
Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român, a afirmat, joi, Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în cadrul unui eveniment de specialitate.
„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: „De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?”. Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”, a spus Heiuş, în cadrul conferinţei „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, organizată de PwC România.
El a subliniat că modernizarea trebuie făcută în toate instituţiile statului, nu doar la ANAF.
„Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească. Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci într-adevăr putem discuta despre un stat modern, despre performanţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, construcţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a completat reprezentantul Fiscului.
No, o reformat ANFP, trece la nivel national si spoi al Uniunii
No, o reformat ANFP, trece la nivel national si apoi al Uniunii
„Urmează modificarea legii salarizării unitare în funcție de performanță” DA ASTA PRESUPUNE PRICEPERE SI MUNCA SERIOASA DIN PARTEA MINISTERULUI MUNCII pentru a stabili norme si indicatori de munca(productivitate) pentru toate categoriile de angajati la stat incepand cu femeia de servici si terminand cu presedintele tarii, PLATA BUGETARILOR URMAND A SE FACE FUNCTIE DE INDEPLINIREA ACESTOR INDICATORI , asa se procedeaza in toate tarile civilizate ale lumii, care urmeaza sa fei controlati de comisii speciale alcatuite din personal de la ministerele muncii, finante si reprezentanti ai altor institutii sau ai societatii civile.
MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE va trebui sa colaboreze cu MINISTERUL DEZVOTARII LUCRARILOR PUBLICE SI ADMINISTRATIEI deoarece suntem in fata faptului implinit de reducere a personalului bugetar angajat fictiv si care taie frunza la caini drept urmare sunt necesare PROFUNDE RESTRUCTURARI ADMINISTRATIVE SI NU NUMAI.
Nu mai bine s-ar face angajările in functie de performanță prifesionala si nu performanta de altă natură si s-ar lasa salariile pe principii sanatoase, nu la *aprecierea* subiectivă a șefului?O inepție care va favoriza incompetența.
Cel mai performant angajat la stat este computerul adica digitalizarea am vrut sa spun,lucru pe care il stie toata lumea si nu este greu de facut,numai ca nu se vrea sa se faca caci digitalizarea inseamna economii la bugetul central si local si un sistem de lucru mai usor pentru oameni in raport cu autoritatile dar si reducerea numarului de angajati in institutiile statului si in primarii,ori lucrul asta nu este dorit de decidenti politici din Romania pentru ca pe ei nu ii intereseaza binele Romaniei si al romanilor ci binele lor si al celor apropiati si protejati de ei,politicieni.
Deci cu alte cuvinte se vor da bani „pe ochi frumosi”, nu ca la acest moment ar fi altfel, dar trebuia legalizat intr-un fel si acest aspect. La ora actuala maximul din grila este doar pentru prosti. Cei cu „relatii” sunt favorizati. Ce mizerie. Cine hotaraste ca tu muncesti bine, mult, seful…? Ce gluma proasta!