Home Actualitate Un procuror bihorean raspunde acuzatiilor cu acuzatii

Un procuror bihorean raspunde acuzatiilor cu acuzatii

DISTRIBUIŢI

– Dupa ce a chemat presa locala sa participe la perchezitia efectuata in propria-i casa, ieri, Parchetul CSJ a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de procurorul bihorean Alexandru Lele

– Procurorul Lele este acuzat, printre multe altele, si pentru ca a ales calea de a-si formula apararile prin interventii in mass-media, incercand sa atribuie o conotatie -politica- cercetarilor care se efectueaza impotriva sa

– In apararea sa, procurorul spune ca intr-adevar este o victima politica, el fiind cel care a dispus arestarea lui Adrian Tarau, fiul unui fost prefect al judetului Bihor

– Parchetul spune ca fiul prefectului a fost gasit nevinovat, acesta -ispasindu-si-, insa, nevinovatia pe undeva prin Canada

Procuror, cercetat ca infractor de drept comun

Parchetul Curtii Supreme de Justitie efectueaza cercetari fata de procurorul bihorean Alexandru Lele, acesta fiind acuzat de favorizarea infractorului, arestare nelegala si cercetare abuziva si sustragere de inscrisuri, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.

Procurorul Alexandru Lele este cel care, in aprilie 2001, a dispus arestarea lui Adrian Tarau, fiul unui fost prefect al judetului, sub acuzatia de complicitate la contrabanda cu produse petroliere, caz pentru care spune ca a devenit o victima politica.

Ministerul Public sustine ca Lele -a lasat un timp indelungat in nelucrare mai multe dosare, cu scopul de a favoriza persoanele cercetate, prin implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale; mai semnificativ este cazul unor inculpati cercetati pentru trafic de autoturisme furate, al caror dosar a stat asupra procurorului aproape sase ani, dupa care a dispus incetarea urmaririi penale pe temeiul prescriptiei-.

Printre altele, Lele mai este acuzat de Ministerul Public ca un dosar penal care s-a aflat asupra procurorului a disparut, fiind gasit in anul 2001, cu ocazia unei perchezitii la domiciliul unui inculpat.

In opinia reprezentantilor Ministerului Public, procurorul Alexandru Lele a ignorat principiul constitutional ca -nimeni nu este mai presus de lege-. -In acest sens, Lele a obstructionat, prin diferite mijloace, urmarirea penala, intre altele determinand sistarea perchezitiei legal dispuse la domiciliul sau, prin introducerea in locuinta a unor persoane a caror prezenta nu era justificata si bruscarea unor ofiteri de Politie-, informeaza Ministerul Public.

Locuinta procurorului oradean Alexandru Lele a fost perchezitionata in seara de miercuri. Lele a cerut prezenta unor martori in timpul perchezitiei, chemand la fata locului presa locala. Anchetatorii au incercat sa-i scoata afara cu forta pe reprezentantii presei, insa nu au reusit.

Fiul fostului prefect, spaima judetului Bihor

Dupa perchezitie, Alexandru Lele a declarat ca fiul fostului prefect a creat in Bihor o adevarata retea care ajunsese sa controleze aproape toate sectoarele majore ale activitatii economice, sociale si politice. Potrivit procurorului oradean, fiul fostului prefect ar fi avut sprijinul Politiei, al organelor fiscale, Vamii si altor factori de decizie.

Procurorul oradean a mai declarat ca avea cel putin 18 probe clare privind vinovatia lui Adrian Tarau si a lui Ioan Lascau, fostul sef al Finantelor Bihor, dar ca un alt procuror, Aurel Mascas, a tergiversat intentionat rezolvarea dosarelor. Mascas a fost numit, ulterior, procuror general al Parchetului Curtii de Apel Oradea. Lele a mai declarat ca nu se simte in siguranta, motiv pentru care a decis sa-si trimita familia de acasa.

Ministerul Public il mai invinuieste pe procurorul Lele ca a ales calea de a-si formula apararile nu in cadrul procedural prevazut de lege, ci prin interventii in mass-media, incercand sa atribuie – total nejustificat – o conotatie -politica- cercetarilor care se efectueaza impotriva sa, desi acestea vizeaza fapte de drept comun legate exclusiv de modul abuziv in care si-a exercitat sarcinile de serviciu.

-In legatura cu afirmatiile privind o pretinsa razbunare impotriva sa a factorilor politici pentru ca la 20 aprilie 2001 l-a arestat pe Adrian Nicolae Tarau, fiul prefectului de atunci al judetului Bihor, precizam ca procurori-inspectori din Parchetul Curtii Supreme de Justitie au verificat chiar atunci aceste aspecte, constatand caracterul cel putin discutabil al acestui act si dispunand masuri corespunzatoare. De altfel, prin ordonanta din 30 noiembrie 2001, Parchetul Curtii de Apel Oradea a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Tarau, constatandu-se ca faptele de care fusese invinuit au fost savarsite de alte persoane-, se arata in finalul comunicatului.

Interesant este faptul ca fiul lui Tarau este in momentul de fata pe undeva, prin Canada, pe unde isi -ispaseste- nevinovatia.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.