Home Actualitate Un milion de metri pătrați de plajă se întorc la stat. Borcea...

Un milion de metri pătrați de plajă se întorc la stat. Borcea s-a predat, Mazăre e în Madagascar, Nicușor Constantinescu e deja încarcerat

DISTRIBUIŢI

Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 9 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu.

De asemenea, Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar notarul Jean Andrei, soţul preşedintei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a primit 2 ani închisoare cu suspendare.

Alte condamnări: Constantin Racu (şeful Direcţiei Administraţie Publică) – 6 ani şi 10 luni închisoare, Daniela Ramona Dospinescu (şefa Direcţiei Patrimoniu) – 7 ani şi 6 luni închisoare, Ion Marica (şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii) – 5 ani.

Deși completul condus de Ionuț Matei a constatat că statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa nu s-au constituit părţi civile în dosar. Judecătorii au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de terenuri din Constanţa şi staţiunea Mamaia în domeniul public al statului sau în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa.

Potrivit deciziei instanţei, Borcea trebuie să plătească suma de 957.107 euro.

Judecătorii au mai dispus confiscarea altor sume de la Paraschiva Barbu – 817.248 euro şi 79.927 dolari; Daniel Ene – 210.000 euro şi 384.683 dolari; Bogdan Gabriel Sandu – 306.983 euro şi 408.410 dolari; Valentin Ionescu – 228.482 euro; Mihai Camboianu – 207.357 euro; Georgică Giurgiucanu – 143.695 euro; Carmen Puşcaşi – 104.268 euro; Marius Puşcaşi – 104.268 euro.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

„Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi”, susţin anchetatorii.

În 2001, Aline Ivone Buzescu Movilă – descendentă a istoricei familii – cere, printr-o notificare, restituirea unui teren rechiziționat de comuniști și transformat, în anii *70-*80, în cartier de blocuri. Cererea de retrocedare a fost însă soluționată trei ani mai tarziu, după decesul bătrânei care locuia destul de izolat în localitatea Techirghiol. Jumătate din drepturile de cesiune ar fi revenit, pe căi nebănuite, procuristului care a ajutat-o (Costică Giurcanu), iar cealaltă jumătate s-a împărțit între bucureșteanca Maria Mariuță, dinamovistul Cristian Borcea, SC Habitat și Ambient SA și constanteanul Mihai Cimpoianu.

La acea vreme s-a spus că primarul Mazăre ar fi semnat în mai multe rânduri acte în care echivalează hectarele din Anadalchioi cu 17 terenuri din zona veche a Constanței și alte aproximativ 80 de parcele in stațiunea Mamaia și chiar în zona falezei unde ar fi urmat să fie amenajată șoseaua de coastă care să lege Portul Tomis de stațiunea Mamaia.

Procurorii nu au absolut nici o șansă spunea Radu Mazăre în 2005

„Sunt extrem de liniștit, procurorii nu au absolut nici o șansă. În sfârșit, actuala putere și-a văzut visul cu ochii, având un dosar și o învinuire împotriva primarului Constanței, pe care să le fluture în fața opiniei publice, probabil presați de cele 16 acțiuni pe care eu le-am înaintat împotriva DNA”, declara Radu Mazare în 2005.

4 ARII

  1. Cum spuneati P.S.D.istilor trebuie modificat codul penal din Romania pentru ca este prea dur mie mi se par pedepsele prea mici pentre aceasta banda organizata de infractori cu gulere albe.
    Fiindca aici nu e vorba de doi golani care au dat o spargere si nu veniti cu fraza aia Ce ma a furat de la tine de acasa a furat de la stat deci nu se pune.

  2. Eu zic sa nu va amaguti cu apa rece. Pe facebook se scriu si se spun multe.
    Vreu sa vad toate aceste confiscari, afisate public si scoase la licitatie publica cu strigare, nu licitatii ascunse unde tot ei liciteaza prin interpusi. Vreau sa-l vad pe EDITAT mazare nu la puscarie pe lista asistatilor siciali trimis la munca in folosul comunitatii, si pe toti EDITAT din grupul sau.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.