Home Actualitate Veste bună din Parlamentul European pentru livratori și șoferii de ridesharing

Veste bună din Parlamentul European pentru livratori și șoferii de ridesharing

DISTRIBUIŢI

Copreşedintele REPER, Dragoş Pîslaru, preşedinte al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European, a condus negocierile pe două acte normative agreate de Parlamentul European pe 8 februarie: directiva privind lucrătorii pe platformele online şi cea privind cardul european de handicap şi cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi.

Directiva privind lucrătorii pe platformele online se adresează persoanelor care oferă diferite servicii prin platforme online, precum serviciile de taximetrie sau livrare de bunuri şi alimente. Majoritatea acestor lucrători sunt liber profesionişti. Deşi, aceştia sunt supuşi la aceleaşi reguli şi restricţii ca cele ale lucrătorilor cu contract de muncă, nu beneficiază şi de aceleaşi drepturi şi facilităţi ca cele ale angajaţilor cu contract de muncă.

„Tocmai această nedreptate va fi corectată de către directiva negociată în Parlamentul European. Prin această nouă lege, se va introduce o prezumţie a unei relaţii de muncă între lucrători şi platformele online. Platformele vor putea respinge prezumţia numai dacă vor avea dovezi care să ateste că relaţia contractuală dintre ele şi lucrători nu este o relaţie de muncă. Directiva va veni în ajutorul românilor care în timpul pandemiei ne-au uşurat viaţa expunându-se zilnic riscurilor şi incertitudinii şi au găsit o modalitate de a supravieţui prin platformele digitale, cum ar fi Uber, Bolt, Glovo, sau altele.” a afirmat Dragoş Pîslaru.

Datorită directivei, cei 28 de milioane de muncitori care lucrează pe platformele digitale din Uniunea Europeană vor beneficia de concedii garantate plătite (inclusiv concediu parental), salariul minim naţional, siguranţă la locul de muncă şi dreptul la asistenţă medicală, indemnizaţii de şomaj, concedii medicale plătite, contribuţii la fondul de pensii şi asigurare medicală pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Mai mult decât atât, directiva va introduce primele norme europene privind gestionarea algoritmică şi utilizarea inteligenţei artificiale la locul de muncă, stabilind reguli esenţiale pentru a preveni erorile, abuzurile şi atacurile la platformele digitale. Pe scurt, nu se va mai ajunge la situaţii în care lucrătorii să fie penalizaţi sau chiar daţi afară de algoritmi – în lipsa supravegherii şi deciziei umane.

În ceea ce priveşte cardul european de handicap şi cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi, aceste carduri vor fi recunoscute în Uniunea Europeană ca dovadă a handicapului sau a dreptului la condiţii speciale de utilizare a mijloacelor de transport în comun şi tratament preferenţial la evenimente şi activităţi culturale, de agrement şi sportive, precum: intrare gratuită, preţuri reduse, ajutor de mobilitate, acces prioritar şi chiar animale de asistenţă.

Cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi, deşi exista deja, nu era întotdeauna recunoscut în alte ţări membre UE din cauza diferenţelor dintre ţări cu privire la formatul acestuia. O versiune îmbunătăţită – şi cu un format standard – a cardului pentru parcare va oferi persoanelor cu dizabilităţi oportunitatea de a se bucura de aceleaşi drepturi şi facilităţi preferenţiale pe teritoriul ţărilor membre.

„Mă bucur că am ajuns la un acord privind cele două carduri adresate persoanelor cu dizabilităţi. Europenii cu dizabilităţi trebuie să se poată bucura de drepturile omului şi libertăţile fundamentale, care le sunt acordate în temeiul Convenţiei ONU şi să participe pe deplin la activităţile comunităţilor din care fac parte, pe întreg teritoriul Uniunii Europene.” a declarat Dragoş Pîslaru.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.