Home Actualitate Ultimul tun la Electrica Moldova

Ultimul tun la Electrica Moldova

DISTRIBUIŢI

Afacerile din domeniul energiei si din jurul societatii comerciale Electrica SA incep sa se clatine sub atenta verificare a institutiilor de control. In urma acestora, patru sefi de la Electrica Banat au fost ridicati de PNA, iar ministrul industriei si comertului, Codrut Seres, a ordonat un control amplu la nivelul companiei, soldat cu schimbarea in bloc a conducerii. Cu toate acestea, afacerile vechilor sefi continua sa iasa la iveala si sa uimeasca prin amploare. Ultimul tun inainte de privatizarea Electrica Moldova a fost de 90 miliarde de lei si s-a derulat intre Bucuresti si Iasi. Directorul Corneliu Stan de la Electrica Bucuresti, capul afacerii, a decis ca mai multe echipamente de protectie achizitionate la preturi supraevaluate sa fie expediate de la centru spre Moldova pentru a li se pierde urma. Ulterior, directorii sucursalelor au inceput sa fie presati pentru a distribui oamenilor o marfa foarte scumpa de care nu era nevoie.


Directorul Corneliu Stan de la Electrica Bucuresti a ordonat transferarea la SISE Electrica Moldova a unor echipamente in valoare de 90 miliarde de lei. Surse din interiorul companiei sustin ca marfa respectiva nu a fost comandata de nimeni, dar le-a fost bagata pe gat de conducerea centrala.

Preturi supraevaluate

Echipamantele de protectie care au fost achizitionate de mai-marii companiei au costat mult mai mult decat cele comercializate pe piata. Pelerinele de ploaie au fost cumparate la preturi de 10 ori mai mari, subele au costat aproape sapte milioane de lei bucata, iar centurile de siguranta au fost evaluate la peste 26 milioane de lei fiecare. Acestea sunt numai cateva exemple din marfurile cumparate de managerii SC Electrica SA si transferate apoi la SISE Electrica Moldova.

Mai mult decat atat, mai-marii companiei au considerat ca subalternii lor au nevoie de unele bunuri, care nu sunt deloc specifice activitatii pe care o presteaza. Astfel, au fost cumparate inclusiv bretele si pantaloni reflectorizanti sau veste avertizoare.

Firmele preferate vindeau orice

Am cautat sa vedem care dintre echipamentele de protectie cumparate de Electrica erau publicate in *Monitorul Oficial-, dar nu am gasit decat sase contracte in anul 2004, semn ca materialele ori fusesera luate dupa licitatii masluite, ori fusesera de mai multa vreme comandate, fara ca nimeni sa nu fi avut nevoie de ele.

Spre exemplu, compania Silver Trading a vandut sube de 5,7 miliarde de lei in noiembrie. Bineinteles ca in anuntul de atribuire nu este trecuta cantitatea de bunuri achizitionate pentru a nu se putea face o comparatie cu pretul pietei. Strigator la cer este insa faptul ca aceeasi companie specializata in -sube- era un preferat al SC Electrica SA, ea furnizand acestei firme de stat in acelasi an hartie pentru copiatoare sau… agende.

Aproape aceeasi situatie este regasita si la SC Bacme SRL, care a vandut mai intai dispozitive de protectie in valoare de 27 de miliarde, dupa ce in trecut vanduse cleme si mufe.

Societatea comerciala Nimar a beneficiat si ea de un bonus de 7,1 miliarde de lei din banii firmei de stat, furnizand manusi de protectie, caciuli cu urechi, mantale si salopete, in cadrul a doua contracte.

Marfa, plimbata din Moldova in tara

Pentru ca directorii de la Electrica Moldova s-au aratat nemultumiti de marfa pe care o primisera si care nu le era utila, ei s-au adresat din nou directorului Stan. Acesta a rezolvat problema simplu – redistribuind marfa de aceasta data catre 10 sucursale, pentru ca nimeni sa nu se mai planga de faptul ca este prea multa. Fiecare filiala Electrica din tara a primit astfel bunuri in valoare de noua miliarde de lei.

Actualul director al Electrica, Mihai Radulescu, spune ca in Moldova sunt controale serioase -Nu pot sa ma pronunt pana nu sunt gata verificarile, dar stim ca au existat probleme mari. Cunoastem practica vechii conduceri, dar nu putem vorbi fara sa avem toate dovezile. Achizitiile facute prezinta semne de intrebare- a declarat Radulescu. El a admis ca vechea echipa manageriala dispunea uneori subalternilor sa accepte marfuri de care nu era nevoie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.