Home Actualitate Un inginer auto si un electrician au reusit sa construiasca, manual, un...

Un inginer auto si un electrician au reusit sa construiasca, manual, un avion de agrement

DISTRIBUIŢI

Intr-un garaj aflat in cartierul Simeria din municipiul Sfantu Gheorghe, doi prieteni, Todor Ladislau si Balogh Adam, lucreaza cu osardie la un proiect foarte ambitios. Prietenia de peste 20 de ani si pasiunea comuna, aeromodelismul, i-au unit pe cei doi, carora, in urma cu sase ani, le-a venit ideea de a-si construi propriul aparat de zbor. Placerea de a zbura nu le-a fost curmata de reducerea drastica a orelor de zbor pentru pilotii sportivi, asa ca, fara sa mai stea pe ganduri, Ladislau si Adam au purces la punerea in practica a planului lor. Norocul le-a suras celor doi icari, intrucat au aflat de existenta unui roman stabilit in Franta, Marcel Jurca, care le-ar putea trimite planurile avioanelor proiectate de el. Au facut rost de adresa acestuia, i-au scris si, spre surprinderea lor, in numai cateva saptamani, au primit un pachet de un kilogram in care se gasea toata documentatia necesara construirii avionului.

Desi nici unul dintre cei doi nu avea cunostinte de specialitate si nici nu lucrase in industria aeronautica, dupa mai multe luni de studiu intens, garajul a fost transformat intr-un adevarat atelier de proiectare si constructie de avioane.

Intr-o prima etapa, au modificat garajul, pentru a crea conditiile optime de umiditate si temperatura, iar apoi au trecut la asamblarea avionului. Pana acum, Balogh Adam si Todor Ladislau au asamblat fuselajul si carlinga, si-au procurat motorul, elicea si rotile, in momentul de fata aflandu-se la stadiul de compunere a aripilor. Todor Ladislau se mandreste cu munca lor si considera ca orice tamplar ar fi invidios sa vada ca niste neprofesionisti, adica un inginer auto si un electrician, sunt in stare sa realizeze o munca ce se ridica cu adevarat la nivelul de arta in lemn. Insusi proiectantul, Marcel Jurca, care a fost de doua ori in atelierul lor de lucru din Sfantu Gheorghe, le-a apreciat munca si a afirmat ca nici constructorii din Franta nu sunt in stare sa realizeze manual un aparat de zbor de o asemenea calitate.

Avionul, care a fost denumit de proiectant -Tempete-, adica -Furtuna-, va avea 105 cai putere si o lungime de circa cinci metri. In intreaga lume mai exista doar 47 de exemplare din acest model, iar in Romania este unic.

Dan Suciu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.