Afacerile din sfera informaticii raman de domeniul fantasticului, iar in momentul cand apar semne de intrebare chiar la niste atribuiri de contracte facute de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor situatia devine de-a dreptul strigatoare la cer. Din 2001 si pana in prezent, in MCTI s-au facut tot felul de proiecte-pilot la care majoritatea firmelor mari s-au inghesuit pentru a le dezvolta, in ciuda faptului ca sumele alocate erau destul de mici. Acest fenomen era inregistrat datorita faptului ca dupa dezvoltare urmau sa se aloce sume de bani mai consistente pentru finalizare. Nimeni nu reusea sa intrevada faptul ca sumele vor fi cu adevarat astronomice, iar strategia ministerului era de a lasa niste specialisti sa dezvolte proiectele pentru ca apoi sa aloce banii altor companii.
Cel mai elocvent este proiectul de pagina de Internet a ministerului care a fost extins in 2003 de compania Romsys pentru 3,6 miliarde de lei, ce executase si o securizare a site-ului. Cu un an in urma, proiectul-pilot fusese de 150 milioane de lei, pentru ca in acest an ministerul sa mai aloce inca 1,4 miliarde de lei SC Inter Akt Online. Pretul mare, aproape 30.000 de dolari, a fost justificat prin faptul ca MCTI avea nevoie de securitate sporita. Acest contract a fost semnat pe 21 iunie 2004 cu putin inainte ca ministrul Dan Nica sa plece de la conducerea MCTI. Surprinzator, firma care executase proiectul cu un an inainte nu a mai participat la licitatie, iar comisia de selectare a ofertelor a avut de ales intre solutia Inter Akt, de 1,4 miliarde de lei, si cea a DC Comunication, care era mai mica cu 300 milioane de lei.
Aceasta politica de a atribui contracte altor firme decat celor care au dezvoltat proiectele-pilot a fost adoptata si in alte cazuri. In urma cu doi ani, ministerul declara firma Compaq castigatoare pentru realizarea unui proiect-pilot referitor la un portal de sanatate. Valoarea era de 900 milioane de lei. Anul acesta, MCTI a decis sa extinda portalul si a avut de ales intre ofertele castigatorului proiectului-pilot, Compaq-HP, cea a companiei multinationale Siemens si cea a unei firme mai mici. Specialistii care au dezvoltat portalul de sanatate in faza initiala au pierdut licitatia in fata Ager Business Tech, care a avut o oferta de 2,2 miliarde de lei. La fel de interesant este si proiectul-pilot al ministerului cu privire la -Sistemul de management si arhivare a documentelor-.
Afacerea dateaza din 2001, cand Total Technologies a dezvoltat proiectul initial pentru 625.555.834 milioane de lei. Anul acesta, firma a incercat sa dezvolte ceea ce incepuse, dar s-a lovit de comisia de licitatie a ministerului. In urma licitatiei, s-a ajuns la concluzia ca extinderea trebuie facuta de altcineva, MCTI optand in acest sens pentru serviciile Soft Net Development in defavoarea Total Technologies. Valoarea contractului semnat pe 21 iunie a fost de 2,3 miliarde de lei. Din nou, nu au existat explicatii coerente ale oficialilor din MCTI pentru ca nu au lasat firmele castigatoare sa isi continue proiectele incepute.
Aceasta politica a speriat unele firme, iar pentru unul dintre proiectele Ministerului Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor licitatia se extinde la nesfarsit. In urma cu doi ani, Dan Nica inaugura un nou proiect-pilot in valoare de o jumatate de miliard de lei. Castigator a fost atunci renumita companie Microsoft care a dezvoltat un portal pentru e-Government. Anul acesta, MCTI a inceput sa publice anunturi de participare la licitatia de extindere a proiectului. Dupa doua -strigari-, nu s-a rezolvat nimic, semn ca acest tip de abordare a problemelor nu este de bun augur. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in cazul unui proiect dezvoltat de reprezentantii IBM in Romania. Ei au primit anul trecut 3,2 miliarde de lei pentru realizarea unui portal de plata a amenzilor on-line. Anul acesta, ministerul se chinuieste sa extinda proiectul, dar din cauza faptului ca nu vor sa lase initiatorul proiectului sa il continue, se pare ca exista foarte multe greutati, iar termenul de depunere a ofertelor a fost extins.
Problemele care exista la minister au facut ca unul dintre contractele de miliarde de lei, semnate de oamenii lui Dan Nica inainte de plecarea acestuia de la carma MCTI, sa nu fie publicat inca in -Monitorul Oficial-. Functionarii au sfidat legea si au anuntat numai pe pagina lor de Internet ca vor cheltui 1,2 miliarde de lei cu firma S&T IT Solutions pentru realizarea unui portal de inmatriculare on-line a masinilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane