Un colonel în rezervă, fost șef al unui serviciu din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova, a fost reținut după ce a fost prins luând mită, pentru a interveni la conducerile unor penitenciare pentru schimbarea regimului de încarcerare și punerea în libertate înainte de termen în cazul a două persoane. Potrivit Parchetului Tribunalului Dolj, ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciului Județean Anticorupție Dolj, au prins în flagrant un colonel în rezervă – fost șef Serviciu Siguranță în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova -, care a cerut și primit de la doi denunțători diverse sume de bani, pentru a interveni pe lângă persoane din conducerile penitenciarelor din Drobeta Turnu Severin și Târgu Jiu, unde erau încarcerați fiul, respectiv fratele denunțătorilor, cu scopul de a-i transfera la penitenciare din Craiova, a le schimba regimul de încarcerare și a interveni la comisia care analiza punerea în libertate înainte de termen.?óÔé¼?¿Conform sursei citate, colonelul în rezervă i-a cerut unuia dintre denunțători suma de 2.000 de euro, din care până la data denunțului a primit 1.000 de euro și diverse produse în valoare de 2.500 de lei. Celuilalt denunțător, fostul șef al Serviciului Siguranță în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova i-a cerut suma de 800 de euro și 600 de lei, din care a primit 600 de lei, iar în momentul flagrantului a primit și diferența de 800 de euro. Colonelul în rezervă a fost prins într-un local din Craiova imediat ce a primit suma de 800 de euro de la denunțător.
Criminal eliberat, omoruri neelucidate
Conform unor surse judiciare, colonelul în rezervă reținut este Marin Cone, implicat în eliberarea din Penitenciarul Craiova a cetățeanului moldovean Serghei Gorbunov, suspect în cazul jafului armat din 29 ianuarie 2009 de la o casă de schimb valutar din Brașov, soldat cu moartea a două persoane și rănirea gravă a alteia. În noiembrie 2011, Serghei Gorbunov a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare.pentru o tâlhărie comisă la Deva. Gorbunov a fost încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, având o condamnare pentru tentativă de omor. În mai 2008, cetățeanul moldovean a beneficiat de o întrerupere a pedepsei pe o perioadă de trei luni, decizia fiind pronunțată de magistrații Tribunalului Dolj, Gorbunov fiind dat în urmărire generală întrucât nu s-a mai întors în penitenciar. Ulterior, el ar fi comis dublul asasinat în timul jafului din Brașov. Ancheta la nivelul penitenciarului Craiova desfășurată la vremea respectivă a dus la demiterea mai multor șefi de la penitenciar. Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, a declarat, cu acea ocazie, că există suspiciunea că angajații Penitenciarului Craiova demiși, printre care și Constantin Bălă, au fost stimulați să fie neglijenți în ceea ce îl privește pe Gorbunov.
Șeful ANP a spus că avocatul care l-a reprezentat în instanță pe Serghei Gorbunov este fiul Marilenei Cone (soția colonelului prins de DGA, n.r.), agentul-șef angajat al Serviciului de evidență a Penitenciarelor Craiova, și care era responsabilă cu situația deținutului. Șeful ANP preciza că agentul Marilena Cone trebuia, conform fișei postului, să verifice situația deținutului Gorbunov, ea însă îndeplinidu-și defectuos sarcinile de serviciu. Mai mult, surse judiciare ne-au declarat că în funcția de șef serviciu educație din cadrul penitenciarului, care trebuia să avizeze eliberarea lui Gorbunov, era Dinu Ramona, fiica Marilenei și a lui Marin Cone. Cazul jafului de la casa de schimb din Brașov soldat cu doi morți și un rănit este în continuare nerezolvat de aproape trei ani.
Bogdan Cristescu