Un funcționar de la Autoritatea pentru Cetățenie (ANC), implicat în rețeaua care procura cetățenii pentru basarabeni, a cerut favoruri sexuale de la una dintre intermediare. În referatul procurorilor se arată că funcționarii care luau mită pentru acordarea cetățeniei române unor moldoveni nu mai aveau reprezentarea faptului că săvârșesc ceva ilegal, deoarece fenomenul intrase în cotidianul acestora. Totodată, notează procurorii, corupția și coruperea funcționarilor a dat naștere la "situații și stări de fapt deviante", enumerând, în afara de favorurile sexuale, și aceea că intermediarii , majoritatea de sex feminin, deveniseră nemulțumite de lentoarea funcționarelor de la starea civilă, cu care intenționau, potrivit unor interceptări telefonice și ambientale, să facă ședințe prin care să le "determine" să lucreze mai rapid.
Membrii rețelei luau acasă registre de stare civilă și alte documente oficiale
Un alt exemplu de "anormalitate" dat de procurori este acela că se ajunsese până la situația în care intermediarii căutau singuri în registrele de stare civilă, iar în unele cazuri luând documente acasă.
"Mai mult, intermediarii au căpătat un astfel de statut în ochii funcționarelor, încât li s-a permis să caute singuri în registrele de la starea civilă, să scoată și să introducă documente și chiar să soluționeze ei înșiși lucrările repartizate acestora, luându-le acasă și completându-le, pentru a le aduce apoi a doua zi", se arată în referatul procurorilor. Interceptările convorbirilor telefonice au evidențiat că între funcționari și intermediari sunt vehiculate peste o mie de numere de înregistrare ale dosarelor sau nume de persoane ce vizează atât redobândirea cetățeniei române, introduse în circuit în mod fraudulos contra unor sume de bani acordate funcționarilor, cât și transcrierea actelor de stare civilă, se mai arată în documentul citat. În cazul dosarelor privind cetățenia, mai arată procurorii, comunicările de la funcționari către intermediari reprezintă numărul dosarelor pentru care s-a perceput mită și cărora le-au fost atribuite, ulterior acordării mitei, număr de înregistrare și introducerea în circuit.
Rețeaua era supravegheată din 2009
Intercetările privind activitățile ilegale ale intermediarilor, cât și ale funcționarilor despre care erau indicii că iau mită pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu au început în ianuarie 2009 și s-au desfășurat, cu intermitențe, până în prezent, în cadrul a patru dosare penale, au mai notat procurorii.
Funcționarii care primeau mită de la intermediarii care facilitau obținerea mai repede pentru moldoveni a cetățeniei române și a pașaportului erau numiți "avocați" în discuțiile cu clienții, iar banii purtau denumirea de "mop", "carboave", "iepurași", "bastoane".
Atât funcționarii, cât și intermediarii și-au luat măsuri de precauție cu ocazia pretinderii și dării sumelor de bani. Astfel, din discuțiile acestora, banii mai purtau și denumirea de "taxe de urgență", "taxă de parcare", "valdostane", "kilograme", "medicamente", "rețete", "știucă". De asemenea, mita este codificată sub numele de "kapusta" (n.n.- varză în limba ucrainiană). Mai mult, în discuțiile între intermediari și clienți, solicitările de bani se fac în vederea mitei ce urmează a fi oferită funcționarilor cărora li se acordă apelativul "avocați".
11 persoane au fost arestate
Tribunalul București a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a 11 persoane acuzate în dosarul privind acordarea nelegală de cetățenie română unor moldoveni. Astfel, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile Patriana Mariana Bișa, Niculae Ghiciov, Crina Ionescu, Liliana Gutnic, Alexandra Niculae, Iulian Nițu, Iurie Popov, Dumitru Prisăcaru, Larisa Sirețanu, Aliona Stolearenco și Emilia Gina Tache. Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel București. Cele 11 persoane fuseseră ridicate joi, în urma a 32 de percheziții la adrese din București, Chitila, Otopeni și din Teleorman. În acest dosar sunt cercetate 36 de persoane, pentru trafic de influență, dare de mită, luare de mită, primire de foloase necuvenite, folosire în mod direct și indirect de informații nedestinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. ?ê?£eful Biroului de Evidența Persoanei de la Sectorul 1, Adrian Toma, a decedat, joi, în ruam unui atac de cord, după ce a fost anunșat că o parte dintre subalternii săi au fost ridicați de polițiști. El nu avea nicio calitate în dosar.
Bogdan Cristescu