Home Actualitate Un mort și un rănit după prăbușirea unui avion militar la Craiova

Un mort și un rănit după prăbușirea unui avion militar la Craiova

DISTRIBUIŢI

Un pilot a murit și un altul a fost grav rănit după ce aparatul în care efectuau un zbor de antrenament – IAR 99 ?ê?£oim – s-a prăbușit la scurt timp după decolare în zona Aeroportului Craiova. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, pilotul care și-a pierdut viața este comandorul Aurelian Cojocaru, în vârstă de 49 de ani, care avea 900 de ore de zbor pe avionul prăbușit, iar rănitul este locotenent comandor Relu Ioana, în vârstă de 35 de ani, care avea 700 de ore de zbor pe același aparat. Potrivit prim-adjunctului șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj, colonel Mircea Mariș, pilotul rănit a suferit arsuri de gradele doi și trei pe 50-60 la sută din suprafața corpului și se află internat la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), aparatul prăbușit avea dublă comandă și aparținea Centrului de Cercetări și Încercări în Zbor Craiova. MApN precizează că aeronava, care executa un zbor de antrenament, s-a prăbușit în jurul orei 10.30, la scurt timp de la decolare, la 500 de metri nord de pistă, în apropierea unei zone de case. În momentul impactului cu solul, aparatul a luat foc și a fost distrus în totalitate.

Al doilea incident grav

Ancheta în acest caz va fi făcută de Parchetul Militar Timișoara, un procuror fiind așteptat să sosească la Craiova. De asemenea, o comisie a MApN cercetează împrejurările producerii accidentului aviatic. Potrivit comandantului Centrului de Cercetări și Încercări în Zbor Craiova, comandor Florea Drăghici, unde cei doi piloți din avion erau angajați, Aurelian Cojocaru avea o experiență de peste 25 de ani, iar Relu Ioana activează de peste 15 ani în domeniu. „Nu știu ce s-a putut întâmpla, de ce nu s-au catapultat amândoi. Probabil că cel care a rămas a vrut să redreseze avionul. Doar ancheta va putea stabili care sunt cauzele acestui accident aviatic”, a declarat el. Acesta este al doilea caz de prăbușire a unui aparat IAR 99 ?ê?£oim. În martie 1995, un avion similar, aparținând UM 01918 Ianca, s-a prăbușit la numai patru minute de la decolare, din cauza unei scurgeri accidentale de combustibil. Cei doi piloți, care efectuau o misiune de cercetare meteorologică, au reușit să se catapulteze, unul dintre ei fiind supus cu succes unei intervenții chirurgicale la Spitalul Militar Central din București. În urma accidentului, Statul Major al Aviației și Apărării Antiaeriene și uzina producătoare au decis oprirea temporară a zborului cu cele opt avioane IAR-99 din lotul de fabricație în cauză, pînă la eliminarea elementelor identificate ca sursă potențială de incendiu.

„Fabrica de Avion” Craiova

 Aparatul IAR 99 Șoim este produs de Avioane Craiova SA, în urma unei colaborări începută în anii 70 cu o societate din Iugoslavia. Este primul avion reactiv proiectat și realizat integral în România, însă până în momentul revoluției din 1989 nu fusese produs decât un singur exemplar. Ulterior, din cauza dificultăților economice și a lipsei de comenzi producția a scăzut dramatic, uzina ajungând la finalul anilor 90 să producă un singur avion pe an, fiind numită ironic în presă „Fabrica de Avion” Craiova. În prezent, MapN, care deține aproximativ 20 de aparate IAR 99, este principalul client al fabricii. În primăvara acestui an, ministrul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a anunțat că ministerul va acorda Fabricii de Avioane de la Craiova 8,6 milioane de lei pentru repararea a două avioane. Din acești bani vor fi plătite și salariile restante din iunie 2011. Fabrica de la Craiova are la momentul de afță 296 de angajați, față de 4.700 cât avea în 1989.

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.