Referendumul a început. Grecii sunt chemați să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?” Creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar. Sâmbătă, ministrul elen de finanțe, Yanis Varoufakis, a acuzat creditorii internaționali ai țării sale de „terorism” și de intenția de a-i „umili pe greci”.
Grecia a ajuns într-o asemenea situație din cauza prăduielii banilor publici pe pensii și salarii pentru bugetari enorme.
Al treisprezecelea și al paisprezecelea salariu pentru bugetari și a 13a și a 14 a pensie, așa numita penise de concediu, plătite în Grecia au sărăcit bugetul. Ajutorul de șomaj se acordă dacă ai lucrat 80 de zile pe an în ultimii 2 ani (în România trebuie să ai 12 luni lucrate integral). Angajații care au familie primesc o primă lunară de 133,80 euro pentru un copil, 330,96 euro doi copii, 700,80 euro trei copii, 843,73 euro patru copii și 979,32 euro la cinci copii. Dacă angajatorii privați nu plătesc aceste prime, le dă statul.
Salariul minim pe economie în Grecia era în 2008 de 680 de euro, iar pensia minima garantată era de 460 de euro.
Modul de calcul al pensiilor si a vârstelor de pensionare este foarte complicat si deosebit de generos cu cei care au dreptul la pensie. Cei mai mulți se pensionează anticipat, condițiile fiind excelente.
Pensie pe viață, pentru fata lu’ tata
Femeile celibatare din Grecia beneficiază pe viaţă de pensii substanţiale dacă tatăl lor a fost funcționar public.
Atâta vreme cât rămân celibatare, fetele unor înalţi demnitari publici sau gradaţi din armată primesc pe viaţă o parte din pensia tatălui, după decesul acestuia.
TVR a intervievat-o recent pe Athina Oiko Nomidu care are 56 de ani, e profesoară de engleză şi de la vârsta de 21 de ani primeşte pensie după tată. Athina spune că multe grecoaice au preferat să rămână nemăritate, ca să nu piardă pensia.
„Fakelakia” este piatra de moară din buget
Fiecare grec plăteşte mită, în medie, peste 1350 de euro în fiecare an, informează Bild.
La noi, corupţia se numeşte şpagă, bacşiş sau mită, la ei e „fakelakia”, ceea ce înseamnă pliculeţ.
Cele mai multe „pliculeţe” se îndreaptă spre plata medicilor sau a spitalizării, pentru recuperarea permiselor de conducere sau a licenţelor de construcţie, arată studiile Transparency International. Corupţia a cuprins practic întreaga societate, grecii plătind în medie peste 1600 de euro mită la medici, avocaţi şi bancheri.
Dar cea mai bună imagine privind corupţia este imaginea oferită chiar de respondenţii la chestionarul privind corupţia: 13,6 % din cei 6.000 de greci chestionaţi au cerut „fakelakia” pentru a răspunde.
Bugetul Greciei, cheltuit pe pensii și salarii
Pensiile şi salariile funcţionarilor publici mănâncă 80% din cheltuielile primare ale statului. Cele 20% rămase au fost fost reduse la sânge, astfel încât “funcţionarii nu mai au cu ce scrie, iar clădirile care au nevoie urgentă de reparaţii stau să cadă. Nu este posibil să faci sustenabile finanţele publice fără salarii şi pensii”.
Creditorii cer noi reduceri ale pensiilor, inclusiv renunţarea la o serie de indexări a celor mai mici pensii. Până acum, ele au fost reduse în medie cu 40% – cu 27% pensiile mici şi cu 50% cele considerate mari. Pensia medie este acum de 833 de euro (faţă de 1350 de euro înainte de criză). Problema este însă că peste 45% dintre pensionari primesc 665 de euro, ceea ce este considerat sub limita sărăciei. Cum peste jumătate dintre tineri nu au locuri de muncă, mulţi părinţi pensionari se văd nevoiţi să-i întreţină şi pe copii din aceste sume.
Ca toate naţiunile europene, Grecia se confruntă cu un fenomen al îmbătrânirii populaţiei care face şi mai dificil de susţinut sistemul de pensii. Grecia a trecut prin cinci ani de austeritate, impusă de FMI şi instituţiile europene, austeritate care a transformat o criză financiară severă într-o depresiune economică uriaşă, situaţie în care în economie nu pot apărea locurile de muncă necesare finanţării sistemului de pensii şi îndepărtării poverii care au devenit tinerii şomeri. FMI a cerut Atenei să economisească 2 miliarde de euro pe seama sistemului de pensii. Guvernul elen nu a acceptat decât economii de 71 de milioane de euro.
Miniștri de finanțe din UE au avertizat că Uniunea Europeană va gestiona cu ușurință o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, însă consecințele pentru această țară vor fi foarte grave.