Home Actualitate Un nou val de scumpiri lovește buzunarele românilor

Un nou val de scumpiri lovește buzunarele românilor

DISTRIBUIŢI

Devalorizarea leului în fața monedei europene a atras după sine un val de scumpiri la alimentele de bază, precum carnea și laptele. Prețul acestora ar putea crește chiar și cu 25%, în condițiile în care leul pierde tot mai mult în fața euro. În luna februarie, carnea și laptele s-ar putea scumpi cu 10, respectiv 5%, conform patronatelor de profil.

Asociația Română a Cărnii (ARC) susține că și în condițiile în care euro s-ar menține la un curs valutar de 4,2 lei, carnea tot s-ar scumpi cu circa 10% iar preparatele din carne cu 5%. Potrivit directorului executiv al ARC, Mihai Vișan, producătorii și-au făcut bugetele la un curs de 3,9 lei pentru un euro, așa că diferența trebuie acoperită din scumpiri. "Este normal ca mărfurile care se importă să se scumpească în lei odată ce cursul evoluează așa. Dacă importul unui kilogram de carne de porc de 2 euro costa 7,5 RON acum câteva luni, iar acum costă 8,4, această majorare de 15% automat se va reflecta în prețul de pe piața internă", a explicat Vișan. Și președintele Asociației Române a Cărnii, Sorin Minea, spune că prețul cărnii se va majora cu până la 25% în 2009, dacă leul va pierde mai mult în fața monedei europene. Nici Patronatul Laptelui nu are vești bune. "Undeva la mijlocul lunii februarie vom avea o scumpire de prețuri. Dar dacă vom avea o perioadă îndelungată, de cel puțin 2 săptămâni-1 lună de preț peste 4,1 la euro, atunci influența va fi de aproximativ 5% în produsele lactate, dar doar la acelea care folosesc materie primă din import", a menționat Valentin Blănaru, director executiv APRIL. Alte produse ale căror prețuri au explodat sunt fructele și legumele, supermarketurile si hipermarketurile profitând că, în această perioadă, peste 95% din produsele amintite vin din import.

Piața neagră a cărnii a explodat

Potivit președintelui Romalimenta, Sorin Minea, în ultimii ani comerțul la negru pe piața cărnii, a crescut cu 40%, ajungând în prezent la 70% din totalul pieții. Minea a declarat că motivul pentru care s-a înregistrat această creștere e că marii producători de carne vor să scape de plata TVA-ului la stat. "Aceștia cumpără carne-materie primă de la particulari sau prin comerț intracomunitar, aduc carnea în fabrica proprie și o prelucrează ei. Apoi o vând magazinelor mici fără factură, înregistrând automat un profit net de 19%", a explicat președintele Romalimenta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.