Din luna august a anului trecut, politistii bucuresteni demonteaza -piesa cu piesa- o puternica retea specializata in furturi de autocamioane. Hotii au reusit sa fure aproape 100 de astfel de autovehicule, politistii recuperand pana in prezent 37 dintre ele. Autocamioanele erau furate si plasate in ateliere clandestine, unde erau cosmetizate si vandute cu cateva zeci de milioane de lei bucata. Apoi, cu ajutorul unor intermediari-complici, se gaseau cumparatorii. Unul dintre acesti complici este un preot din comuna aradeana Savarsin, retinut pentru ca a intermediat vanzarea a doua dintre cele aproximativ 100 de autocamioane.
Reteaua fura doar la comanda
Anul trecut, au fost arestati primii membri importanti ai retelei, ulterior politistii bucuresteni de la Sectia 13 descoperind ca in perioada august-septembrie 1999, preotul Romului Necu Francescu, in varsta de 33 de ani, a facilitat vanzarea a doua dintre masinile de marfa furate.
La sfarsitul lunii august, Politia anunta prinderea in flagrant a sefului retelei, Marian Toma (40 de ani), in timp ce fura un autoturism Dacia, parcat pe o strada din zona Nerva Traian. Impreuna cu Toma au fost prinsi Valeriu Pitran (31 de ani), Iulian Mihalache (36 de ani) si Mihai Ilie (21 de ani).
Seful Serviciului Furturi Auto din sectorul 3 al Capitalei, colonelul Florin Drajneanu, declara, cu prilejul capturarii lui Toma, ca politistii au identificat 10 membri ai bandei si ca, din cele 100 de autovehicule, fusesera recuperate 37.
Gruparea de hoti de masini actiona numai cand primea comenzi. Capul retelei, impreuna cu Pitran, Mihai si Marin Matei, zis Lipoveanu – acesta fiind dat in urmarire generala la data capturarii sefului sau – faceau un tur al Capitalei, pentru a stabili autoturismele care urmau sa fie furate.
Cosmetizate in ateliere clandestine si vandute amatorilor de chilipiruri
Masinile, de obicei autocamioane, erau furate de Mihai Ilie, Lipoveanu sau Alexandru Sarbu (28 de ani), si el dat in urmarire generala. Autovehiculele erau duse apoi intr-un garaj al retelei, unde erau -cosmetizate-: masina era revopsita, erau modificate seriile de sasiu si motor, iar unele piese erau schimbate de la un vehicul la altul. Toate aceste masuri erau luate pentru a impiedica recunoasterea vehiculului in trafic de catre proprietari.
Masinile furate erau inmatriculate cu numere false si scoase in afara Bucurestiului de catre Valeriu Pitran, ele ajungand, de obicei, in judetele Alba si Bihor.