O comisie de ancheta a Autoritatii Aeronautice din Elvetia ancheteaza un incident aviatic pastrat sub tacere in Romania, incident survenit intre o aeronava apartinand companiei romanesti Carpatair si o alta apartinand Air France. Incidentul s-a petrecut in spatiul aerian al Elvetiei, unde cele doua avioane -si-au dat intalnire-, la data de 31 mai 2002, o catastrofa aeriana de proportii fiind evitata in ultima clipa de pilotii celor doua aeronave multumita aparaturii de bord. O ancheta paralela se desfasoara si in Romania, la ordinul ministrului transporturilor, si aceasta tinuta departe de atentia opiniei publice.
La un pas de catastrofa
La data de 31 mai anul curent, cu o luna inainte de catastrofa in care au murit, tot in Elvetia, 71 de persoane, dintre care 52 de copii si adolescenti, aeronava de tip SAAB-340 B, inmatriculata in Romania YR-VGO, a primit ordin de urcare de la turnul de control, de la 160 la 210 (de la inaltimea de 16.000 de picioare la cea de 21.000 de picioare – cca. 5.330-7.000 de metri), in cadrul zborului -de pozitionare-. La -locul faptei- a primit ordin, sa coboare de data aceasta, un avion al companiei Air France. Coliziunea a fost evitata de catre cei doi piloti in ultima clipa, datorita avertizarilor primite de la aparatura de bord, de tip ACAS (Airboard Colision Avoiding System), urmare a comenzilor de manevra.
-Am raportat imediat incidentul si autoritatilor romane-, spune Nicolae Petrov, presedintele Consiliului de Administratie al Carpatair, cel care se afla chiar la mansa aeronavei implicate in incident. La bordul avionului romanesc nu se aflau pasageri la momentul producerii evenimentului, cursa nefiind una comerciala. Incidentul este cercetat inca in Elvetia, dat fiind ca regulamentele internationale prevad ca anchetarea incidentelor grave se face de catre statul de ocurenta (unde a avut loc incidentul).
Ancheta in Romania se face in secret
In paralel, incidentul a inceput sa fie anchetat, in secret, si de autoritatile romane. La data de 2 iulie, la o luna dupa incident si doar la o zi dupa catastrofa aeriana din Elvetia, ministrul Miron Mitrea a emis Ordinul 943, prin care a ordonat investigarea modului de respectare a atributiunilor de autorizare, licentiere personal, supraveghere si control al operatorilor aerieni, -avand in vedere incidentul de aviatie produs in data de 31.05.2002 in spatiul aerian al Statului Elvetia-. Ce ne-a atras in mod special atentia din cuprinsul acestui ordin a fost insa cel de-al treilea articol: -Pana la clarificarea definitiva a situatiei, Compania CARPATAIR va opera aeronavele din dotare numai cu personal navigator roman, licentiat corespunzator de catre AACR (n.r. – Autoritatea Aeronautica Civila Romana)-. Surse din cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei ne-au spus ca formularea in cauza (ordinul ministrului a fost intre timp modificat, in sensul, spun sursele, schimbarii componentei comisiei de ancheta si a extinderii obiectivelor controlului) ar fi urmarea suspiciunilor ca unii piloti ai operatorilor aerieni din Romania nu ar indeplini formalitatile prevazute de lege pentru a putea pilota aeonave sub pavilion romanesc.
Este vorba in primul rand de pilotii straini care sunt sub contract cu diversi operatori din Romania, acestia, posesori de licenta de zbor din alte state, trebuind sa fie validati de catre AACR, in conformitate cu reglementarile europene. Carpatair are atat piloti romani, cat si piloti din Republica Moldova, ei fiind validati de AACR si detinand licenta de zbor emisa de autoritatea din tara vecina, despre care unii rauvoitori cartesc ca ar fi cam noi fata de data la care au fost emise. Nicolae Petrov, presedintele Carpatair, el insusi cu licenta de zbor emisa de autoritatea din Republica Moldova, respinge categoric orice speculatie: -Suntem in deplina legalitate, respectam intocmai normele legale romanesti, din toate punctele de vedere. Poate singura ?çvina?ê a nostra este ca am respectat intocmai procedurile si regulamentele internationale privind incidentele de zbor-.
Dupa ce ne-a intrebat de unde am aflat de incident, la fel ca si oficialii de la Carpatair, Dan Vulcan, inspector-sef al Inspectoratului Aviatiei Civile, ne-a confirmat atat evenimentul, cat si faptul ca se deruleaza o ancheta si in Romania, dar a evitat sa faca alte comentarii: -Nu pot face afirmatii ca ceva este in regula sau in neregula. Investigatia este in curs-.