Un muncitor care efectua lucrari de canalizare pe o strada din comuna ilfoveana Chitila a murit, ieri dimineata, din cauza surparii unui mal.
In jurul orei 8.30, cand o portiune de mal s-a dislocat si s-a prabusit, cu tot cu parapetii de protectie, in sant se aflau Victor Tanasila (58 ani) si un coleg al acestuia, care a reusit sa se salveze. Membrii echipei de lucru a societatii Complice SA din Targoviste au anuntat pompierii militari si au inceput sa-si dezgroape colegul. Pentru salvarea muncitorului, pompierii au intervenit cu doua autospeciale, dintre care una de descarcerare. Dupa ce au indepartat pamantul, militarii au constatat insa ca Victor Tanasila murise.
Cu un an in urma, in data de 5 octombrie, tot in Chitila, doi muncitori au fost ingropati de un mal de pamant, inalt de peste doi metri si jumatate, in timp ce executau o lucrare de canalizare. Specialistii au stabilit atunci ca accidentul s-a produs din cauza nerespectarii normelor elementare de protectie a muncii in executarea lucrarii de pe Strada Sperantei, intrucat nu fusesera instalati parapeti de protectie.
Angajatorii si salariatii, obligati sa incheie asigurari pentru accidente de munca
Comisia de munca din Senat a avizat favorabil, ieri, proiectul de lege privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, care prevede ca o astfel de asigurare este obligatorie pentru toti cei care utilizeaza forta de munca angajata cu contract individual de munca. Conform proiectului, Fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale se constituie din contributii diferentiate in functie de risc si sunt suportate de angajatori sau de persoanele fizice care incheie asigurarea, potrivit prevederilor acestei legi.
Ca urmare a acestei legi, sunt asigurati obligatoriu cei care desfasoara activitati pe baza unui contract individual de munca, cei care au -functii elective-, somerii (in timpul efectuarii practicii profesionale in cadrul cursurilor organizate conform legii), persoanele care muncesc pe baza de conventii civile sau de prestari servicii si realizeaza un venit brut anual echivalent cu cel putin trei salarii medii pe economie, precum si ucenicii, elevii si studentii care efectueaza practica profesionala.
Noutatea proiectului de lege consta in aparitia Fondului National de Asigurare pentru Accidente de Munca si Boli Profesionale. Acest Fond National administreaza, gestioneaza si controleaza intreaga activitate de asigurare si, totodata, poate subventiona programe si proiecte de prevenire a accidentelor de munca si bolilor profesionale. Tot Fondul National tine evidenta cazurilor asigurate si a costurilor de asigurare la nivel national si finanteaza, la nivel national, studii de cercetare aplicativa pentru elaborarea de solutii, dispozitive si metode de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale.