Necesitatea adoptarii de catre tara noastra a unor masuri de securizare a frontierelor, conditie a integrarii in Uniunea Europeana, a dus, intr-o prima faza, la incorporarea, in structurile Politiei de Frontiera, a trupelor de graniceri. A urmat apoi procesul de modernizare tehnologica a punctelor de trecere a frontierei si, astazi, controlul cetatenilor si al marfurilor este facut de echipe complexe, formate din politisti de la frontiera si lucratori vamali. Teoretic, primii au misiunea de a verifica valabilitatea documentelor de calatorie si identitatea persoanelor care tranziteaza prin punctele de granita, in timp ce vamesii trebuie sa controleze exactitatea documentelor de insotire a marfurilor si bunurilor, sa urmareasca incasarea taxelor vamale si daca marfurile prezentate spre intrare in Romania se incadreaza in diferitele categorii prevazute de Ministerul Finantelor Publice. O colaborare care ar trebui sa fie perfecta, dar care s-a transformat intr-o rivalitate manifesta.
Frustrarea vamesilor…
Un recent comunicat de presa emis de Sindicatul National Vamal -Unirea-, membru al Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici, constata ca -referitor la declaratiile triumfaliste ale conducerii politiei de frontiera, privind capturile de bunuri si marfuri, salariatii autoritatii vamale sunt socati de demagogia cu care sunt comunicate opiniei publice aceste realizari (…)-. Pentru a elucida motivele care au stat la baza unei luari de pozitie adverse atat de ferme din partea sindicatului vamal, ne-am adresat semnatarului respectivului comunicat, Marcel Mutescu, vicepresedinte al organizatiei. Din discutia purtata, a reiesit ca majoritatea succeselor inregistrate pe linia combaterii contrabandei au fost rodul activitatii lucratorilor din vami, reprezentanti ai -singurei institutii competente pentru a verifica, confisca marfuri si bunuri si a aplica sanctiuni contraventionale (…)-. Pe de alta parte, asa cum ni s-a precizat intr-un alt comunicat, emis, de aceasta data de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, aceasta institutie isi exercita competentele in baza Legii privind functionarea politiei de frontiera si a Legii privind regimul juridic al frontierei de stat, care ii confera rolul de coordonator al echipei mixte de control (frontiera si vama).
In opinia lui Marcel Mutescu, colegii de la -Frontiera- beneficiaza de avantajele unui sistem informatizat bine pus la punct, fapt ce le permite sa faca publice, in cel mai scurt timp, evenimentele petrecute la diferitele puncte de trecere a granitei, in timp ce la vama aceste date sosesc abia dupa cateva zile. Din aceasta cauza, spune liderul sindical, -lumea percepe vamesii ca pe niste hoti si talhari, in timp de politistii apar ca singurii care apara legea si ordinea-. De asemenea, reprezentantul vamesilor afirma ca -incalcand legea, reprezentantii politiei de frontiera ingreuneaza traficul si mentin o stare de tensiune in randul persoanelor care trec frontiera de stat-, iar -functionarii autoritatii vamale au ajuns sa fie blamati din cauza comportamentului politiei de frontiera-.
Invinuiri reciproce
-Nu exista padure fara uscaturi – spune Mutescu – dar majoritatea lucratorilor vamali sunt oameni integri, care nu urmaresc decat respectarea legislatiei impuse de Ministerul Finantelor, si nu profitul personal si, chiar daca au existat cazuri de coruptie in randul lucratorilor autoritatii vamale, ele nu sunt atat de dese pe cat lasa Politia de Frontiera sa se creada-, care vrea -sa culeaga laurii activitatii si realizarilor vamesilor aruncand cu noroi, de foarte multe ori, pe activitatea acestora, care este criticata, in cele mai multe cazuri, nemeritat-. In realitate, declara liderul -Unirii-, deseori, vamesii sunt cei care ii pazesc pe politistii de frontiera sa nu pretinda spaga, deoarece acestia, mai nou veniti in punctele vamale, tind sa faca totul pentru -a prinde cheag- cat mai repede. Mai mult, pe cei 10-15 km de la intrarea in tara, echipaje ale PF si politiilor locale -cauta nod in papura- celor veniti din strainatate, pentru a-si asigura bacsisul zilnic. Mai mult, ar fi existat si numeroase cazuri de depasire a competentelor, in care politistii ar fi cerut la control documentele de insotire a marfurilor, facturile de provenienta, carnetele TIR etc.
In replica, IGPFR, mai echilibrat, constata ca -inactiunea sau adjudecarea suprematiei in exercitarea competentelor nu face altceva decat sa afecteze linistea si ordinea publica in zonele de frontiera (…)- si se abtine sa aminteasca numeroasele cazuri de coruptie in care au fost implicati functionari vamali, de la simpli controlori la sefi de Centre Vamale. De altfel, Biroul de relatii cu presa al acestei institutii a mentionat, in majoritatea cazurilor mediatizate, aportul lucratorilor vamali, asa cum reiese din cele cateva citate pe care vi le oferim: -Politistii de frontiera din cadrul PCTF Albita, impreuna cu lucratorii vamali au descoperit intr-o cisterna (…)-, -Bunurile, in valoare totala de peste sase miliarde de lei, au fost ridicate in vederea confiscarii de catre organul vamal-, -Politistii de frontiera din cadrul PCTF Bors, impreuna cu lucratorii vamali au descoperit intr-un automarfar (…)- etc.
O dovada ca la nivelul conducerii celor doua institutii se doreste o colabore cat mai aproape de perfectiune este si -incheierea unui ordin comun privind mediatizarea cazurilor inregistrate in cadrul unor actiuni comune, document ce prevede transmiterea de comunicate comune catre reprezentantii mass-media (…), ne precizeaza IGPF.