upa mai bine de 30 de ore petrecute pe culoarele DNA, pe salile TMB si ale Curtii de Apel Bucuresti, cei 18 vamesi de la Biroul Vamal Otopeni Marfa – retinuti joi dimineata cu surle si trambite de catre 50 de mascati SPIR antamati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – au fost eliberati, ieri dupa-amiaza, incepand cu ora 13.30, din arestul Directiei Cercetari Penale. Decizia de eliberare a vamesilor bucuresteni este considerata una dintre cele mai mari lovituri date DNA de catre justitie si dovedeste ca graba cu care procurorii anticoruptie doresc sa-si justifice munca poate fi fatala pentru institutia condusa de Daniel Morar, producandu-i o serioasa problema de credibilitate.
Supermediatizata, actiunea DNA – desfasurata in colaborare cu Directia Generala de Investigatii si Protectie Interna si Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate din MAI – privind retinerea a 18 vamesi de la Biroul Vamal Otopeni Marfa s-a dovedit, dupa doar cateva ore, o mare cacealma. Desi joi dimineata, procurorii anticoruptie anuntau cu surle si trambite pe toate posturile TV ca detin probe beton conform carora angajatii ANV luati pe sus de mascati au primit in mod repetat, in perioada decembrie 2005-septembrie 2006, spagi insemnate de la oficialii unor companii de comisionariat vamal care isi desfasoara activitatea la Biroul Vamal Otopeni Marfa, in instanta probele s-au dovedit extrem de -subtiri-.
Spagi de… fraieri
Conform avocatilor celor 18 vamesi, singurele probe -temeinice- prezentate de procurori s-au rezumat la cateva imagini video, care-i infatisau pe cativa dintre clientii lor luand -spagi- de… 50.000 sau 100.000 de lei vechi. In rest – au sustinut avocatii – probele DNA s-au rezumat la simple afirmatii, neprobate, din care reiese ca persoane neidentificate ar fi dat bani vamesilor pentru urgentarea unor operatiuni vamale ori pentru ca acestia sa efectueze sau nu alte acte ce le reveneau conform atributiilor de serviciu. Cumulat, celor 18 vamesi li se imputa ca ar fi primit o -spaga- de aproximativ 10 milioane de lei vechi, in decurs de 10 luni. (!!!)
Dupa ce au avut o noapte intreaga rabdare sa asculte pledoariile acuzatorilor si pe cele ale aparatorilor, judecatorii TMB au taxat probele DNA si, fara a intrerupe sedinta, s-au pronuntat -din scaun-: vamesii pot fi cercetati in stare de libertate, fara insa a avea posibilitatea de a parasi tara. Ca atare, incepand cu ora 13.30 au inceput punerile in libertate, fapt ce a facut ca trei vamesi sa paraseasca arestul DCP. Constienti ca hotararea TMB e o pata neagra pe obrazul lor, procurorii DNA au facut recurs, sperand in arestarea celor 17 vamesi (patru acuzati de luare de mita si primire de foloase necuvenite, ambele in forma continuata, iar 13 pentru luare de mita in forma continuata).
Ca atare, lotul celor 14 vamesi ramasi in arest a fost mutat rapid la Curtea de Apel, fara ca o parte a avocatilor lor sa fie anuntati. Dovedind ca respecta intocmai litera legii, judecatorii Curtii de Apel n-au derulat sedinta de judecata pana cand aparatorii n-au fost prezenti in sala de judecata. Ulterior, asa cum era de asteptat, motivand ca nu au avut timp sa studieze actele de la dosar, judecatorii au decis – fara a se lasa impresionati de presiunea mediatica facuta de DNA in acest caz – sa amane judecarea masurii de arestare preventiva a vamesilor pana joia viitoare.
Lista -fraierilor-
Conform DNA, patru dintre vamesi (Ion Istvan, Viorel Dinescu, Georgeta Tomescu si Georgeta Luca) sunt acuzati de luare de mita si primire de foloase necuvenite, ambele in forma continuata. Alti 14 (Dan Grecu, Marian Tudorache, Cristian Valentin Iliesi – sef de tura, Mircea Mocanu, Maricica Ghetu, Gelu Ilie, Gabriel Iancu, Mariana Ţicau, Niculina Tataru, Lucian Zgorcea, Liliana Carne Covrescu, Marian Micu, Tudora Padurean si Dan Pascu) sunt acuzati de luare de mita in forma continuata.