Home Actualitate Unde este dosarul lui Basescu?

Unde este dosarul lui Basescu?

DISTRIBUIŢI

Presedintele Traian Basescu se dezice de orice acuzatie privind colaborarea sa cu Securitatea. Asta in conditiile in care politicienii romani se framanta sa scape de etichetele de informatori pe care risca sa le primeasca in urma declasificarilor in masa ale arhivelor fostei Securitati. Seful statului este cel care a dat unda verde CNSAS la deconspirarea oamenilor politici si tot el este cel care solicita cu nonsalanta sa i se arate dosarul de Securitate.

Exista insa dovezi deocamdata -ratacite- ale faptului ca Basescu joaca la cacealma, dandu-se -de neatins- in fata efectelor pe care le-ar avea dezvaluirile din perioada comunista. Intr-un document oficial al Directiei Generale de Informatii a Apararii, din 16 august 2004, se specifica faptul ca -Basescu Traian, nascut la data de 04.11.1951, a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare, pe timpul cat era elev al Institutului de Marina, avand dosarul personal nr. 3990/09.11.1973-. Atat ca dosarul cu pricina a fost transferat in *76 la Inspectoratul Judetean Constanta al Ministerului de Interne, acelasi minister in structura caruia se afla Securitatea.

Ramane de vazut cine a pierdut din ochi documentul cu pricina, atat timp cat SRI, SIE si MApN, institutiile responsabile cu arhivele Securitatii, dau din colt in colt numai ca sa evite un raspuns concret. SRI a negat ca ar avea documente referitoare la Traian Basescu, dar nici nu a cautat si prin ungherele prafuite ale arhivei sale. In schimb, de la SIE si MApN, CNSAS nu a primit niciun semn.

Profitand de lipsa unei reactii din partea serviciilor de informatii, Traian Basescu a raspuns ieri solicitarii clasei politice de a-si face public dosarul. -Dati-mi dosarul si il fac public!-, i-a indemnat seful statului pe -carcotasi-, facand pe inocentul. Ba chiar a oferit o -pista- ziaristilor, sugerandu-le sa caute la Arhivele Statului, unde ar trebui sa se gaseasca rapoartele si corespondenta -comandantului Basescu- cu armatorul, respectiv cu Navrom si Petromin.

Dar vorbele dulci ale presedintelui nu i-au impresionat pe cei inversunati sa demonstreze legaturile -marinarului- cu Securitatea. -Strategia lui Traian Basescu si a grupului sau din cadrul serviciilor secrete este sa traga cat mai mult de timp, pana cand opinia publica va fi saturata de acest subiect-, a apreciat Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice. Completand acuzatiile de zilele trecute, -Felix-, liderul conservator, a semnalat si el ipocrizia din declaratiile lui Basescu.

Presedintele Traian Basescu a fost atras si el in vartejul deconspirarii fostilor colaboratori cu Securitatea. Seful statului neaga cu indarjire ca s-ar fi lasat racolat de Securitate, ba chiar solicita cu nonsalanta -sa i se arate dosarul-. CNSAS ar putea sa faca lumina in acest caz numai daca institutiile care inca nu si-au predat arhiva dau un raspuns concret: au sau nu documente referitoare la o posibila colaborare a sefului statului cu Securitatea. Dar SRI, SIE si MApN tot amana sa reactioneze, iar atunci cand o fac, demersurile lor miros de la o posta a superficialitate.


SRI n-a gasit nimic, dar nici nu a cautat temeinic

Cel putin la CNSAS nu exista niciun document sau vreun dosar de Securitate privind trecutul presedintelui Traian Basescu. Precizarea vine -inca o data- de la CNSAS, intr-un comunicat semnat de presedintele institutiei, Claudiu Secasiu. -CNSAS a inceput procedurile prin care s-au solicitat detinatorilor de arhive ale fostelor organe ale statului materiale referitoare la presedintele Traian Basescu, in urma cererii depuse de Emil Constantinescu, SRI fiind singura institutie care a raspuns solicitarii Colegiului-, se mai arata in comunicat.

E drept, dintre detinatorii de arhive ale fostei Securitati, SRI a raspuns, dar numai referitor la o parte din documentele pe care trebuia sa le caute. -Nu au fost identificate documente ale Arhivei Comitetului PCR al Flotei Maritime sau ale Arhivei Comitetului Central al PCR-, a venit reactia SRI, care a cautat referiri la Traian Basescu doar intr-o parte a arhivei.

Constantinescu: SRI minte prin omisiune!

Cel mai inversunat sa scoata la iveala documentele referitoare la activitatea lui Traian Basescu din perioada comunista pare sa fie fostul sef al statului, Emil Constantinescu. Inca din decembrie anul trecut, el a depus la CNSAS o solicitare prin care cerea accelerarea procedurilor de deconspirare a lui Traian Basescu, cu tot cu lista documentelor pe care ar trebui sa le obtina si cu persoanele care ar trebui audiate in acest caz. Dupa o alta intalnire cu membrii Colegiului, in iunie, Constantinescu a primit si primele raspunsuri din partea institutiilor detinatoare de arhiva: mai exact, SRI a transmis CNSAS ca deocamdata nu au fost gasite niciun fel de documente referitoare la Basescu in Arhiva Comitetului PCR al Flotei Maritime sau in Arhiva Comitetului Central al PCR.

Lasand deoparte faptul ca SIE si Serviciul Arhive si Documentare Militara din MApN nu au reactionat inca, raspunsul dat de SRI a fost interpretat de Constantinescu drept -o minciuna prin omisiune, care arata dispretul acestei institutii fata de obligatiile impuse prin lege-. Fostul sef de stat mai arata ca SRI nu poate justifica refuzul de a pune la dispozitie alte patru documente din lista de 12, pe care a depus-o la CNSAS: registrul-jurnal pentru evidenta retelei informative din Constanta, al Inspectoratului judetean al Securitatii Constanta (MAI), procesul verbal cu numarul 58212 din 15.08.1979, pe baza caruia a fost distrus dosarul personal al lui Basescu, arhiva Biroului de securitate Poarta 2 Constanta din perioada 1976-1979, precum si microfilmul dosarului distrus.

-Este o bataie de joc a SRI, care incearca sa manipuleze pe toata lumea-, ne-a declarat Constantinescu. El a atras atentia asupra sanctiunilor penale pe care le pot primi reprezentantii serviciilor de informatii pentru -sustragerea, tainuirea, falsificarea, contrafacerea, deteriorarea sau distrugerea dosarelor, registrelor si a oricaror documente ale securitatii-, potrivit articolului 24 (2) din Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica.

MApN mai desecretizeaza un lot

Pana cand CNSAS va aduna toate documentele in care se fac referiri la activitatea presedintelui Traian Basescu, mai trebuie ca SRI sa-si definitiveze cercetarile, dar si ca SIE si MApN sa-si contureze un raspuns. Intre timp, Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, s-a declarat convins ca nu exista astfel de documente la SIE si la Directia de Informatii a Armatei – -nu au nimic-, a murmurat Dumitrescu, invitat la o emisiune televizata. El a explicat apoi ca a cautat personal dosarul 3990/09.11.1973 la MApN, dar a constatat ca -nu exista-.

Astfel ca MApN a reactionat si a promis ca, la momentul -potrivit-, va mai transfera CNSAS din dosarele pe care le are in arhiva, mai exact 1.675 de dosare dintre cele ale fostei Directii a IV-a de Contrainformatii Militare.

Si daca pana atunci CNSAS nu va primi un raspuns referitor la Basescu, de la Directia de Informatii a Armatei, cercetatorii Consiliului vor putea sa caute si singuri prin dosarele primite de la MApN.

Mugur Ciuvica: -Strategia lui Basescu este sa traga cat mai mult de timp-

Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, si-a reconfirmat convingerea ca documentele care atesta colaborarea cu Securitatea a lui Traian Basescu exista inca in arhive. Argumentele lui Ciuvica au la baza un raspuns in acest sens primit de la Directia Generala de Informatii a Apararii, din cadrul MApN, din 16 august 2004.

-In evidenta depozitului de arhiva (al Directiei Siguranta Militara, n.r.) se afla -Registrul-jurnal pentru evidenta retelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanta, inventariat la nr. 39/1972. Din studiul acestuia a rezultat ca Basescu Traian, nascut la data de 04.11.1951, a fost colaborator al organelor de contrainformatii militare, pe timpul cat era elev al Institutului de Marina, avand dosarul personal nr. 3990/09.11.1973. Nu i s-a stabilit nume conspirativ. La data de 27.09.1976, la terminarea studiilor, s-a incetat legatura cu acesta. Dosarul personal cu numarul de mai sus a fost transferat la Inspectoratul Judetean Constanta al MAI-, se arata in documentul citat de Ciuvica, unde este indicat inclusiv numarul adresei pe baza careia a fost transferat dosarul.

Desi pana acum SRI a trimis CNSAS doar o parte din raspunsul privind verificarile pe care trebuie sa le faca in acest sens, iar SIE si Serviciul Arhive si Documentare Militare nu au reactionat inca, Ciuvica s-a declarat convins ca documentele referitoare la trecutul lui Basescu nu aveau cum sa dispara. -SRI nu a spus inca oficial ca nu exista nicio arhiva referitoare la Traian Basescu. Dar cand vor transmite si MApN si SIE, in scris, pe hartie, ca nu detin astfel de documente, atunci asta va fi cea mai mare minciuna post-revolutie spusa de serviciile secrete!-, a declarat presedintele Grupului de Investigatii Politice. -Strategia lui Traian Basescu si a grupului sau din cadrul serviciilor secrete este sa traga cat mai mult de timp, pana cand opinia publica va fi saturata de acest subiect-, a mai apreciat Ciuvica.

Clasa politica, cu ochii pe secretele presedintelui

Rand pe rand, partidele politice i-au solicitat lui Basescu sa-si publice dosarul si sa faca lumina in legatura cu trecutul sau. Daca PNL a fost ocupat cu sanctionarea propriilor membri care s-au dovedit colaboratori ai fostei Securitati, lasand problema Basescu pe plan secund, partidele din opozitie si Partidul Conservator au facut din acest subiect adevarate motive de atacuri politice. In plus, nici una dintre formatiuni nu a pus la indoiala existenta unor dosare, fie ele si de urmarire, cu numele sefului statului.

Corlatean: -Romanii au nevoie de lamuriri-

-Solicitam tuturor institutiilor sa iasa din aceasta stare de aparent blocaj si sa trimita la CNSAS toate documentele referitoare la dosarul Traian Basescu-, a spus ieri vicepresedintele PSD, Titus Corlatean.

In acelasi timp, pesedistii i-au cerut lui Basescu sa dea dovada de transparenta si sa arate opiniei publice -ce a trebuit sa faca- in regimul comunist. Corlatean si-a exprimat speranta ca acest caz nu va fi musamalizat pentru ca deja au aparut in presa fragmente relevante din acest dosar, care atesta faptul ca seful statului a avut legaturi cu fosta Securitate. -Senzatia este aceea a unei imense manipulari orchestrate de la Cotroceni de presedintele Basescu, folosirea drept pretext a dosarelor fostei Securitati, pentru atingerea unor scopuri nemarturisite-, a declarat si presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu. In plus, pesedistii au in lucru un program ce presupune tiparirea un mare numar de afise si pliante care il caricaturizeaza pe seful statului si care au ca slogan -Basescu, stapanul dosarelor-.

Voiculescu este sigur ca presedintele e vinovat

Cunoscutele atacuri ale presedintelui PC, Dan Voiculescu, la adresa lui Basescu s-au transformat de aceasta data in afirmatii destul de dure, pe care conservatorul si le-a asumat pe deplin. -Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii. Este o afirmatie responsabila pe care o fac-, a afirmat marti liderul PC. Si acesta l-a somat pe Traian Basescu sa-si faca public dosarul, pentru ca opinia publica ar trebui lasata sa decida daca, in cazul sefului statului, este vorba de un dosar de colaborator, de informator, de turnator sau -un dosar de comunist, care si-a facut datoria-. In plus, Voiculescu s-a aratat surprins de raspunsul primit de CNSAS din partea SRI si de afirmatiile unor membri ai Colegiului, potrivit carora nu s-au gasit dosare de securitate in cazul lui Basescu.

Buruiana: Basescu trebuie sa dea exemplu

La unison cu celelalte partide, si PRM i-a cerut lui Basescu sa prezinte opiniei publice dosarele sale. -Parerea mea este ca, daca se incearca desecretizarea, atunci ar trebui sa incepem cu presedintele Traian Basescu-, a spus secretarul Comisiei de control SIE, peremista Daniela Buruiana. Reprezentanta PRM l-a acuzat pe seful statului ca incearca sa controleze ordinea de desecretizare a dosarelor. -Dansul (n.r. – Traian Basescu) da drumul doar la dosarele pe care le vrea el-, a adaugat aceasta. In plus, Buruiana a sustinut ca seful statului trebuie sa scoata de la naftalina doasarele tuturor politicienilor.

Presedintele: -Dati-mi dosarul de securitate!-

Desi imediat dupa acuzele liderului PC, Dan Voiculescu, seful statului a dat o declaratie mai mult decat ambigua si destul de sumara, Basescu a simtit ieri nevoia ieri sa se justifice. Acesta a sustinut ca afirmatia sa – -Am facut ce a trebuit sa fac– se referea de fapt la decizia de a desecretiza dosarele politicienilor. -Vreau sa ma asigur ca procesul va merge pana la capat. Fara a-l influenta in vreun fel-, a sustinut Basescu. Si in privinta propriului sau dosar seful statului a tinut sa se explice. Cu toate ca a negat cu fermitate orice colaborare a sa cu Securitatea, Basescu a incercat sa-si acopere spatele in cazul unei surprize mai putin placute, adica in cazul aparitiei unui dosar cu numele sau. -Am inteles ca mi se cere sa-mi fac public dosarul. Dati-mi-l si-l voi face public. Dati-mi dosarul de Securitate-, a spus Basescu, incercand sa dea vina pe serviciile de informatii, care pana acum nu au dat niciun raspuns clar in legatura cu existenta unor dosare ale sale. Totusi, locatarul de la Cotroceni a recunoscut ca a semnat niste rapoarte de nava pe care le-a predat companiei si le-a sugerat celor interesati sa caute aceste rapoarte la Arhivele Statului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.