Conform unor date neoficiale, mai multe locuinte situate pe strazi marginase din cartierele Bucurestii Noi, Rahova-Ferentari, Prelungirea Ghencea si Berceni-Oltenitei nu au fost luate in evidenta de recenzori, dar in viziunea Prefecturii Capitalei, acest lucru nu influenteaza rezultatul final al recensamantului in oras.
Recensamant cu ajutorul unei harti vechi de opt ani
Harta Bucurestiului a fost impartita in 9.500 de sectoare, repartizate unui numar de aproximativ 2.000 de recenzori, care s-au dus pe teren in baza informatiilor si traseului stabilit de autoritati, numai la adresele repartizate.
Desi municipalitatea a inregistrat toate cererile de noi numere postale depuse in ultimii ani, nu a fost realizata inca o actualizare a hartii Capitalei, ultimul document de acest fel fiind redactat in 1994. In aceste conditii, au existat situatii in care unele adrese (scari de bloc sau locuinte la curte) nu au fost incluse in listele recenzorilor.
Persoanele care au fost la domiciliu si care nu au fost recenzate nu risca sanctiuni, aplicate doar acelora care au refuzat sa ofere date recenzorilor.
Mai mult, legea nu obliga aceasta categorie de persoane sa intre in legatura cu recenzorii. Cu toate acestea, unele familii au contactat comisiile de recensamant, anuntand ca nu au fost luate in evidenta. In cartierul Bucurestii Noi, spre exemplu, proprietarii a zeci de locuinte la curte neluate in evidenta au reusit cu greu sa ia legatura cu recenzorii, in ultimele ore ale recensamantului, si sa transmita datele cerute.
Unii recenzori nu si-au intrat in ritm
Prefectura Capitalei a anuntat, ieri, ca persoanele, care, din diferite motive, nu au fost recenzate, nu vor influenta insa rezultatele generale ale recensamantului in Bucuresti. Conform unui comunicat al Prefecturii, persoanele nerecenzate se incadreaza in -acel plafon de 0,001% care nu influenteaza datele generale-, fara sa precizeze cate persoane nerecenzate presupune acesta.
In cateva sectoare din Capitala, populatia estimata a fost recenzata integral. Rezultatele recensamantului din Capitala vor fi facute publice abia peste trei luni. Reprezentanttii Guvernului in Bucuresti vor verifica, pana la jumatatea lunii aprilie, datele din mapele de recensamant, urmand apoi centralizarea informatiilor.
Oficialii bucuresteni sustin ca nici unul dintre recenzorii bucuresteni nu a fost sanctionat, aratand in schimb ca 20 dintre acestia au fost inlocuiti fie pentru ca -nu s-au incadrat in ritm-, fie pentru ca -au fost nepoliticosi cu cetatenii-.
Potrivit Prefecturii, in Capitala, au fost inregistrate cazuri izolate in care unii cetateni au refuzat sa furnizeze recenzorilor datele solicitate. Modul de sanctionare al celor care au refuzat sa raspunda intrebarilor puse de recenzori se va stabili ulterior, cand vor fi comunicate sanctiunile la nivel national.