Ministrul justitiei, Monica Macovei, a declarat, ieri, ca nu a semnat si nu va semna hotararea de guvern privind modalitatea de transfer a 8% din actiunile Petrom catre salariati, deoarece considera ca HG-ul respectiv ar modifica legea de privatizare a Petrom, lucru interzis de Constitutie. Ea doreste ca actiunile sa fie vandute doar -salariatilor de azi, in timp ce ministrul Seres vrea sa vanda si fostilor salariati si pensionarilor Petrom. Pana cand cei doi vor ajunge la o viziune comuna, vanzarea actiunilor este blocata.
Cine are dreptul sa cumpere actiuni?
Petrom a fost preluata de compania austriaca OMV, in 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, iar salariatii companiei au dreptul sa cumpere 8% din actiunile companiei. Ministerul Economiei a propus un proiect de hotarare care prevede transferul pachetului de 8% direct catre salariati si fostii salariati, excluzand vreo asociatie a acestora.
Ministerul Justitiei a apreciat insa ca sfera persoanelor indreptatite la cumpararea de actiuni din pachetul care se preconizeaza a fi supus vanzarii trebuie sa fie stabilita fara echivoc, conform legii. -Dispozitiile articolului 1, alineatul 1 din proiectul hotararii se refera la <orice persoana care are sau a avut calitatea de salariat> intre data infiintarii SNP Petrom SA si data incheierii contractului de privatizare, in timp ce prevederile OG 55/2003 si cele ale OUG 49/1997 au in vedere strict categoria de <salariati ai societatii>-, au obiectat juristii din ministerul condus de Macovei. -Pentru reglementarea procedurii concrete de vanzare a actiunilor, prin hotarare a guvernului, nu se poate extinde sfera persoanelor pe care legea le-a stabilit ca fiind indreptatite sa cumpere. Prin urmare, alte categorii decat salariatii nu pot fi incluse in sfera persoanelor indreptatite, decat prin reglementare la nivel de lege-, au mai spus ei. Monica Macovei a precizat si ea, referindu-se la proiectul ministrului Seres: -Legea de privatizare a Petrom prevede ca 8% din actiuni se vand salariatilor. Citez: salariatilor. Salariati inseamna pentru mine cei de azi, carora li se vand actiunile, nu cei de ieri, de-alaltaieri sau de acum zece ani-, a declarat ministrul, care a precizat ca i-a explicat de mai multe ori ministrului economiei, Codrut Seres, ca o hotarare de guvern nu poate schimba o lege. -Daca vrea sa vanda altor salariati, de ieri, de alaltaieri, atunci trebuie sa schimbe legea-, a mai spus ea.
Si varianta Macovei are hibe
Ordonanta nr. 55 din 2003 prevede: -In derularea procesului de privatizare a Societatii Nationale a Petrolului Petrom S.A. Bucuresti, vanzarea de catre Ministerul Economiei si Comertului a pachetului de actiuni pentru care salariatii societatii au dreptul de cumparare, potrivit legii, se va efectua in mod direct catre acestia, prin derogare de la prevederile art. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale (…)-. Derogarea se refera insa doar la faptul ca actiunile nu se vand prin cadrul unei asociatii, nu si la dreptul celor prevazuti in lege ca avand dreptul de a cumpara actiuni. Prin interpretarea sa, Monica Macovei exclude, practic, atat pensionarii Petrom, cat si salariatii care si-au pierdut sau isi vor pierde aceasta calitate in perioada dintre data demararii procesului de privatizare si cea a vanzarii efective.