Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că nu au existat încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în cazul fostului eurodeputat român Adrian Severin, care contesta echitatea procedurii penale urmate de condamnarea sa la închisoare.
În hotărârea făcută publică marţi în cazul Severin contra României, completul de şapte judecători ai CEDO a decis, în unanimitate, că nu au existat încălcări ale articolului 6, paragrafele 1 şi 3 d), privind dreptul la un proces echitabil/dreptul de interogare a martorilor, din Convenţia Europeană Drepturilor Omului, se arată într-un comunicat emis de Curtea de la Strasbourg.
Cazul a privit echitatea procedurii penale care a condus la condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare a lui Adrian Severin pentru fapte de corupţie presupuse a fi fost comise în timp era membru al Parlamentului European. Procedura penală fusese declanşată în urma apariţiei unui articol publicat de doi jurnalişti britanici de la Sunday Times, care se prezentaseră în faţa sa ca lobbişti şi îi propuseseră o sumă de bani în schimbul susţinerii anumitor amendamente legislative în PE.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2010 – martie 2011, inculpatul Severin Adrian, în calitate de membru în Parlamentul European, a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, pe de altă parte. La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.
În contextul discuțiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12 000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane.