motreanu isi exprima speranta de a se fi marit numarul membrilor, mizand pe fosti pesedisti si peremisti. El a spus totusi ca nu se asteapta la o crestere spectaculoasa, estimand totusi un 10-15%. Datele oficiale vor fi comunicate luni, in sedinta conducerii partidului.

PNŢCD spune despre alesii din teritoriu ca -au fost cuminti-, prea putini optand pentru un alt partid, -fiind constransi sau santajati-.

Legea care a starnit numeroase murmure de nemultumire, agitatii si confuzii a fost facuta pentru a preveni traseismul politic si eventuale racolari.

Nimeni nu se mai asteapta la modificari in structurile locale in ultima zi care permite schimbarea orientarii politice a alesilor locali. Cu toate astea, nimic nu e imposibil, avand in vedere ca pana mai ieri se mai gasea cate un nehotarat care isi schimba declaratia de la o zi la alta, de la un partid la altul, invocand fel de fel de motive puerile.

In acest context, multe dintre partide s-au apucat sa-si faca bilantul, sa constate pierderile sau sa se bucure de noile -achizitii-. Altele au inceput sa caute motive pentru care -oamenii lor- nu i-au mai vrut. Si cum vina nu e niciodata a lor, apar explicatii tipice romanilor – trase de par, dar pline de savoare.

PSD – Trandafirii se scutura petala cu petala

In Partidul Social Democrat s-au inregistrat cele mai multe plecari determinate de legea antimigratie. Partidul isi pune cenusa in cap prin vocea purtatorului de cuvant, Cristian Diaconescu. Acesta acuza politica gresita pe care partidul a dus-o, incurajand migratia politica in 2000, dar nu se rezuma doar la asta, punand o parte din vina si pe umerii PNL si PD.

-Nu ne bucuram ca am pierdut un numar important de alesi locali, chiar daca unii aveau inclinare catre traseism politic, si nici nu apreciem modul absolut incalificabil in care PNL si PD au procedat pentru racolarea acestora-, a precizat Diaconescu.

Situatia in PSD sta cam asa pana acum: in judetul Alba au plecat 13 primari ai PSD, din care 9 la PD si 4 la PNL, iar dintre viceprimari – unul a plecat la PD si patru la PNL.

In Arges, niciunul dintre primarii PSD nu a plecat din partid si un viceprimar a demisionat. In randul consilierilor judeteni nu s-au inregistrat plecari, iar la consilierii locali au fost 6 demisii si trei migrari de la alte partide.

Constanta se claseaza pe o pozitie inalta la capitolul -primari ce pleca din PSD-, numarul acestora fiind de cinci edili locali.

In Dolj, patru primari au plecat la PD, doi la PNL si situatia a 6 edili este incerta. PSD a castigat in Dolj un primar venit de la PRM.

PSD Timis a inregistrat 12 plecari in randul primarilor, oferind castig de cauza liberalilor si democratilor.

In Harghita, pesedistii au preferat sa stea in banca lor.

PRM – Vulturul survoleaza piscuri inalte

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat, ieri, ca de la PRM au plecat trei consilieri locali -neimportanti-, dar ca in partid s-au inscris, in ultima perioada, 150 de consilieri locali si judeteni, provenind de la PD, PSD si -partidul lui Corneliu Ciontu-.

El a precizat ca PRM primeste, -selectiv-, in partid, consilieri locali si judeteni de la alte formatiuni politice, doar dupa ce acestia sunt verificati de conducerile locale ale partidului. Bolcas nu a precizat insa cati dintre cei care si-au exprimat dorinta de a se alatura PRM au fost respinsi de -filtrele- de la intrare.

PNL – Sageata inca e orientata in sus

PNL este partidul care, aflandu-se la putere, a castigat un numar impresionant de adepti din teritoriu. Partidul nu a reusit sa tina o evidenta a schimbarilor intervenite, insa secretarul general al partidului s-a declarat optimist.

Dan Motreanu e convins ca majoritatea covarsitoare a alesilor PNL si-a completat declaratia de apartenenta politica la formatiunea liberala, pentru ca acestia -au incredere in structurile si democratia de partid-.

El a mentionat ca se asteapta chiar la o crestere a numarului alesilor locali PNL, comparativ cu rezultatele alegerilor locale din 2004, -insa nu intr-un procent extraordinar, probabil nu mai mare de 10-15%-.

Potrivit lui Motreanu, majoritatea celor veniti in PNL dupa scrutinul local provine din fosti membri liberali care, in alegerile locale din 2004, au fost constransi, prin diferite masuri, sa candideze pe listele PSD, ei revenind apoi in PNL. Acestora li s-ar adauga un numar mai mic de alesi veniti din PRM.


PD – Roza rozelor de… august

Luna august s-a dovedit prielnica Partidului Democrat. Acesta a inflorit in ultima vreme, in gradinile locale, tragandu-si sevele mai ales din PSD. Social-democratii explica acest lucru ba prin faptul ca au plecat cei cu -inclinatii traseistice-, veniti in randul lor in 2000, ba prin faptul ca puterea a stralucit mai tare decat principiile partidului lor. Sa nu mai vorbim despre faptul ca au existat -constrangeri si santaj politic-.

Asa se face ca aproape tot ce a plecat de la PSD a alergat repede la PD, ingrosand randurile. Dar povestea nu se rezuma doar la PSD, ci se extinde la nivelul tuturor partidelor, dupa cum a remarcat si vicepresedintele democrat Ioan Olteanu: -<exodul> a fost unidirectional, dinspre opozitie spre putere-.

Potrivit unor evidente provizorii, la PD au trecut in ultimii doi ani -peste o suta de primari, dar cam tot atatia au trecut si la PNL-, a mai comentat Olteanu.

UDMR – Prin vene nu le curge sange de… migratori

Membrii UDMR s-au dovedit a fi cei mai statornici. Ei s-au remarcat prin -buna purtare-, inregistrandu-se pana acum doar o plecare din randurile Uniunii. Presedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba, a declarat ieri ca -migratia politica nu este un fenomen care sa caracterizeze UDMR-, aratand ca, pana in acest moment, exista un singur consilier al Uniunii care a plecat la PSD.


Primarii plimbareti


In Constanta, primarul municipului Mangalia – Zanfir Iorgus, edilul-sef din comuna Valu lui Traian – Florin Mitroi, primarul din Costinesti – Traian Cristea si cei din Rasova, Lipnita si 23 August au demisionat din PSD pentru a se inscrie in PD.

In Vaslui, trei edili din comunele vasluiene Bunesti-Averesti, Banca si Arsura au parasit PC. Singurul care s-a decis deja spre care partid va migra este primarul din Banca, acesta optand pentru Partidul Democrat.

La Arad, primarul si viceprimarul orasului Pancota, Iosif Retter si Ioan Pancotan, s-au inscris in PD, parasind PSD.

In Suceava, sapte primari – trei fosti independenti, doi de la Forta Democrata si doi de la PD – s-au inscris in PSD, acestia fiind alesi in comunele Dornesti, Fantanele, Zamostea, Bilca, Izvoarele Sucevei, Bosanci si Darmanesti.

La Buzau, primarul orasului Ramnicu-Sarat, aflat la al patrulea mandat din partea PSD, a trecut la PD. La fel au procedat inca cinci primari de localitati buzoiene – Cernatesti, Glodeanu Sarat, Pardosi, Magura si Vernesti – au parasit PSD Buzau, inscriindu-se in Partidul Democrat.

La Caras-Severin, PD a aprobat inscrierea in partid a cinci primari social-democrati.

La Alba, PSD a pierdut sapte primari, majoritatea dintre acestia trecand la PNL si PD. Au plecat la Partidul National Liberal primarii comunelor Unirea, Scarisoara si Galda de Jos, iar edilii localitatilor Berghin, Lupsa, Almasu Mare si Lopadea Noua s-au inscris in Partidul Democrat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.