Vanzarea pachetului majoritar de actiuni ale Romexterra catre maghiarii de la BKP este inca departe de a fi incheiata, desi oficialii bancii se straduiesc din rasputeri sa ne asigure ca totul e in regula. Recent, la Targu Mures, un grup de actionari minoritari care detin in jur de 10% din titluri au format un grup de initiativa care contesta modul de transfer al proprietatii, fiind deranjati de doua probleme.
In primul rand, pretul oferit de BKP este considerat a fi prea mic, de doua ori valoare contabila (6 lei pe actiune), in conditiile in care la o alta banca de nisa valoarea de tranzactionare a fost de cinci ori valoare contabila. Mai mult, sunt proprietari care au cumparat, la momentul maririi de capital, titluri cu 7,5 lei bucata!
Al doilea fapt incriminat se refera la procedura de transfer. Grupul de initiativa este nemultumit ca a fost cooptat drept consultant un off-shore nou-infiintat din Cipru, cu sediul intr-o cutie postala dintr-o zona foarte familiara omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, cel care se presupune ca i-a indrumat pe sindicalistii Petromservice, reprezentati de Liviu Luca, prezenti masiv printre actionari, sa negocieze la Budapesta cu BKP. Mai mult, exista deja un consultant, Ieba Trust SA, controlat tot de un off-shore cipriot. Chiar daca vor scapa de reclamatiile la Ministerul Finantelor si BNR, artizanii tranzactiei vor trebui sa concentreze pana pe 23 septembrie 50% plus o actiune pentru a perfecta contractul cu BKP. Pana acum s-au adunat cam 30%, iar Petrom nu se grabeste sa-si vanda participatia.
Valva din jurul unei banci de nisa mici, dar profitabila, aflata in pragul vanzarii pachetului majoritar, Romexterra Bank, se inteteste. Un grup de 40 de mici actionari (fiecare detine mai putin de 1%) adunati in jurul fostului presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, si a senatorului democrat Mihai Antonie contesta modul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni de catre banca ungara MKB, controlata de nemtii de la Bayerische Landesbank. Ei sunt nemultumiti de faptul ca ungurii ofera prea putin pe actiuni si operatiunea de transfer e intermediata de o firma cipriota proaspat infiintata, Demera Investments Limited, cu sediul intr-o casuta postala. Numarul contestatarilor este in crestere, dupa cum afirma grupul de initiativa.
Reprezentantii -Grupului de initiativa Romexterra- au declarat recent, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Targu Mures, ca au suspiciuni legate de firma off-shore prin care investitorul strategic a lansat achizitia de actiuni. Este vorba despre firma Demera Investments Limited din Cipru, care, dupa cum sustin actionarii minoritari, a fost selectata de Consiliul de Administratie al Romexterra fara licitatie sau comparatie de oferte.
Reprezentantii -Grupului de initiativa Romexterra- afirma ca au indicii ca in spatele acestei operatiuni s-ar afla omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si ca firma cipriota este inregistrata intr-un paradis fiscal, sediul sau fiind practic o casuta postala. Oficial, s-a ales varianta cu intermediarul din cauza faptului ca actionariatul Romexterra e foarte dispersat, peste 100.000 de persoane. Tranzactia a fost negociata la Budapesta de oamenii lui Liviu Luca, liderul sindical de la Petrom Service si cel care beneficiaza de consultanta financiara din partea parintelui FNI, Sorin Ovidiu Vintu. Reteta de vanzare a Romexterra e trasa la indigo dupa cea aplicata in cazul preluarii a 45% din postul Realitatea TV de un off-shore marca Sorin Ovidiu Vintu, pe banii sindicalistilor din Petrom. Mai mult, si celalalt consultant din afacere, Ieba Trust SA, este controlat tot de un off-shore cipriot avand sediul intr-o zona foarte cunoscuta de domnul SOV.
Arbitrajul BNR
Actionarii minoritari din grupul de initiativa, intruniti in sedinta, miercuri, la Tg. Mures, au hotarat sa trimita o scrisoare catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si catre Ministerul Finantelor Publice pentru a semnala aceste aspecte. Ei au insa o misiune grea, pentru ca nu pot aduna deocamdata mai mult de 10% din actiuni, ceea ce nu reprezinta un pachet de control.
Intr-un comunicat de presa al Romexterra se precizeaza ca MKB Bank a primit, in vederea achizitiei, toate autorizatiile necesare, atat cele interne (din Ungaria), cat si pe cea a Bancii Nationale a Romaniei, prin adresa nr. 425/FG din 13 iulie 2006.
De asemenea, ei au cerut convocarea Adunarii Generale a Actionarilor reclamand ca, in actiunea de preluare a bancii, s-a platit mai putin de jumatate din valoarea reala a unei actiuni. Pretul de sase lei pe actiune e putin mai mult decat dublul valorii contabile. Daca se compara tranzactia aceasta cu una similara prin care grecii de la ATE au luat controlul la Mindbank, se poate observa ca elenii au platit cam de cinci ori valoarea contabila a titlurilor luate.
Reprezentantii -Grupului de initiativa Romexterra- sustin ca in spatele acestei actiuni stau puternice grupuri de interese care ar putea obtine prin diverse tertipuri zeci de milioane de euro profit, in doar cateva luni, in detrimentul actionarilor minoritari ai bancii. Cei care au cumparat actiuni la marirea de capital efectuata ar iesi practic in pierdere cu 1,5 lei pe actiune!
Ce se intampla daca afacerea cade
Preluarea bancii romanesti de catre cea maghiara este conditionata de concentrarea unui pachet de minimum 50% plus unu din titluri. Ce se va intampla daca afacerea cade din neindeplinirea acestui criteriu, nu se prea stie. Va ramane structura actionariatului neschimbata, se va dovedi marinimoasa firma cipriota si va lua ea actiunile? Cert este ca nimic nu e imposibil. Deocamdata s-au concentrat cam 30% din titluri, o contributie importanta aducand-o societatea de asigurari Delta, aflata tot in zona de influenta a lui Vintu.