Incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, legislatia vamala autohtona va fi abrogata, locul acesteia fiind luat de peste 8.450 de pagini continand reglementari comunitare aplicabile in domeniul vamal. Odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, aproximativ 1.000 de posturi din sistemul vamal, din zona de sud si din zona de vest a tarii noastre, vor fi desfiintate, astfel incat la data aderarii Romania sa aiba un numar egal de angajati cu cei ai structurilor similare din statele membre ale Uniunii. Restructurarea este necesara tinand cont si de faptul ca, dupa data aderarii, volumul operatiunilor vamale derulate pe langa punctele de frontiera vor scadea cu aproximativ 65-70%, volum care reprezinta ponderea schimburilor comerciale ale tarii noastre cu statele din spatiul comunitar. Desi reorganizarea sistemului vamal este iminent, tinand cont de faptul ca Romania are la ora actuala un numar destul de redus de lucratori vamali (3.800 persoane) comparativ cu statele vecine (Bulgaria – 3.800 posturi, desi are un volum al activitatii mai mic cu 40% comparativ cu tara noastra; Cehia – 7.400 vamesi impartiti in 45 de birouri vamale, Ungaria – 7.500 de vamesi etc.), cei aproximativ 1.000 de vamesi care vor fi -disponibilizati- vor fi redistribuiti in alte centre vamale, in functie de necesitati. Pentru ca transferurile masive sa nu creeze sincope in sistem, conducerea Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) va consulta sindicatele din domeniu inainte de a actiona. Cel mai probabil, pentru ca sistemul sa nu piarda angajati, vor fi infiintate birouri vamale (cel putin unul) in fiecare oras resedinta de judet.
Dupa data aderarii Romaniei, sistemul vamal autohton va lucra in proportie de 75% pentru Comunitatea Europeana. Astfel, aproximativ trei sferturi din drepturile vamale incasate de noi vor fi varsate neconditionat in contul CE, urmand ca tara noastra sa primeasca din aceste varsaminte sume consistente numai daca va elabora proiecte. Ţinand cont de faptul ca veniturile incasate de sistemul vamal autohton vor trebui virate in cea mai mare parte in contul CE, vor fi introduse reguli foarte dure in cazul necolectarii integrale a veniturilor datorate bugetului comunitar. Totodata, pentru a preintampina eventuale nereguli, sistemul vamal autohton urmeaza a fi auditat trimestrial ulterior datei de aderare.
Ţinand cont de aceste aspecte, pentru a preintampina eventuale litigii care ar putea conduce la angajarea raspunderii statului roman, ANV a luat masuri importante de intarire a tuturor componentelor sistemului vamal. In primul rand, ANV a intarit componenta IT, atat la nivelul fiecarui birou vamal, cat si la birourile juridice. Motivele: adaptarea sistemului autohton la cel european (in ceea ce priveste controlul exportului, taxarea, gestionarea cotelor tarifare, a informatiilor privind tranzitele etc.), dar si existenta unor cai eficiente de urmarire si incasare la termen a creantelor. Ca urmare a masurilor luate de conducerea ANV, deja nivelul incasarilor a crescut considerabil, acestea ajungand sa detina o pondere insemnata in bugetul de stat. Astfel, in luna august – considerata o luna -modesta- din punct de vedere al importurilor, ANV a inregistrat incasari record, care au avut o pondere de 43,7% din incasarile la bugetul de stat (si de 77% din totalul TVA colectat la nivel national).
Tot urmare a masurilor vizand respectarea legislatiei, de la inceputul acestui an, vama romana a reusit un record de invidiat: un volum al confiscarilor de produse contrafacute si piratate, in perioada ianuarie – iulie a.c., de peste 45 de milioane de euro. Totodata, pornind de la ideea de a fluidiza traficul in punctele vamale – astfel incat controlul fizic sa se rezume la doar 10% din volumul operatiunilor derulate la nivel national – conducerea ANV va pune un accent deosebit pe intarirea componentei de control ulterior. In afara masurilor deja implementate, de la 1 ianuarie 2007 vor fi introduse 100 de brigazi vamale mobile, care vor deveni o prezenta cotidiana pe drumurile europene, nationale sau judetene de la noi. In scopul securizarii frontierelor, densitatea brigazilor mobile va fi mai mare in zona de nord-est si in zona de vest. In plus, restructurarea sistemului vamal autohon va contribui si la scaderea numarului comisionarilor vamali si a volumului de activitate derulat de acestia cu circa 60%.
-Nu poti securiza frontiera cu oameni prost platiti-
Desi sistemul vamal a facut pasi extrem de importanti in vederea indeplinirii cerintelor impuse de aderarea Romaniei la Uniunea Europena – fiind unul dintre segmentele evidentiate extrem de pozitiv in ultimul raport al Bancii Mondiale – totusi mai exista o problema: aceea a salarizarii personalului vamal. Conform statisticilor, la ora actuala, in sistemul vamal autohton, salariul mediu lunar este foarte scazut, situandu-se undeva la nivelul a aproximativ 300 de euro, suma extrem de mica daca o comparam cu cea obtinuta de un vames european. -Dupa 1 ianuarie 2007 trebuie luate masuri urgente privind salarizarea corespunzatoare a personalului vamal, pentru ca nu poti securiza frontiera cu oameni prost platiti-, a declarat, in exclusivitate pentru -Curentul-, directorul general al ANV, Gelu Diaconu (foto). In opinia acestuia, functionarii vamali au la ora actuala cele mai mici salarii comparativ cu functionarii care au atributii in controlul frontierelor, desi din punct de vedere al pregatirii sunt cu mult peste -colegii- din alte institutii. -Vamesii au avut grija, de-a lungul vremii, sa aiba cat mai multe studii, astfel ca uneori, in gluma, am spus ca le pun la indoiala. Numai in ultimul an, datorita adaptarii la normele europene, angajatii din sistem au facut o sumedenie de specializari-, a precizat oficialul ANV.