Home Actualitate Veriga slaba in lantul SOV-Cotroceni

Veriga slaba in lantul SOV-Cotroceni

DISTRIBUIŢI

Reactivarea, prin decret semnat de seful statului, a generalului Dumitru Iliescu, fost director al Serviciului de Protectie si Paza (SPP) in precedentul mandat prezidential al lui Ion Iliescu, reinnoada firul unei relatii oculte intre Sorin Ovidiu Vintu si actualul presedinte al Romaniei. Astfel, potrivit marturiilor olografe ale fostilor agenti de paza ai lui Vintu, majoritatea provenind din Brigada Antiterorista a SRI, acestia au fost convinsi sa demisioneze din aceasta institutie in august 1999, pentru a se angaja, luna urmatoare, la firma generalului Iliescu, Agentia Internationala pentru Protectie si Paza. Prima sarcina primita a fost chiar paza permanenta, vreme de doi ani, a resedintei lui Vintu de la Otopeni! Toata operatiunea s-a realizat sub directa indrumare a colonelului in rezerva Florian Ion, pe care il puteti admira in fotografia surprinsa ieri, cand a condus limuzina lui SOV la audierea acestuia la Cercetari Penale. Reamintim ca Florian Ion a fost unul dintre ofiterii care au condus dispozitivul de paza de la Cotroceni pana la alegerile din 1996.

De altfel, potrivit marturiilor ex-bodyguarzilor lui Vintu, in primavara anului 2000, o parte dintre acestia au fost anuntati de colonelul (r)Ion ca vor fi detasati de la vila din Otopeni pentru o alta misiune: asigurarea pazei pentru candidatul PDSR in alegerile prezidentiale, Ion Iliescu! In declaratiile lor, fostii angajati ai lui Vintu consemneaza momentele electorale la care l-au pazit pe Ion Iliescu: in timpul deplasarii la Galati si in vizitele la fabrica -Miraj-, pietele Ramnicu-Sarat si Rahova sau Casa de Cultura din Bucurestii Noi. In toate aceste actiuni, ei au fost coordonati direct de ex-colonelul Florian Ion, unul dintre putinii oameni care au ramas si acum langa Vintu.

Interesant este faptul ca, dupa alegerile de la sfarsitul lui 2000, toti angajatii firmei generalului Dumitru Iliescu detasati la -obiectivul SOV-, evident in frunte cu Florian Ion, au fost transferati la firma Vintu Sorin Ovidiu Company, pe un salariu mai bun, dar pastrandu-si atributiile. In toata perioada cat au asigurat dispozitivul de protectie al domeniului Vintu, ei declara ca printre persoanele aflate cel mai des in vizita la Otopeni s-a aflat chiar generalul Iliescu. De altfel, relatia de prietenie dintre cei doi este evidentiata pana si de amanuntul ca, ieri, la parbrizul Audi-ului A8 al lui Vintu, parcat in fata Directiei de Cercetari Penale a IGP, trona inca legitimatia firmei de paza patronate de dl general…

Prin reactivarea lui Dumitru Iliescu, SOV spera, probabil, sa obtina un nou ajutor din partea Palatului Cotroceni, ai carei oameni plasati printre varfurile IGP au facut deja tot posibilul sa traga de timp in ceea ce priveste anchetele referitoare la Vintu. Nu este inca foarte clar ce atributii va avea pe viitor generalul Iliescu, care ocupa in prezent functia de consilier la Departamentul de Securitate Nationala din cadrul Presedintiei. Reactivarea sa este cu atat mai controversata, cu cat ea nu a fost insotita de nici o motivatie oficiala, nici dinspre Cotroceni, nici dinspre Ministerul de Interne, la cererea caruia ar fi reactionat, chipurile, seful statului. Din informatiile noastre, ministrul Ioan Rus a fost presat sa faca acest gest, fapt care justifica tacerea sa dupa luarea unei asemenea decizii.

Un trecut marcat de afaceri dubioase

Generalul reactivat de presedintele Iliescu a intrat in atentia opiniei publice in perioada investigatiilor juridice in afacerea Adrian Costea. Fost sef SPP inainte de 1996, Dumitru Iliescu a intrat in afaceri dupa ce principalul sau sustinator, Ion Iliescu, a trecut in opozitie. Generalul si-a infiintat o firma de protectie si paza. In timpul anchetei in dosarul Costea a reiesit, din rechizitoriul Comisiei mixte romano-franceze, ca firma lui Dumitru Iliescu a primit 300.000 de dolari de la firmele lui Adrian Costea. Presa a scris, la acea vreme, ca generalul si-a infiintat, de fapt, firma de protectie si paza pe banii omului de afaceri romano-francez. Tot din rechizitoriul Comisiei de ancheta reiesea ca, pe langa oamenii politici care s-au bucurat de sejururi platite de Adrian Costea, s-a aflat si fostul sef SPP. Nu a fost singurul episod care a pus sub semne de intrebare activitatea generalului. Parchetul Militar i-a deschis un dosar penal dupa alegerile din 1996. SPP achizitionase in conditii neclare, sub conducerea generalului Iliescu, o tipografie in valoare de doua milioane de dolari si mai multe autoturisme de lux. Dupa alegerile din 1996, Dumitru Iliescu a disparut de pe scena publica, dar, o data ce Ion Iliescu a ajuns din nou presedinte, generalul a fost recuperat si, mai nou, repus in grad de la Cotroceni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.