Home Actualitate Valea Calugareasca este acoperita de tone de cenusa piritica

Valea Calugareasca este acoperita de tone de cenusa piritica

DISTRIBUIŢI

Rafalele puternice de vant, cu viteza de peste 80 kilometri pe ora, care au bantuit orasul Ploiesti au condus la aparitia unui accident ecologic de proportii la Valea Calugareasca, unde mii de kilograme de cenusa piritica au fost ridicate din haldele Romfosfochim si s-au abatut peste comuna.

La sfarsitul saptamanii ce tocmai a trecut, dupa cateva ore de vant naprasnic, deasupra comunei s-a format un nor de praf rosu imens. Faptul ca strazile erau pustii, oamenii baricadandu-se in case, aducea un efect in plus la aspectul sinistru al comunei. Panica s-a instalat definitiv atunci cand satenii au inceput sa-si dea seama ca animalele care au inhalat praful toxic si culturile care au fost acoperite cu un strat gros de praf sunt ca si pierdute. Alertat de primaria comunei, Inspectoratul de Protectie a Mediului a stabilit, intr-o prima faza, ca firma care are in grija depozitul de cenusi piritice, Mega Company (SUA), putea evita accidentul ecologic udand haldele, astfel ca vantul sa nu mai poata ridica praful in aer. -Vom trage la raspundere Mega Company pentru ca nu a facut nimic pentru a preveni acest accident-, a declarat Adrian Baceanu, seful IPM Prahova. Firma americana este un fost partener de afaceri al combinatului chimic de la Valea Calugareasca, caruia i-a cumparat datoriile, de 2,5 milioane de dolari, in 1999. La un an dupa tranzactie, Mega Company a preluat haldele de deseuri ale combinatului, care contin cateva milioane de tone de cenusa piritice. Motivul: acestea contin aur, paladium, platina si alte metale pretioase. Din nefericire, praful contine si cateva metale grele, din acest motiv cenusa fiind extrem de nociva pentru sanatate. De altfel, chiar inainte de accidentul de sambata, localitatea Valea Calugareasca avea o suprafata de aproximativ 1.000 de hectare de teren poluate cu metale grele si improprii culturilor agricole. Acum, cenusile piritice acopera aproximativ 10 kilometri, pana aproape de Mizil. Primarul comunei, Nicolae Neagu, a primit zeci de reclamatii din partea consatenilor. Majoritatea se plangeau de faptul ca le-au fost compromise culturile agricole, campurile cultivate cu porumb si grau fiind acoperite cu un strat gros de cenusa piritica.

Conducerea Inspectoratului de Protectia Mediului se va intalni luni cu reprezentantii Mega Company, pentru a le impune remedierea situatiei. In plus, IPM a aplicat societatii vinovate o amenda de 35 milioane de lei pentru poluarea de joi. Mega Company nu este la prima amenda de acest fel. Cu toate ca atat Primaria Valea Calugareasca, cat si IPM au somat proprietarul haldelor sa acopere muntii de pirita cu pamant si sa-i ude cu apa, pentru ca cenusa sa nu fie antrenata de vant, acest lucru nu s-a intamplat nici pana la ora inchiderii editiei. Inspectorii de mediu vor evalua intregul dezastru in zilele urmatoare, iar Mega Company este pasibila sa plateasca daune cetatenilor si primariilor localitatilor afectate.

Oana Tudor Stoica

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.