
Unul dintre polițiștii care l-au anchetat pe Marcel Țundrea, condamnat pe nedrept pentru o crimă pe care nu a comis-o, a declarat ieri în fața magistraților care îl judecă acum pentru respectiva crimă pe Gheorghe Avram ca nici măcar nu a catadicsit să verifice anumite probe. Fostul colonel de poliție Emanoil Ghimiș s-a disculpat ieri, pe tot parcursul procesului, că a făcut cercetarea din 1992 doar pe jumătate. „Personal niciodată nu am vorbit cu Avram. Îmi amintesc faptul că în momentul în care au fost examinați medical suspecții, am fost trimis la o altă cauză, un alt omor din altă localitate din Gorj, revenind după două zile, cånd nu am catadicsit să verific apărarările pe care și le formulase Avram“, a conchis Ghimiș.
„Am participat în prima parte la percheziția făcută la casa acestuia (n.r. – Gheorghe Avram) și nu am găsit obiecte de îmbrăcăminte sau încălțăminte care să prezinte urme biologice ce ne-ar fi ajutat la dispariția minorei. Eu personal nu l-am audiat pe Avram Gheorghe și nu cunosc de ce nu a fost examinat medico-legal, deși era în grupul de suspecți, avånd în vedere că fusese printre ultimele persoane care au văzut-o în viață pe Mioara Gherasie. Eu am fost trimis pentru două zile la o altă cauză“, a declarat Emanoil Ghimiș. Acesta a refuzat să facă declarații în afara sălii de judecată. Ghimiș nu este un personaj total necunoscut, în 2004, chiar în iunie, Marcel Țundrea declara că Ghimiș și ceilalți din echipa sa îl legau de calorifer și îl băteau. „Ghimiș mi-a tras un pumn în gură și mi-a căzut dintele din față și ceilalți s-au dus pe parcurs. Cu pumnul nu simțeam, parcă mă mångåia, dar avea un baston de cauciuc. După o lovitură puternică îți amorțea nervul. Putea el să dea în neștire, că nu mai simțeai nimic. Îl enerva că nu mă plångeam“, le-a povestit Țundrea ziariștilor.
Tot ieri a fost audiat în această cauză și singurul polițist care i-a luat declarații lui Gheorghe Avram în 1992. Ion Fugaru a precizat în fața instanței că cei care au comis grava eroare judiciară trebuie să plătească, mai ales că el a considerat la momentul acela că nu Țundrea ar fi vinovat, dar nimeni nu l-a luat în seamă. „În anul 1990 am fost transferat la Poliția Comunei Scoarța, iar în momentul în care a fost sesizată dispariția minorei Mioara Gherasie am făcut parte din echipa care a făcut investigații. L-am audiat pe Avram Gheorghe timp de patru ore și am ajuns la concluzia că a fost ultimul care a văzut-o în viață pe victimă. Eram tânăr în meserie, iar dimineața la raport am prezentat punctul de vedere, dar nu am fost luat în seamă de superiori, nu am reușit să-i conving că merg pe o pistă falsă, chiar m-au atenționat să tac. Era simplu de văzut că au continuat crimele după arestarea lui Țundrea și s-au oprit după cea a lui Avram“, a mai precizat Fugaru. Pe de altă parte, polițistul a mai precizat că Avram a mai fost suspect într-un caz de viol. „În perioada 1986-1987, înainte de crima de la Pojogeni, lucram la Poliția Târgu-Cărbunești, la Ordine Publică, iar într-una din seri am fost sesizat de o femeie din Pojogeni că în drum spre locul de muncă a fost violată de două persoane. Am făcut parte din echipa care a investigat cazul, iar printre persoanele audiate a fost și Avram Gheorghe. Nu știu ce soluție s-a dat atunci“, a declarat Ion Fugaru. În replică, din boxa acuzaților, Avram a negat că a mai fost cercetat în alte cauze până la producerea oribilei crime de la Pojogeni. „Nu-mi amintesc să mai fi fost cercetat până atunci“, a adăugat acesta. Instanța a dispus verificarea acestei informații.