Vicepreședintele Curții de Apel Timișoara, judecătorul Nicolae Cătălin Șerban, a fost adus ieri la DNA București, pentru a fi audiat într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. Șerban este suspectat că a luat mită de la omul de afaceri Iacob Chișărău, consilier județean PDL din 2008, care, anul trecut, a provocat un accident în care au murit trei tineri, iar alți trei au fost grav răniți. Acțiunea procurorilor anticorupție a început în cursul nopții de miercuri spre joi. Cătălin Șerban, soția acestuia, Ramona ?ê?£erban, și Nicolae Sava, șeful Poliției Moldova Nouă, au fost audiați la DNA – Serviciul Teritorial Timișoara. La finalul audierilor, care au durat aproape cinci ore, soția judecătorului și șeful Poliției Moldova Nouă – suspectat că a intermediat darea de mită – au fost lăsați în libertate, iar vicepreședintele Curții de Apel Timișoara a fost dus la București.
Alături de cei trei a fi fost audiat la DNA Timișoara și omul de afaceri Iacob Chișărău, în calitatea sa de denunțător. La finalul audierilor, omul de afaceri a fost lăsat să plece.
?ê?£paga a fost găsită în biroul soției judecătorului
Flagrantul a fost organizat de procurori miercuri seara, într-un apartament din Timișoara. Aici, șeful Poliției Moldova Nouă, Nicolae Sava, care juca rolul de intermediar pentru plata mitei, s-ar fi întâlnit cu soția magistratului pentru a-i da banii, după ce femeia refuzase o întâlnire la mall sau pe stradă, argumentând că „ar fi o țigănie”. Surse judiciare au precizat, ieri, că suma pe care urma s-o primescă judecătorul era de 50.000 de euro, nu 60.000 de euro, așa cum fusese înțelegerea inițială. Anchetatorii, după ce au realizat flagrantul de miercuri fără să găsească și banii, au fost nevoiți să sigileze trei birouri notariale situate într-o clădire din Timișoara, din care unul al soției vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara. Ulterior, la percheziția de joi, banii au fost găsiți în biroul acesteia. La percheziția de la biroul soției magistratului a participat sora acesteia, întrucât Ramona ?ê?£erban s-a simțit rău după audieri și s-a prezentat la spital. Anchetatorii spun că, în schimbul celor 50.000 de euro, judecătorul ar fi urmat să intervină pentru o sentință favorabilă în dosarul omului de afaceri aflat pe rolul instanțelor timișene.
Accident cu trei morți și trei răniți
Dosarul în care Iacob Chișărău, consilier județean și director al Moldomin Moldova Nouă, voia să scape se referea la un accident pe care l-a provocat la 6 mai 2011, pe un pod dintre localitățile timișene Pădureni și ?ê?£ag. Chișărău, aflat la volanul unui VW Touareg, a intrat pe contrasens și a lovit frontal un autoturism Opel Astra în care se aflau patru tineri. În urma impactului violent dintre cele două autovehicule, trei dintre tinerii din auturismul Opel – cu vârste între 19 și 24 de ani, toți studenți – au murit pe loc, iar un altul a fost grav rănit. De asemenea, alți doi ocupanți ai mașinii conduse de Chișărău au fost răniți și au ajuns la spital. Chișărău a declarat că se grăbea să ajungă la ziua fiicei sale, la Timișoara. El a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpa și vătămare corporală din culpă, pedeapsa pentru cele două infracțiuni fiind închisoare de la 1 la 5 ani.
Bogdan Cristescu