Situația se complică pentru cei patru judecători specializați în insolvență de la Tribunalul București, care au ajuns după gratii fie pentru șpăgi importante, de sute de mii de lei, dar și pentru produse alimentare, carne, făină dar și cherestea ori haine de firmă. Încurajați de ancheta desfășurată de procurorii anticorupție, o serie de lichidatori judiciari sau practicieni de insolvență au venit la DNA să depună denunțuri, care se îndreaptă atât asupra magistraților deja arestați cât și a altor persoane, susțin surse judiciare.
Potrivit DNA, magistrații ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor, pentru a decide privind modalitățile de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferențial administratori judiciari, pentru a atribui preferențial dosare de insolvență sau pentru a-și exercita influența pe lângă judecători de la diverse instanțe din București și din țară, folosind informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
Contestațiile judecătorilor Mircea Moldovan, Ion Stanciu și Ciprian Sorin Viziru, și Elena Rovența față de măsura arestării preventive au fost judecate, vineri, de colegii lor de la Înalta Curte de Casație și justiție, care urmează să ia o decizie asupra acestora. Judecătoarea Elena Rovența nu a participat la ședința de judecată, întrucât este internată în spital. În declarațiile date la instanța supremă, unii dintre magistrații au recunoscut că ar fi primit o parte din banii și bunurile menționate de anchetatori, precizând însă acestea ar fi fost destinate unor rude ale lor. Judecătorii pretind că banii și bunurile respective nu le-ar fi influențat deciziile luate în dosare.
Procurorul de ședință a subliniat gravitatea și complexitatea acestui caz, în contextul „sinuciderii unei persoane”, și a arătat că probele adunate de anchetatori pe parcursul cercetărilor ar dovedi fără dubii acuzațiile aduse celor patru magistrați. George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Adamescu s-a sinucis luni, aruncându-se în fața metroului, la scurt timp după ce arestarea judecătorilor a devenit publică. Avocatul era intermediarul șpăgilor date de milionar judecătorilor de la tribunalul București, folosind chiar contul său bancar în acest scop, și formulase la DNA un denunț împotriva lui Adamescu. Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu și Elena Rovența, de la Tribunalul București, pentru ca aceștia să dispună în dosare de insolvență soluții favorabile unor firme la care omul de afaceri este acționar. El a fost audiat joi.