Home Actualitate Un medic de familie și mai mulți medici dintr-un spital n-au știut...

Un medic de familie și mai mulți medici dintr-un spital n-au știut să-i facă anamneza unui pacient

DISTRIBUIŢI

Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost adus la Spitalul Cinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi, după ce a fost diagnosticat cu malarie, în urmă cu trei săptămâni el revenind dintr-o călătorie în Camerun.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva”, dr Florin Roşu, a declarat că bărbatul a revenit din Camerun la sfârşitul lunii iulie. Deoarece prezenta simptome asemănătoare unei viroze respiratorii, acesta s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic. Medicul de familie ori nu s-a gândit să îl întrebe dacă a călătorit recent în alte țări, ori l-a întrebat dar nu a estimat posibilitatea infectării cu malarie.

Anamneza este primul pas în diagnosticarea unui pacient, reprezentând totalitatea informațiilor pe care medicul le ia de la bolnav și însoțitorii acestuia pentru a le utiliza in vederea stabilirii diagnosticului.

Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătăţit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare. De asemenea fără ca vreunul din medicii din spital cu care a intrat în contact să știe să-l diagnosticheze.

„În cursul zilei de joi pacientul a fost admis prin transfer la spitalul nostru. Prezenta cefalee intensă, febră 38,8 grade Celsius şi mialgii. Ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când au apărut primele simptome. I-a povestit medicului de gardă că a revenit de curând dintr-o zonă endemică, aşa că i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie. Rezultatul a fost pozitiv. Pacientul se află sub tratament, este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidro-electrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Parascheva deoarece complicaţiile malariei sunt grave”, a menţionat dr Florin Roşu.

Malaria este o boală infecțioasă transmisă de femela de țânțar Anofel.

4 ARII

  1. Atunci cand calatoresti intr-o tara in care exista riscul contactarii malariei, trebuie administrat zilnic Malarone ( scump ). Turistul trebiue sa-l cumpere. Daca nu o face isi asuma riscul. Acest pacient-in cazul in care a ignorat preventia bolii – ar trebui sa suporte costul internarilor.

  2. Să suporte costurile așa cum ar trebui cei cu HIV infectați pe cale sexuală că nu au folosit prezervativ? Să batem câmpii cu grație pe plaiurile digitale ale planetei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.