-Drept inainte, prin lanul de porumb, si apoi pe unde vrei, la dreapta sau la stanga-, asa incepe materialul publicat, ieri, de prestigioasa publicatie -Times-, sub titlul -Noi bariere se ridica in calea vechilor drumuri spre libertate-. Un material in care se fac previziuni asupra viitoarelor configuratii ale traficului cu imigranti ilegali, se acuza voalat ca politistii de frontiera din Romania, Bulgaria si Ucraina coopereaza cu traficantii, dar se exprima si ingrijorarea fata de autoritatile romane, care vor trebui sa se confrunte cu tiganii care nu vor mai putea imigra ilegal in spatiul Schengen.
Noi filiere in Est
-Pe tot cuprinsul Europei, traficatii de oameni fac bani. Scopul lor este sa introduca oameni in spatiul Schengen si fac asta in mod organizat-, adauga Jonas Widgren. -De cand frontierele s-au impins catre Est, o data cu extinderea UE, traficantii si-au stabilit noi baze de lucru in Romania, Bulgaria sau Ucraina. Unii experti ai Politiei cred ca traficantii si-au plasat oameni in structurile politiilor de frontiera din aceste tari, unde munca este prost platita. De exemplu, un politist slovac este platit cu 300 de euro, in timp ce un traficat ii ofera cel putin 500 de euro de fiecare data cand trece imigranti peste granita-, se mai arata in materialul din -Times-.
Bursa spagilor date granicerilor
Preturile pentru trecerea frontierei variaza, dar Interpolul estimeaza ca un chinez trebuie sa plateasca 15.000 de euro pentru a patrunde in spatiul Schengen, iar un afgan, 10.000. Numarul clientilor este extrem de mare, un turc recunoscand de curand in fata unui tribunal din Baden ca a ajutat 90.000 de oameni sa treaca granitele ilegal.
Inchiderea fronterei Ucrainei cu Polonia si Slovacia va avea drept consecinta aparita a sute de mii de oameni care vor cauta o cale de a ajunge in UE, considera expertul european. De asemenea, el apreciaza ca actualele filiere balcanice isi vor pierde importanta in fata celor ce provin din Ucraina. -Nimeni nu e interesat de aceasta problema. Ucraina ar trebui atrasa intr-o retea internationla si ajutata sa lupte cu migratia ilegala,- declara Jonas Widgren, specialist in cadrul Centrului International pentru Dezvoltarea Politicilor de Migratie.
Romania pe noua harta a Europei
-Harta Europei este redesenata. Ungaria va fi in interiorul Uniunii Europene, iar vecina Romania va fi in afara Uniunii. Aceasta impartire ridica intrebari nu numai in legatura cu tratamentul la care va fi supusa minoritatea maghiara din Romania, dar si in legatura cu cele doua milioane de tigani care vor fi -prizonieri- in Romania. Vor fi tinuti tiganii in tara si, daca da, ce tensiuni vor izbucni intre ei si autoritatile de la Bucuresti. Vor incerca ei sa gaseasca noi cai de a ajunge in spatiul Schengen? Polonia, Ungaria si Republica Ceha au deja mari probleme legate de azil. Cifrele sunt in crestere si nu exista mecanisme internationale solide pentru repatrieri-, se arata in acelasi material publicat de -Times-.
Slovacia si Ucraina, viitoarele trambuline ale imigrantilor ilegali
Anul trecut, 12,6 milioane de oameni din Ucraina, Belarus si enclava rusa Kaliningrad au trecut in Polonia. Pentu anii urmatori, toti acesti oameni vor avea nevoie de vize. Ungaria a impus deja vize pentru Rusia si Belarus, iar in curand o va face si pentru Ucraina. Migratia ilegala e un domeniu extrem de important in politica interna a UE. Vazute prin aceasta prisma, tari precum Slovacia, cu importanta sa minoritate tiganeasca si cu granita sa extrem de lunga cu Ucraina, sunt vazute ca un factor destabilizator.
-Marea majoritate a imigrantilor lucreaza in diverse locuri, ei indeplinind anumite servicii utile, probabil ilegal, probabil ieftin, probabil mai eficient decat vesticii autentici. Aceasta imigratie poate fi ilegala, dar aceasta nu e ceva nou pentru pragmatica societate vestica, insa problema a fost deliberat ignorata de populistii care stabilesc politica pe Continent-, se arata in finalul materialului din -Times-.