Home Actualitate Ultimele inundatii, pretext pentru introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor

Ultimele inundatii, pretext pentru introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor

DISTRIBUIŢI

Inundatiile de la sfarsitul saptamanii trecute, care au facut cinci victime si au distrus peste 1.500 de gospodarii si alte cladiri din 10 judete ale tarii, au dat guvernantilor un nou prilej de a readuce in discutie necesitatea introducerii obligativitatii asigurarilor pentru locuinte. Dupa ce a anuntat ca, in urmatoarea sedinta, Guvernul va analiza pierderile provocate de inundatiile din ultimele zile, ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a declarat ca este important sa existe un sistem de asigurari pentru persoane, gospodarii si terenuri agricole, pentru ca Guvernul nu poate acoperi integral valoarea pagubelor de fiecare data cand se produc calamitati. Asigurarile ar putea proteja macar baneste gospodariile inundate, dar, ca orice idee care presupune institutii serioase si incredere in institutii, asigurarile raman un proiect. Pe de alta parte, asiguratorii nu se arata prea incantati sa incheie polite pentru calamitati.

Bani pentru drumuri si reluarea alimentarii cu apa

Guvernul ar urma sa analizeze la viitoarea sedinta pierderile provocate de inundatiile din ultimele zile. Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a declarat insa ca autoritatile locale vor primi bani de la Guvern, in special pentru repararea drumurilor si reluarea alimentarii cu apa a localitatilor afectate.

Deocamdata pagubele nu au fost inca estimate, dar sute de gospodarii au fost distruse si mii de hectare de teren agricol au fost inundate. Apa potabila din unele localitati a devenit o problema. Multe fantani nu mai pot fi folosite. In unele locuri echipele de protectie civila au adus apa minerala pentru populatie, dar cantitatile par sa fi fost insuficiente si oamenii au trebuit sa se descurce cum au putut.

Cetatenii care au suferit pierderi din cauza inundatiilor asteapta sa fie despagubiti de catre autoritatile locale si de Guvern. Ministrul administratiei publice locale, Octav Cozmanca, spune insa ca Guvernul nu poate acoperi integral valoarea pagubelor de fiecare data cand se produc calamitati si readuce in atentia opiniei publice faptul ca este important sa existe un sistem de asigurari pentru persoane, gospodarii si terenuri agricole.

Asiguratorii, reticenti fata de politele pentru calamitati

Desigur ca asigurarile ar putea proteja macar baneste gospodariile inundate, dar, ca orice idee care presupune institutii serioase si incredere in institutii, asigurarile raman un proiect. Anul acesta este vorba de un proiect pe care Guvernul se angajeaza sa il transforme in obligatie. -Sunt mai multe variante pentru cateva proiecte de legi, s-a discutat deja in mai multe note de acest gen in Guvern-, spune Ion Calin, secretat de stat pentru relatia cu prefecturile. Ideea cea mai vehiculata este cea a unui consortiu format din mai multi asiguratori. Acestia nu se arata insa prea interesati pentru astfel de asigurari, pentru simplul motiv ca sunt foarte riscante. In Romania, inundatiile fac ravagii in fiecare an, la fel si seceta, de aceea asiguratorii nu se inghesuie sa incheie asemenea polite.

Constructia locuintelor in zonele cu probleme, interzisa

Autorizatiile de constructie a locuintelor in zonele expuse inundatiilor si alunecarilor de teren trebuie sa fie eliberate pe baza unor criterii mai drastice, astfel incat nivelul pagubelor inregistrate in urma unor astfel de fenomene meteorologice sa fie redus, a declarat, luni, premierul Adrian Nastase.

-Este necesar sa existe o mai mare rigoare la eliberarea autorizatiilor de constructie, pentru ca nu trebuie sa mai lasam sa se construiasca locuinte in zonele in care, periodic, apar probleme-, a spus Nastase.


Bilantul potopului

Potrivit Ministerului Mediului, ploile de la sfarsitul saptamanii au afectat 39 de localitati din 10 judete (mai ales din Moldova), fiind inundate 1.556 de gospodarii, 29 de subsoluri de blocuri, 4.632 de hectare de teren arabil, 324 de fantani, precum si numeroase scoli, gradinite si alte cladiri de interes social. Cinci oameni si peste 1.100 de animale si pasari din gospodariile oamenilor au murit inecate.

Unul din cele mai afectate judete a fost Suceava, unde revarsarea paraielor Solca, Sucevita, Voivodeasa si Solcuta a dus la inundarea a aproximativ 500 de case si anexe gospodaresti, a numeroase poduri, podete si sectoare de drum din comunele Sucevita, Marginea, Arbore, Moldovita, Granicesti si din orasul Solca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.