Cu tot circul de pe scena politica, Romania ramane o tara in care saracia atinge cote dramatice. Lipsurile de tot felul ii imping pe oameni la solutii disperate, inacceptabile intr-o tara civilizata, cu pretentii europene. In pragul anului 2002, unii romani au ajuns in situatia de a-si vinde sangele pentru a avea bani de mancare.
Pentru tichetele valorice de 200.000 de lei si premiile de 500.000 de lei, zeci de oameni stau la coada, renuntand la o parte din sangele lor.
Cele mai asaltate centre de transfuzii sunt cele din Moldova, de departe cea mai saraca zona a tarii. La Centrul de Transfuzii Vrancea s-au prezentat peste 50 de donatori. Situatia este identica la Botosani si in restul tarii, -molima- donatiilor de sange atingand chiar si Bucurestiul, considerat un oras mai -bogat-. Peste tot, numarul celor care-si doneaza sangele a crescut cu cel putin 25%, fata de lunile anterioare.
In preajma sarbatorilor de iarna, numarul donatorilor de sange a crescut simtitor. Lipsa banilor ii face pe oameni sa caute solutii disperate pentru a putea sa-si procure cate ceva de mancare pentru a sarbatori asa cum trebuie Craciunul. Ultima inventie, pur romaneasca, este donatul de sange. Pentru tichetele valorice de 200.000 de lei si premiile de 500.000 de lei, zeci de oameni renunta la o parte din sangele lor, ca sa aiba ce manca. Asa se traieste intr-o tara care se vrea europeana, la sfarsitul anului 2001.
Centrele de transfuzii fac provizii pentru anul viitor
Motivatia donatorilor care se inghesuie de sarbatori la centrele de transfuzii este pe cat de inspaimantatoare, pe atat de simpla: oamenii nu au ce pune pe masa de sarbatori. Majoritatea donatorilor provin din familii sarace, iar bonul de masa pe care il primesc in schimb le mai indulceste sfarsitul de an.
-In fiecare an, de sarbatori, numarul celor care vin sa doneze sange este mai mare decat in restul anului, ne-a declarat doctorita Mioara Hanta, de la Centrul de Transfuzii Vrancea. Ieri, 11 din cei 54 de donatori au primit, pe langa tichetele in valoare de 200.000 de lei, aferente donarii, si premiile de 500.000 de lei, care se acorda la a cincea donare. Cu aceste sume, donatorii isi vor putea incropi o masa cat de cat decenta de sarbatori. Pana nu de mult, problema sangelui se acutizase la Centrul Judetean de Transfuzii, motiv pentru care a fost demarata o campanie -Sange donat, vieti salvate-. Acum, situatia pare a fi rezolvata, cel putin pentru urmatoarele zile si saptamani, pentru ca frigiderele de la CJTS sunt pline de sange.
Si la Botosani, situatia este asemanatoare, foamea si lipsa oricarei posibilitati de a obtine banii pe alte cai i-au impins pe botosaneni spre centrele de transfuzie.
La Institutul de Hematologie din Bucuresti s-a inregistrat, spre exemplu, un numar de donatori cu 25% mai mare decat luna trecuta. Cei mai multi provin din familii sarace si se prezinta la centrele de recoltare a sangelui de mai multe ori intr-o saptamana, cu toate ca trebuie sa faca o pauza de doua luni.
-Cu bonul valoric cumpar doi pui-
-Am venit sa donez sange deoarece eu nu am nici un venit, singurii bani care intra in casa fiind cei ai sotiei. Insa acestia sunt total insuficienti, mai ales ca avem si trei copii de crescut. Am mai donat sange si nu imi este rusine sa o recunosc, pentru ca nu pot sa ma duc sa dau in capul cuiva pentru a face rost de bani. Cu bonul valoric pe care il primesc intentionez sa cumpar macar doi pui. Insa ce ma nemultumeste este faptul ca magazinele Locativa, care primesc aceste bonuri, nu sunt atat de aprovizionate si nu au preturile atat de mici, cum am crezut-, a declarat vizibil afectat unul dintre donatori.
Situatia lui nu este singulara, majoritatea celor care donau declarand ca este o modalitate cinstita de a castiga ceva bani, mai ales ca sunt de ajutor si celor in suferinta.
Alte avantaje de care beneficiaza donatorii sunt abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, programare cu prioritate pentru asistenta medicala ambulatorie si tratament preferential in obtinerea biletelor de tratament in unitatile Ministerului Sanatatii.
Cu o floare nu se face primavara
Luna decembrie reprezinta pentru centrele de transfuzie o luna -plina-. Cu toate acestea, medicii spun ca este, in continuare, criza de sange, pentru ca se acopera numai 70% din necesar. Cea mai deficitara grupa ramane AB IV si sangele cu Rh negativ. -Desi cantitatea de sange recoltata este mai mare, situatia este la fel, deoarece intre sarbatori aproape nimeni nu vine la donare. Ne bucuram ca vin in numar mai ridicat ca de obicei, insa asa ar trebui sa se intample in tot timpul anului. Incercam sa facem de pe acum stocurile de sange necesare spitalelor, tinand cont ca de sarbatori centrele sunt inchise-, spune dr. Paraschiva Temneanu, de la Centrul de Transfuzii Botosani.