Home Actualitate Ursii ataca locuintele motilor

Ursii ataca locuintele motilor

DISTRIBUIŢI

Satenii din localitatea Ramet, judetul Alba, sunt ingroziti de ursii care dau tarcoale gospodariilor. Atacurile din ultimele zile au lasat cateva familii fara animale, iar pagubele sunt de zeci de milioane de lei. Autoritatile s-au plans Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Alba, dar in acest an nu au primit autorizatie pentru impuscarea animalelor salbatice care le ataca gospodariile. In plus, gradinile oamenilor sunt de la o vreme si locuri preferate de mistreti, care au distrus o buna parte din culturi. Localnicii din catunele aflate pe raza comunei Ramet s-au obisnuit de ani buni ca ursii sa le viziteze gospodariile, dar spun ca in ultimele saptamani a fost prapad.

Animalele satenilor au fost devorate de ursi

Inca de la intrarea in sat am fost avertizati sa nu intram in padure pentru ca o facem -pe pielea noastra-. -Acuma, la Mogosan i-o omorat viteaua aia faina, la Babau i-o inecat doi porci. Acolo, la Valea Inzelului s-o auzit ca i-o omorat la Gruia un vitel sau o vaca, Dumnezeu stie ce o fost acolo-, povesteste, gesticuland, Maria Luca. -Acum, de cateva zale am vazut urmele unui urs. Is foarte mari, is cat palaria de mari. O atacat la o femeie de aici o vaca de vreo 350-400 de kile. O atacat la altul, la Mogosan, iar la o persoana de trei ori, o data un vitel, o data un porc, o data i-o mancat o vitea. O scos-o din poiata si o mancat-o. Numa capu* o mai ramas de la ea-, ne-a declarat Sabin Luca, un alt localnic.

Ca in fiecare an, pe masa primarului au ajuns o multime de cereri prin care oamenii solicita ca ursii sa fie impuscati. Majoritatea satenilor traiesc din cresterea animalelor, asa ca sunt hotarati sa nu ramana saraci lipiti din cauza salbaticiunilor. -Asteptam sa primim raspunsul, sa vedem daca mai primim sau nu autorizatia pentru impuscarea lui, ca o fi un urs, ca or fi doi, ca or fi zece, nu stim exact cati or fi-, ne-a declarat primarul comunei, Ioan Cordea.

Ursii ataca in special toamna

Satenii au spus ca ursii ataca cel mai des in lunile de toamna, atunci cand se afla mai mereu in cautarea hranei. Toti stiu frica de salbaticiuni, mai ales ca acestea au o forta iesita din comun. In timp ce se afla langa usa unui grajd, o femeie a incercat sa ne explice ca in calea salbaticiunilor nu exista nici un obstacol.

-Usa asta o rupe, fara probleme. Daca ii asa inchisa, baga laba si trage. Poate sa intre si la noi in casa. Ne este foarte teama ca daca noi suntem acolo si dormim, ursul poate sa intre si sa ne manance-, a spus cu teama femeia. Ca si cum nu ar fi de ajuns problemele pe care le au cu ursii, oamenii din Ramet au de-a face acum si cu mistretii. Unul dintre localnici a vazut cu ochii sai o haita de aproximativ 30 de porci, care, dupa ce i-a distrus porumbul, a disparut in padure. Nu de putine ori s-a intamplat ca salbaticiunile, in goana lor dupa hrana, sa atace chiar oamenii. Probabil oamenii care ar trebui sa se ocupe de aceasta problema asteapta ca ursii si mistretii sa faca si victime omenesti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.