Eliberarea fratilor Alexandru si Octavian Iancu si a lui Constantin Margarit – administratori ai societatii VGB -, care au fost arestati in dosarul RAFO, a fost dispusa de judecatorii Tribunalului Municipiului Bucuresti (TMB), care au respins cererea procurorilor de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de prelungire a mandatelor de arestare preventiva.
Solicitarea adresata judecatorilor de catre procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a fost dezbatuta in cursul zilei de joi, dar pronuntarea a avut loc abia ieri. Nemultumiti de solutia judecatorilor de la tribunal, procurorii ICCJ au contestat la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) decizia de eliberare, solicitarea lor fiind judecata ieri dupa-amiaza, ocazie cu care a fost mentinuta solutia data de TMB.
Cei trei, Alexandru si Octavian Iancu si Constantin Margarit, au fost eliberati azi-noapte din arestul Directiei de Cercetari Penale a Politiei Romane, cand le-a expirat ultimul mandat de arestare preventiva emis pe numele lor. Acestea erau ultimele persoane aflate in arest in dosarul RAFO, dupa ce omul de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director al rafinariei Toader Gaurean au fost eliberati pe data de 27 mai.
Margarit si fratii Iancu au fost arestati in seara zilei de 14 februarie, fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, delapidare si abuz in serviciu. Pe perioada cercetarilor facute de organele de ancheta, mandatele lor de arestare preventiva emise pe numele administratorilor VGB au fost prelungite de mai multe ori.
In noaptea de 3 spre 4 martie au fost arestati si omul de afaceri Corneliu Iacobov, si fostul director al rafinariei Toader Gaurean, acestia fiind si ei acuzati ca ar fi prejudiciat rafinaria RAFO Onesti cu o suma de aproximativ 700 miliarde de lei. Iacobov si Gaurean au fost eliberati in urma cu mai putin de o luna de zile, iar argumentul care a stat la baza solutiei date de judecatori privind cercetarea acestora in stare de libertate a fost acela ca probele prezentate de procurori in dosar sunt insuficiente si ca nu este periclitata ordinea si siguranta publice daca vor fi lasati liberi pe perioada anchetarii.
Organele de ancheta si-au construit strategia de cercetare si au solicitat arestarea celor cinci pe baza unui document intocmit de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), conform caruia administratorii VGB Impex SRL, Constantin Margarit, Octavian Iancu si Basaran Kadri Maznar, impreuna cu Alexandru Marian Iancu, coordonator la nivelul acestei societati, au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit cu suma de 806,2 miliarde de lei si prin deducerea ilegala a TVA cu 550,3 miliarde de lei, prejudiciul total fiind, conform documentului ANAF, de peste 1.356 miliarde de lei.
Numai ca procesul-verbal intocmit de organele fiscale a fost contestat de foarte multe ori, atat de aparatorii celor trei administratori ai societatii VGB Impex SRL, cat si de cei ai lui Iacobov si Gaurean.
Procurorii din cadrul DIICOT au pus in miscare actiunea penala fata de Constantin Margarit, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica, in dosarul 171/D/P/2003, in care sunt cercetati mai multi invinuiti in legatura cu activitatile comerciale care implica Grupul de firme VGB Impex SRL, Rafo SA, Tender SA si Carom SA. Acestia sunt acuzati de organele de cercetare de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani. Conform probatoriului administrat de anchetatori, s-a ajuns la concluzia ca a existat unui grup constituit pentru savarsirea de fapte penale in scopul spalarii banilor obtinuti din comiterea anumitor infractiuni economice, iar banii au fost rulati prin firmele VGB Impex SRL, Dinamic Auto SRL, Klass Petrol SRL, Best Auto SRL, BE-COM-BE SRL, Star Com Oil SRL si Test Petrol SRL.