Ioana Călin, fostul vicepreședinte al Ligii Transportatorilor din România, va fi judecată la Tribunalul București pentru ca primit de la două persoane un milion de lei, cu promisiunea că îi va ajuta să concesioneze, pe o perioadă de 49 de ani, patru hoteluri situate pe litoral și pe Valea Prahovei. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis-o în judecată pe Ioana Călin sub acuzațiile de trafic de influență și spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, ea ar fi primit banii în anul 2008, garantând că îi va ajuta pe cele două persoane denunțătoare, prin intermediul relațiilor pe care le are la Ministerul Turismului.
Pentru a ascunde faptul că a primit mită, Ioana Călin a cumpărat în 2011 și 2013, pe numele părinților săi, două imobile situate în județul Sibiu, respectiv un teren cu suprafața de 220 de metri pătrați și o casă de locuit cu parter și mansardă, pentru care a plătit 200.000 de lei, precum și un teren de 234 metri pătrați și o casă de locuit formată din parter și mansardă, în schimbul sumei de 25.000 euro, în orașul Cisnădie, susțin anchetatorii.
Procurorii mai spun că, între anii 2008 și 2014, fostul vicepreședinte al Ligii Transportatorilor nu a obținut venituri legale.
„La data de 12 martie 2014 (dată la care față de inculpată fusese pusă în mișcare acțiunea penală pentru cele două infracțiuni de trafic de influență comise în anul 2008), un alt denunțător a sesizat faptul că, în contextul unei întâlniri pe care a avut-o cu inculpata Călin Ioana în aceeași zi, aceasta din urmă i-a promis că, în baza relațiilor pe care le are la nivelul autorităților locale și la nivelul guvernului, firma denunțătorului va câștiga o licitație privind o lucrare de extindere a rețelei de canalizare și colectare în orașele Azuga, Bușteni și Sinaia, din județul Prahova, al cărei beneficiar este Hidro-Prahova SA”, potrivit procurorilor anticorupție.
În schimbul acestui „serviciu”, Ioana Călin i-ar fi cerut denunțătorului 2% din valoarea lucrării, care se ridica la peste 55 de milioane de lei. Astfel, ea ar fi urmat să primească aproximativ 1.110.000 de lei, din care, în câteva zile, denunțătorul trebuia să-i achite un avans, în valoare de 15.000 de euro – 7.500 de euro în numerar și 7.500 de euro prin transfer bancar în ziua achitării sumei în numerar.
Pe 21 martie, la insistențele Ioanei Călin, pentru primirea unui avans din suma totală cerută anterior, denunțătorul s-a întâlnit cu aceasta într-un restaurant din Brașov. De aici, cei doi s-au dus la un birou notarial din județul Brașov, unde, în contextul întocmirii unui act fictiv de împrumut, Ioana Călin a primit de la denunțător suma de 7.500 euro, moment în care aceasta a fost prinsă în flagrant.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe locuința în care stă fostul vicepreședinte al Ligii Transportatorilor, situată în orașul Cisnădie, județul Sibiu.