Home Actualitate Vanatoarea de vile

Vanatoarea de vile

DISTRIBUIŢI

Politisti, averile la control! Acesta este ordinul sub care se desfasoara turneul in forta al ministrului de interne, Ioan Rus, prin judetele tarii. Ordinul a starnit panica in randul ofiterilor care, in ultimii ani, si-au ridicat vile somptuoase, in fata carora si-au -tras- limuzine luxoase. In perioada urmatoare, vor fi declansate verificari ale tuturor cazurilor in care -agoniseala- lucratorilor MI depaseste mijloacele legale de castig ale acestora. La nivelul fiecarui inspectorat vor fi formate comisii de specialisti ale caror cercetari vor avea ca factor de referinta averea detinuta de lucratori la inceputul anului 1990 sau la data incadrarii. Verificarile se vor baza si pe sesizarile din partea mass-media. Ofiterii anchetati vor trebui sa prezinte acte prin care sa justifice provenienta terenului pe care si-au construit vilele, autorizatia de constructie, dar si provenienta materialelor folosite. In plus, ofiterii de Politie vor fi nevoiti sa faca dovada ca au achitat lucrarile efectuate si sa arate bonurile pentru materialele achizitionate. Mai mult, politistii vor trebui sa justifice diferenta de valoare a caselor in care locuiesc, comparativ cu veniturile realizate in perioada in care acestea au fost construite. Anchetele urmeaza sa fie finalizate in 30 de zilei. In cazul in care exista dovezi certe ca cei verificati au dobandit ilegal bunuri sau valori, materialul de cercetare va fi inaintat, cu propunere de sesizare, unei Comisii constituite la Curtea de Apel pentru declansarea procedurii de cercetare. In cursul zilei de joi, Rus a facut mai multe schimbari in conducerile inspectoratelor de Politie din judetele Iasi, Vaslui, Botosani si Neamt.

Un smecher a ajuns la sefia Politiei Iasi

Doi capi ai Politiei iesene au fost schimbati joi din functie. Ministrul de interne, Ioan Rus, a venit la Iasi ca sa schimbe -din a II-a in a IV-a treapta de viteza in prestatia Inspectoratului Judetean de Politie Iasi-. Cum va merge -masina- Politiei dupa aceste schimbari este destul de greu de estimat la aceasta ora. Cert este insa ca pe locul -soferului- a ramas colonelul Mircea Artenie, acesta pastrandu-si functia de comandant in urma vizitei ministrului, desi era puternic contestat de catre prefect. Sefii de la Bucuresti au asezat in dreapta colonelului Artenie un personaj controversat din Politie.

Este vorba despre colonelul Nelu Nita, fost prim-adjunct al Inspectoratului Judetean de Politie Neamt si inspector-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Colonelul Nita a luat locul colonelului Neculai Stefaroi, iesit la pensie si avansat la gradul de general de brigada. Nita este cel care, pe vremea cand ocupa functia de inspector-sef la IJP Bacau, a instrumentat dosarul diplomelor false al primarului Dumitru Sechelariu, in urma caruia l-a gasit nevinovat pe seful municipalitatii bacauane. Ulterior, intamplator sau nu, colonelul Nita, astazi ajuns prim-adjunct al sefului IJP Iasi, a primit de la Primaria bacauana, prin intermediul unui lant incalcit de repartitii intre diverse institutii publice, un apartament cu patru camere, ce provenea initial de la o firma privata, constituita pe scheletul unei foste regii de stat. Colonelul Nita a devenit proprietarul apartamentului cu patru camere platind suma de 11 milioane de lei. Ceva mai tarziu, fostul ministru de interne, Constantin Dudu Ionescu, a ordonat declansarea unei anchete interne la Inspectoratul Judetean de Politie Bacau. Dupa o luna de la ordonarea acestei anchete, colonelul Nita a fost debarcat din functia de inspector-sef al IJP Bacau si transferat in functia de prim-adjunct la IJP Neamt. Generalul de brigada Alexandru Ionas, cel care a citit demiterea colonelului Nita, declara la vremea respectiva ca este o stransa legatura intre aceasta demitere si afacerea -Apartamente contra diploma de Bacalaureat-. El a afirmat ca -de acolo i se trage-.

A doua schimbare survenita joi, tot ca urmare a deciziei ministrului de interne, poate fi considerata la fel de ciudata.

Colonelul Dumitru Barliga, adjunct al comandantului IJP, seful Brigazii Judiciare, a fost retrogradat din functie, facand rocada cu un fost subordonat, maiorul Relu Huma, seful Serviciului de Cercetari Penale. A scapat deocamdata de emotii seful Politiei Municipiului Iasi, colonelul Gheorghe Grigoriu, vizat de nenumarate ori de controalele IGP.

Ziua de joi a fost una dintre cele mai agitate din Inspectoratul Judetean de Politie Iasi. La ora 13.30, in fata sediului a aparut prima masina cu girofar a Politiei Rutiere si autoturismele oficiale ale Ministerului de Interne. Din dulapuri au fost scoase pentru trei ore covoare si mochete noi pentru primirea delegatiei de la minister.

Ministrul Ioan Rus, insotit de secretarul de stat, generalul Toma Zaharia, urmat de colonelul Mircea Artenie, seful IJP Iasi, primarul Constantin Simirad si subprefectul Valentin Soroceanu, a urcat direct in sala de sedinte a inspectoratului. In spatele usilor inchise, ministrul a prezidat o sedinta care a durat aproximativ 45 de minute.

Au fost convocati la sedinta principalii sefi din Politie, precum si cei ai Jandarmeriei, Apararii Civile, Politiei TF si Unitatii de Pompieri.

La ora 14.25, ministrul de interne, Ioan Rus, si secretarul de stat Toma Zaharia au sustinut o conferinta de presa in sala de sedinte. Alaturi de cei doi a aparut -la tribuna- si colonelul Mircea Artenie.

Ioan Rus a deschis conferinta de presa -pentru a face un foarte scurt comentariu referitor la scopul si durata vizitei-.

Apoi a precizat: -Am fost in aproape toate judetele pentru a ma intalni cu comenzile inspectoratelor si cele ale armelor din minister pentru a discuta stadiul in care ne aflam, mijloacele prin care sa ne eficientizam activitatea, pentru a explica colegilor nostri ce intentii are ministerul. Am vizat si masuri organizatorice in judete, acolo unde nu era omul potrivit la locul potrivit-.

Secretarul de stat Toma Zaharia a dat apoi citire listei de schimbari din Politia Iasi. Schimbarea colonelului Barliga a fost motivata de -unele disfunctii in actul managerial la nivelul inspectoratului-.

Ministrul a mai ordonat monitorizarea cadrelor de comanda ale inspectoratului pe o perioada de sase luni, activitatea lor urmand sa fie urmarita indeaproape de la Bucuresti. -La sfarsitul acestei perioade se va hotari mentinerea celor care au fost numiti sau inlocuiti-.

-Domnul Artenie va avea o problema-

Intrebat in legatura cu cererile repetate ale prefectului de schimbare a colonelului Mircea Artenie, ministrul de interne a raspuns evaziv: -Are posibilitatea pe ultima suta de metri sa alerge cu viteza mai mare sau are posibilitatea, cu experienta pe care o are, sa determine noua echipa manageriala sa mearga mai bine. Toata lumea are un drept la evolutie, experienta pe care o are poate fi utilizata de catre mai tinerii sai colegi in perioada de doua luni cand va iesi la pensie-.

La o alta intrebare, referitoare la controlul averilor politistilor, ministrul a raspuns ca, in urmatoarele 30 de zile, prin acest control va trece si colonelul Mircea Artenie, dupa cum a precizat Ioan Rus, raspunzand la intrebarea -Monitorului- referitoare la transferul unei suprafete de teren din doua localitati diferite, fara avizele legale. -In verificarea pe care am ordonat-o va fi si domnul Artenie. Daca va demonstra cu acte in regula ca a fost o chestiune legala, corecta, sa fie sanatos domnul Artenie. Daca nu, va avea o problema.-

In momentul in care ministrul se pregatea sa raspunda la intrebare, colonelul Artenie s-a inrosit brusc, fixand un punct imaginar pe peretele din spatele jurnalistilor.

La sfarsitul conferintei de presa, in jurul orei 15.00, ministrul de interne a plecat spre Botosani, unde se pregatea sa mazileasca alti ofiteri de Politie. Intr-o masina cu numar de Neamt, s-a urcat discret si colonelul Nelu Nita, care va reveni la Iasi dupa doua zile.

Dupa mai bine de o ora, din cladirea Politiei a plecat si colonelul Dumitru Barliga. Afisand mina obisnuita, de un calm desavarsit, fostul sef al Brigazii Judiciare a spus ca va indeplini ordinele ministrului.

Panica printre supusii MI

Palatele de vara ale politistilor

-Monitorul de Sibiu- a prezentat, in urma cu un an si jumatate, un adevarat serial cu -palatele de vara- ale unor capi ai Politiei sibiene. Ministrul Rus a promis ca, in termen de 30 de zile, cercetarile in aceste cazuri vor fi finalizate. In situatiile in care exista dovezi ca averile lucratorilor MI nu puteau fi dobandite doar din castiguri legale, dosarele vor fi trimise unei comisii din cadrul Curtii de Apel, pentru deschiderea unei anchete sau, in cazul constatarii unor infractiuni, Parchetului competent.

Cu toate ca in alte judete aceasta verificare a inceput, cu anchete la sange, la Sibiu ordinul nu a ajuns inca. Doar saptamana viitoare, probabil, vor sosi normele de constituire a Comisiei locale de verificare si obiectivele concrete de urmarire a anchetelor, privind averile politistilor, ne-a declarat seful IPJ Sibiu, colonelul Nicolae Gheorghe Suteu. In ultimii ani, mai multi politisti din cadrul IPJ Sibiu si-au construit case de vacanta, un vis greu de implinit pentru bugetari. Curios este faptul ca ofiterii pot sa justifice aceste cabane cu acte in regula, cifrele aratand clar ca au ridicat vilele exact cu suma la care au fost evaluate. Cei mai multi sustin ca au fost ajutati de catre parinti sau aveau materialele cumparate de pe vremea cand erau mult mai ieftine. Una dintre casele inaltate cu mult bun gust, in zona Tocile-Sadu, apartine colonelului Eugen Rotarescu, fost sef al IPJ Sibiu. In urma cu cinci ani, prin autorizatia nr. 11, ofiterul a primit din partea Primariei Sadu dreptul de a-si construi o casa de vacanta. La acea vreme, casa a fost evaluata la suma de cinci milioane de lei, bani care nu ar fi fost indeajuns nici pentru cumpararea unei garsoniere. Transformand suma la pretul de atunci al dolarului, ajungem la concluzia ca seful IPJ si-a ridicat vila cu 1.500 de dolari, ceea ce in 2001 ar insemna 43 milioane de lei. In prezent, o casa cu cinci camere si doua niveluri este evaluata la peste trei miliarde de lei. Una dintre vilele cele mai aratoase din Cisnadioara apartine colonelului Nicolae Deac, fost adjunct al comandantului IPJ Sibiu, si socrului sau, Neculai Negoita din Valcea. Cei doi au obtinut de la Primaria Cisnadie aprobarea de constructie nr. 26 din 24 mai 1995. Casa, care are doua etaje, cinci camere si mansarda si care valoreaza astazi peste doua miliarde de lei, a fost estimata de catre proprietari la suma de 1,5 milioane de lei in 1995. Presupunand ca preturile au crescut de atunci de 10 ori, vila ar trebui sa coste astazi doar 15 milioane de lei.

Inspectorii lui Rus au verificat averea comandantului Politiei Cluj

O echipa de control a Ministerului de Interne a verificat averea colonelului Teodor Pop Puscas, comandantul Politiei Municipale Cluj-Napoca, rezultatul anchetei urmand sa fie dat publicitatii in zilele urmatoare.

Inspectorul-sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Cluj, colonelul Nelu Pop, a declarat ca, in cadrul audierilor de joi, colonelul Pop Puscas a prezentat celor doi ofiteri din Bucuresti toate actele de provenienta ale masinilor aflate in proprietatea familiei sale, precum si actele pe baza carora a fost construita casa in care locuieste, seful Politiei Municipale primind, in ultimele zile, amenzi in valoare totala de peste 80 milioane de lei, aplicate de inspectorii Primariei pentru aceasta constructie.

Comandantul Politiei judetului Cluj a afirmat ca Pop Puscas a fost singurul audiat din Politia clujeana, echipa de control dorind sa verifice reclamatiile depuse de primarul Gheorghe Funar in privinta averii acestuia. Colonelul Nelu Pop a precizat ca rezultatele anchetei vor fi stabilite in urmatoarele zile, urmand a fi facute publice intr-un comunicat al Ministerului de Interne.

Ministrul de interne, Ioan Rus, a apreciat, vineri, la Suceava, ca primarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, are un conflict cu legea si nu cu seful Politiei Municipale, colonelul Teodor Pop Puscas.

-Nu cred ca este un conflict intre Funar si Teodor Pop Puscas, cred ca Funar are un conflict cu legea si cu autoritatea, care e o problema mai grava-, a spus Ioan Rus, care a apreciat ca -ar fi foarte elegant- ca sa-si vada fiecare de treburile lui.

-Consiliul Local Cluj-Napoca nu lucreaza, e inchisa sala consiliului, iar primarul se distreaza. Da amenzi, personalul umbla sa caute gardul unuia si altuia-, a spus Rus.

Opel Vectra, masina politistului nemtean

Intentia ministrului de interne, Ioan Rus, de a lua la puricat averile politistilor, urmeaza, asa cum este normal, sa fie pusa in practica si in judetul Neamt. Fara a gresi, se poate spune ca cei care vor face aceste verificari vor avea de munca. La capitolul autoturisme, politistii nemteni stau foarte bine, masina preferata a politistului nemtean fiind Opelul. Zilnic, in parcarea Inspectoratului de Politie pot fi admirate diferite marci de autoturisme Opel, si nu numai. Printre cei care se remarca la acest capitol se afla si doi plutonieri adjutanti, posesori ai unor superbe -Vectre-. De altfel, aceeasi marca de masina a fost preferata si de colonelul Dan Antoce, adjunctul IPJ Neamt, precum si de colonelul Constantin Moisii, seful Politiei rutiere. Alti posesori de autoturisme Opel mai sunt maiorul Constantin Simion – seful de cabinet al sefului IPJ, colonelul Vasile Mircea Manzateanu – seful Serviciului judiciar, colonelul Ioan Mihaila – seful Politiei Municipiului Piatra Neamt, maiorul Fanica Nistor – Serviciul economic, maiorul Ioan Panzariu, seful Serviciului economic, locotenent Cezar Filip. Alti politisti au preferat alte marci de masini. Astfel, colonelul Constantin Simion, seful Serviciului cadre, circula cu un Audi 80 model B4. Colonelul Petru Cucos, adjunctul sefului IPJ Neamt, are in -dotare- un VW Passat. Capitanul Florin Amihaesei, din cadrul Seviciului judiciar, este proprietarul unui VW Vento. Colonelul Mihail Spiridon, fost sef al IPJ Neamt, se mandreste cu un Renault Clio, model nou, iar capitanul Daniel Cazacu, seful SPIR, cu un mai modest Espero.

Ministerul de Interne comunica

Cu data de 28 iunie 2001, prin ordine ale ministrului de interne, domnul Ioan Rus, au fost efectuate urmatoarele eliberari si numiri in functii:

I. LA INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN VASLUI

– Colonelul SULCZER IOSIFa fost eliberat din functia de sef al Inspectoratului de Politie si numit prim-adjunct in cadrul aceluiasi inspectorat;

– Colonelul TACU IOAN a fost eliberat din functia de adjunct al sefului Politiei Municipiului Vaslui si numit sef al Inspectoratului de Politie;

– Colonelul ENACHE DUMITRU a fost eliberat din functia de prim-adjunct al sefului Inspectoratului de Politie si numit sef al Serviciului Logistica;

– Locotenent-colonelul ROBU VIOREL a fost eliberat din functia de sef al Serviciului Politiei Rutiere si numit adjunct al sefului Inspectoratului de Politie;

– Colonelul MIHAILA IOAN a fost eliberat din functia de adjunct al sefului Inspectoratului de Politie si numit adjunct al sefului Politiei Municipiului Vaslui;

– Maiorul OCHIANA VASILE, ofiter specialist II in cadrul Serviciului Politiei Rutiere, a fost numit sef al acestui serviciu.

II. LA INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN IASI

– Colonelul NITA NELU a fost eliberat din functia de prim-adjunct al sefului Inspectoratului de Politie Neamt, mutat in interesul serviciului si numit in aceeasi functie la Inspectoratul de Politie Judetean Iasi;

– Colonelul BARLIGA DUMITRU a fost eliberat din functia de adjunct al sefului Inspectoratului de Politie si numit sef al Serviciului Cercetari Penale;

– Maiorul HUMA RELU a fost eliberat din functia de sef al Serviciului Cercetari Penale si numit adjunct al sefului Inspectoratului de Politie;

III. LA INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN BOTOSANI

– Colonelul BOCANCEA VASILE a fost eliberat din functia de sef al Inspectoratului de Politie si numit sef al Politiei Municipiului Botosani;

– Colonelul HOLCA COSTICA a fost eliberat din functia de sef al Politiei Municipiului Botosani si numit sef al Inspectoratului de Politie;

Eliberarile si numirile din functii la inspectoratele de politie mai sus-mentionate s-au impus ca urmare a necesitatii dinamizarii activitatilor politienesti, sporirii eficientei actului managerial la toate nivelurile, imbunatatirii climatului de ordine si disciplina in randul efectivelor.

Numirile ofiterilor in functii de conducere la inspectoratele de politie judetene mentionate s-au facut pe o perioada de incercare de 6 (sase) luni, timp in care acestia vor fi monitorizati si supusi procesului de evaluare profesionala, urmand ca, in raport de indicatorii de performanta realizati, sa fie definitivati sau eliberati din functiile respective, dupa caz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.