Cu privire la evaluarea făcută de ministrul justiției în privința Procurorului General al PICCJ și demararea procedurii de revocare, VeDem Just adoptă următoarea poziție publică:
Ministrul justiției încurcă procedurile: pe de o parte vorbește de nulități în numirea Procurorului General, pe de altă parte de nereguli în activitatea sa. Or, anularea numirii în funcție este guvernată de anumite reguli, iar revocarea din funcție de alte reguli.
Evaluarea făcută de ministrul justiției este una politică, nu tehnică. Ea are legătură mai degrabă cu reacțiile publice ale Procurorului General al PICCJ, nu cu acțiunile sale în calitate de procuror.
Singurul organism îndrituit să evalueze un magistrat este doar Consiliul Superior al Magistraturii. Doar acesta are mapa profesională, evaluările magistraților și rapoartele lor de activitate. Doar acesta poate să se exprime cu privire la deontologia unui magistrat și capacitățile sale executive sau ale funcției de conducere, nicidecum ministrul justiției.
Nu există nicio lege care să descrie procedura de evaluare a unui înalt procuror de către ministrul justiției. Aplicarea unei proceduri ad-hoc este inadmisibilă, contrară principiilor previzibilității și transparenței.
Ca urmare, VeDem Just:
– solicită Președintelui României să respingă propunerea ministrului justiției de revocare a Procurorului General pe motive de legalitate și să țină totodată cont de Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la reducerea puterilor ministrului, opinie care va fi înglobată în Raportul MCV ce va fi publicat luna viitoare și care este obligatoriu pentru România;
– solicită de asemenea Președintelui României să inițieze organizarea unui referendum pe tema statutului de independență sau de subordonat a procurorilor în raport de ministrul justiției;
– solicită Parlamentului României modificarea legislației cu privire la statutul judecătorilor și procurorilor astfel încât rolul primordial al numirii și revocării înalților procurori să revină Consiliului Superior al Magistraturii care, fie să aibă calitatea de decident, fie să adopte un aviz obligatoriu pentru propunerea făcută de ministrul justiției, atât cu privire la numire, cât și cu privire la revocarea acestor procurori.