Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti transmite recomandările Asistentei Univ. Dr. Andreea Velişcu Carp şi ale Mihaelei Braga, Medic rezident Obstetrică – Ginecologie – Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” privind sarcina şi infecţia cu Coronavirus.
Informaţiile sunt limitate în ceea ce priveşte efectele infecţiei cu coronavirus ( SARS-COV-2) asupra femeii gravide şi nou-născutului, din cauza unui număr limitat de cazuri. Se pare, contrar aşteptărilor, că aceştia nu sunt predispuşi la infecţii severe. Gravidele sunt în mod normal mai susceptibile la infecţii din cauza stării de imunosupresie din cadrul sarcinii.
Într-un studiu realizat pe 147 de gravide, s-a observat o rată de 8% de infecţii severe (în populaţia generală este de 13,8%) şi o rată de 1% de infecţii critice (în populaţia generală este de 6.1%), însă dacă gravida are comorbidităţi, aceasta prezintă un risc mai mare de infecţie severă.
Cu toţii cunoaştem deja cele două metode prin care se răspândeşte virusul, şi anume prin contact apropiat (la mai puţin de 2 metri) sau prin atingerea unor suprafeţe sau obiecte comune cu o persoană infectată. Femeile gravide nu prezintă un risc crescut de infectare cu coronavirus, în comparaţie cu populaţia generală. Însă, în ceea ce priveşte transmiterea verticală, adică transmiterea de la mamă la făt înainte de naştere sau în timpul naşterii, dovezile sunt contradictorii.
Iniţial, studiile publicate de medicii chinezi au arătat că toate probele recoltate de la nou-născuţii proveniţi din mame infectate cu coronavirus au fost negative. Recent au apărut două studii care demonstrează prezenţa anticorpilor Ig M în serul nou-născuţilor. Cum anticorpii Ig M nu traversează placenta este clar că aceştia provin din răspunsul fătului la infecţia din uter. Este nevoie însă de studii pe loturi mai mari de pacienţi ca să poată fi trasă o concluzie.Majoritatea femeilor gravide vor prezenta simptome uşoare sau moderate, asemănătoare celor din cadrul gripei: tusea, febra, dificultăţile în timpul respiraţiei, durerile de cap, lipsa mirosului sunt alte simptome relevante.
Este bine cunoscut faptul că în sarcină există o stare de hipercoagulabilitate. Datele recente din literatura de specialitate arată că infecţia cu coronavirus predispune la hipercoagulabilitate. Acest lucru determină creşterea riscului de tulburări de coagulare la pacientele gravide cu COVID-19. În plus, lipsa mişcării din cauza izolării la domiciliu sau a internării în spital, reprezintă un risc suplimentar. Datele disponibile până la momentul actual arată că nu există efecte adverse asupra fătului. S-a observat o creştere a ratei de naştere prematură, dar probabil aceasta este o cauză a indicaţiilor materne legate de infecţia cu coronavirus.
O altă problemă importantă legată de sarcină este monitorizarea gravidelor în această perioadă dificilă. S-au luat măsuri suplimentare de limitare a răspândirii virusului în toate maternităţile, şi anume interzicerea accesului aparţinătorilor, echipamente de protecţie suplimentare atât pentru personalul medical, cât şi pentru gravide, reguli noi de distanţare. Multe gravide sunt sceptice în ceea ce priveşte controalele periodice în această perioadă, care, de altfel, sunt importante pentru a evita complicaţiile legate atât de mamă, cât şi de făt. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cazurile urgente, gravidele fiind încurajate să se prezinte cât mai repede la camera de gardă.
Pe de altă parte, să nu uităm că există recomandări suplimentare pentru femeile însărcinate de a stopa fumatul, mai ales în această perioadă, deoarece se pare că fumatul este asociat cu un risc mai mare de infecţie severă COVID-19.Un alt aspect important al acestei pandemii este efectul asupra sănătăţii mintale. După cum bine ştim, sarcina poate reprezenta o perioadă de nesiguranţă, iar anxietatea ce poate apărea din cauza izolării ar exacerba acest sentiment. De aceea, trebuie să acordăm atenţie acestui aspect şi să oferim suport persoanelor care au nevoie.