Un roman a reusit sa sparga codurile Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, spulberand, in mai putin de 24 de ore, munca de 18 luni a cercetatorilor angajati de Guvernul american pentru perfectionarea metodologiei de codare. Virgil Gligor, un roman plecat in America in anii *60, devenit dupa ani de munca profesor la Universitatea din Maryland, patronul unei firme de soft cu clienti importanti in SUA, a facut Guvernul american sa renunte la intentia de a introduce o alta metoda de codare a datelor.
Pentru prima data in istorie, NSA a propus o metoda aditionala de cifrare -in public-, nu in secret, ca de obicei, numita Dual Counter Mode – DCM. In mai putin de 24 de ore, codul a fost spart de romanul care a demonstrat ca metoda este atat de slaba ca nu merita sa fie considerata aditionala. La putin timp dupa aceea, Brian D. Snow, directorul tehnic al NSA, a recunoscut public ca -Virgil Gligor si Pompiliu Donescu (un alt emigrant roman ce a facut cariera in SUA – n.r.), de la Universitatea din Maryland, au avut rezultate remarcabile privind secretul si integritatea datelor criptate cu metoda aditionala DCM. I-am recompensat pentru munca lor. Am decis sa retragem DCM, ca modalitate de encriptare aditionala pentru Standardul Avansat de Criptare (AES) pentru o perioada in care vom continua sa lucram la acest proiect si sa-i incurajam si pe altii sa o faca-.
NSA este oragnizatia care se ocupa de criptarea informatiilor secrete la nivel national in Statele Unite. Ea coordoneaza, conduce si realizeaza activitati inalt specializate pentru a proteja sistemele americane de date si furnizeaza informatii externe secrete. O organizatie de inalta tehnologie, NSA, se afla la frontiera dintre comunicatii si procesarea datelor. Este, de asemenea, unul dintre cele mai importante centre de analiza si cercetare in limbi straine din cadrul Guvernului.
-NSA angajeaza cei mai importanti realizatori si spargatori de coduri din SUA. Se spune ca este cel mai mare angajator de matematicieni din Statele Unite si, probabil, din lume. Specialistii sai contribuie direct la doua misiuni ale Agentiei: realizarea sistemelor cifrate, care vor proteja integritatea sistemelor de informare ale SUA, si cautarea slabiciunilor din sistemele si codurile adversarilor-, se arata pe site-ul agentiei. De altfel, spun responsabilii organizatiei, NSA, prin scoala sa proprie National Cryptologic School, este o baza de instructie pentru intregul Departament american al Apararii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane