Unul dintre ultimele parcuri de cartier din București a devenit recent ținta unei megaafaceri imobiliare.
Parcul Moghioroș, singurul stațiu verde de dimensiuni semnificative din cartierul Drumul Taberei, este vânat insistent pentru un proiect rezidențial de mari dimensiuni. În spatele afacerii se află un dezvoltator imobiliar australian, South Pacific Group, care mai derulează șapte proiecte în București.
În proiectul din Drumul Taberei, compania australiană a cooptat deja doi oameni politici cu șanse reale ca în următorii ani să se afle la cârma sectorului 6, unde se află amplasat Parcul Moghioroș. Afacerea este derulată după modelul prin care firma australiană a preluat și islazul comunal din Snagov, o altă afacere controversată a ultimilor ani.
Liberalul Antonel Tănase (foto stânga), secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și pesedistul Dan Darabont (foto dreapta), fostul primar al sectorului 6, au fost cooptați deja în echipa de consilieri a South Pacific Group, societate înființată de cetățeanul australian George Prelea, împreună cu fiul său, Andrew, și un partener de afaceri, Richard Gardner.
Surse apropiate afacerii susțin că Prelea se afișează frecvent în restaurantele de lux ale Bucureștiului împreună cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Antonel Tănase, candidatul PNL la Primăria sector 6. Antonel Tănase a fost și consilier general în Primăria Capitalei, cât timp viceprimar a fost Ludovic Orban, poziție din care s-a implicat activ în lansarea unor proiecte ale South Pacific Group. Martori la eveniment susțin că secretarul de stat Tănase a fost prezent și a vorbit laudativ la manifestarea prilejuită de împlinirea unui an de la inaugurarea lucrărilor pentru Ansamblul Rezidențial Băneasa – Străulești, Proiect Pilot în cadrul "Programului de Construire a Locuințelor Proprietate Personală pentru Angajații Ministerului Apărării". Teoretic, sub egida acestui program, South Pacific Group ar fi trebuit să construiască la Străulești 10.000 de locuințe destinate ofițerilor români.
Ansamblul Rezidențial Băneasa – Străulești este primul proiect prevăzut de Conveția – cadru semnată cu Ministerul Apărării, în vederea dezvoltării unui număr semnificativ de unități locative destinate cadrelor militare.
Potrivit site-ului companiei, "în septembrie 2004, Grupul South Pacific a încheiat un acord pe termen lung cu Ministerul Apărării, pentru proiectarea și construcția a 10.000 de case în zona Băneasa-Străulești, precum și a mai multor centre comerciale destinate personalului din acest minister". MApN a comunicat la momentul contractului că printre criteriile care au stat la baza desemnării South Pacific ca dezvoltator al ansamblului imobiliar a fost și acela de a furniza soluții pentru realizarea drumurilor și a utilităților. Însă, la recepția caselor, beneficiarii s-au trezit fără drumuri, locurile de parcare plătite, precum și fără utilități. Asta, deși în articolul 1 din contractul semnat cu South Pacific Construcții se specifica "construirea de către Antreprenorul General sau subantreprenorii acestuia pentru beneficiar a unei locuințe la cheie", iar acordurile erau precizate clar într-o anexă a contractului.
Pentru a pune mâna pe acest contract gras, South Pacific Construcții a fost recomandată de către Guvernul Australiei. Jacqueline Davison, oficialul australian care apare pe recomandarea pentru South Pacific, a afirmat la momentul izbucnirii acelui scandal că nu-și aduce aminte să fi semnat scrisoarea. Davison a spus însă că "nu se poate pune în discuție faptul că ei (personalul diplomatic) au scris-o (recomandarea – n.r.) și eu am semnat-o". Fostul consul la București a precizat că își aduce aminte de faptul că din personalul din subordinea ei, cel care a efectuat cea mai mare parte a muncii la proiectul cartierului destinat personalului Armatei, Liviu Buzilă, a părăsit slujba pentru a se angaja la South Pacific Construcții. Așadar, utilizarea unor oficiali pentru a pune mâna pe contracte grase și terenuri pare să fie un instrument îndelung exersat de dezvoltatorul australian.
Dan Darabont este asociat la una din firmele subcontractate ale lui South Pacific Construcții în proiectul Străulești. Și el apare frecvent la evenimentele organizate de George Prelea, fiind citat în comunicarea oficială a companiei printre personalitățile care sunt alături de proiectele dezvoltate de aceasta.
Vile și mall, în loc de parc
Pentru parcul Moghioroș, South Pacific Construcții are în vedere dezvoltarea unui cartier de vile și blocuri cu patru etaje și a unui centru comercial. Oficialii companiei nu se sfiesc să declare în piață că decizia schimbării destinației parcului va fi luată în urma unui referendum local organizat în sectorul 6 de viitorul primar al acestuia. Compania este pregătită atât pentru situația în care la cârma sectorului va ajunge liberalul Antonel Tănase, cât și pentru pesedistul Dan Darabont. Aceștia vor convinge consiliul local în care australienii de la South Pacific Construcții speră ca aceste două partide să dețină majoritatea să aprobe organizarea referendumului.
Antonel Tănase este un personaj care mai are la activ acțiuni cvasi-similare. Astfel, în calitatea sa de lider al consilierilor liberali din Consiliul General al Municipiului București, el a dat o serioasă mână de ajutor omului de afaceri Costel Costanda ca să pună mâna pe o halcă din Satul Francez, la schimb cu o mult mai puțin atractivă bucată din Parcul Bordei. "Eu voi vota acest proiect. În felul ăsta, și Parcul Bordei este salvat. Transferul de terenuri e posibil deoarece terenul din Satul Francez este trecut în proprietatea privată a municipalității", a explicat Tănase când i-a făcut acest cadou afaceristului Constanda, după ce plin de ipocrizie i-a acuzat pe ceilalți consilieri din Alianță că fac jocurile afaceristului, că sunt demagogi și că nu vor să salveze Parcul Bordei. Cu sprijinul discret al consilierului Antonel Tănase, Constanta s-a făcut stăpân peste un teren evaluat lejer la 200 de milioane de euro, într-una dintre cele mai interesante zone ale Bucureștiului.
Precedentul Snagov
Metoda referendumului a mai fost utilizată cu succes de South Pacific Construcții și la Snagov, cu largul concurs al primarului local Apostol Mușat. Referendumul de la Snagov cu privire la construirea unei piste de Formula 3 pe islazul comunal a fost doar o manevră prin care această firmă să capete la preț minim un teren evaluat pe piața liberă la peste 200 milioane de euro. La prima citire a anunțului privind acest referendum, rezultă că, la Snagov, South Pacific Group va primi în concesiune teren pe islazul comunei pentru a construi o pistă de raliu și un complex comercial. În realitate, referendumul a fost de fapt portița legală necesară pentru aducerea în intravilanul localității a terenurilor unei mari afaceri imobiliare.
"Sunteți de acord cu schimbarea categoriei de folosință a unei suprafețe de 56 ha din islazul comunal, în categoria de folosință curți-construcții?" La această întrebare au fost invitați să răspundă cu "Da" sau "Nu" snagovenii la referendum. Nicio vorbă despre destinația viitoare a islazului. De altfel, la o primă lecturare a proiectului Grand Prix One prezentat de South Pacific Group se poate observa că suprafața necesară este de doar 22,7 ha și nu de 56 ha, cât are islazul Snagov.